Blog
Γραμματοσειρά

*Του Πάνου Ευαγγελόπουλου

Στη σύγχρονη Ελλάδα πολλές φορές αναρωτιόμαστε για τον τρόπο ανάδειξης των προσώπων που επιφορτίζονται με δημόσια καθήκοντα. Ο καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας είναι μία ξεχωριστή περίπτωση του σύγχρονου Ελληνικού δημοσίου βίου μας. Ανέλαβε επικεφαλής μιας σχεδόν νεοσύστατης και άσημης, σχεδόν περιθωριοποιημένης, ανεξάρτητης αρχής του κράτους και την ανήγαγε σε μείζονος σημασίας εργαλείο για την διαμόρφωση και αξιολόγηση της μακροοικονομικής μας και ειδικότερα της δημοσιονομικής μας πολιτικής. Εξετέλεσε το έργο του με ευθυκρισία και χαρισματική επιστημονική ακρίβεια, μη διστάζοντας να έρθει σε αντίθεση με το εκάστοτε οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είτε του κ. Σαμαρά είτε του κ. Τσίπρα. Όντας επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού με την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, του προτάθηκε θέση στο υπουργικό συμβούλιο την οποία αρνήθηκε για να συνεχίσει το έργο του από την δύσκολη και άχαρη θέση του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού χωρίς δόξες, τιμές και άλλες απολαβές. Αρχή άνδρα δείκνυσι. Αυτό είναι το ήθος του καθηγητή Λιαργκόβα.

Όσες φορές οι εκάστοτε υπουργοί προσπαθούσαν επί ματαίω να τον διαψεύσουν, η αδήριτη πραγματικότητα δικαίωνε περίτρανα τον καθηγητή Λιαργκόβα. Αυτό θα γίνει και πάλι αλλά το 2022 είναι λίγο μακριά ακόμη όταν θα δούμε ότι τα νούμερα για τα τοκοχρεολύσια να υπερβαίνουν κατά πολύ αυτά που μας έδωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος. Η έξοδος μας από τα μνημόνια θα είναι λοιπόν με πατερίτσες όπως ακριβώς αναλύει σε μία από τις τελευταίες παρεμβάσεις του ο καθηγητής Λιαργκόβας. Θα δανειζόμαστε πολύ-πολύ ακριβότερα από τις αγορές και οι νέες σειρές βραχυπρόθεσμων τίτλων που θα εκδώσει το Ελληνικό Κράτος από το 2018 και μετά θα πιέσουν προς μία έντονη άνοδο των τοκοχρεολυσίων από το 2022 και μετά.

Η πορεία μας μετά το τέλος των μνημονίων, θα είναι πορεία δια πυρός και σιδήρου με μια εξαντλητική πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών εξ αιτίας πολλαπλών δεσμεύσεων και παραγόντων. Αυτό σημαίνει ότι η ελάφρυνση χρέους που υποστήριξε στην τελευταία έκθεση του ο καθηγητής Λιαργκόβας και το Γραφείο Προϋπολογισμού του οποίου ήταν επικεφαλής, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας συνετής και συνεπούς πολιτικής επιδίωξης, συνοδευόμενης από μία περιεκτική και ριζοσπαστική οικονομική πολιτική εμπνευσμένων φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων στην χώρα μας.

Η συνεισφορά του καθηγητή Λιαργκόβα είναι η παρακαταθήκη του στην χάραξη μιας πεφωτισμένης φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής που θα μπορέσει με αποτελεσματικότητα να αντιμετωπίσει τα δεινά που μας επιφυλάσσει η μεταμνημονιακή εποχή διότι αυτό επιτάσσει το Εθνικό Συμφέρον πρώτιστα και δεύτερον μόνον εάν όλοι μαζί ανεξαρτήτως ιδεολογικών προσεγγίσεων και κομματικών τοποθετήσεων το επιδιώξουμε τότε και μόνον τότε θα μπορέσουμε να δούμε την Ελλάδα μας να ευημερεί και πάλι!

* Ο Πάνος Ευαγγελόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Ο Καιρός

Pirgos Greece Sunny, 26 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:13 am   |   Sunset: 9:0 pm
57%     17.7 km/h     34.033 bar
Forecast
Σαβ Low: 18 °C High: 30 °C
Κυρ Low: 18 °C High: 28 °C
Δευ Low: 18 °C High: 23 °C
Τρι Low: 16 °C High: 23 °C
Τετ Low: 16 °C High: 23 °C
Πεμ Low: 16 °C High: 25 °C
Παρ Low: 16 °C High: 26 °C
Σαβ Low: 17 °C High: 26 °C
Κυρ Low: 17 °C High: 28 °C
Δευ Low: 18 °C High: 30 °C