Διεθνή
Γραμματοσειρά

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι προχωρούν στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, από Ε.Ε., Καναδά και Μεξικό προκαλώντας εμπορικό πόλεμο ενώ σε επιβολή δασμών, σε αμερικανικά προϊόντα, προχωρούν ο Καναδάς και το Μεξικό.


Όλοι χάνουν από έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο, τονίζει το ΔΝΤ, στον απόηχο της επιβολής δασμών. Το ΔΝΤ χαρακτηρίζει μάλιστα, λυπηρό το γεγονός ότι «οι εμπορικές εντάσεις αυξάνονται σε μια εποχή που η παγκόσμια ανάκαμψη υποστηρίζεται από το εμπόριο».

CNN International

“This is a bad day for world trade,” EU President Jean-Claude Juncker says in response to President Trump’s new tariffs on aluminum and steel. The EU says it will retaliate with measures expected to affect roughly $7.5 billion worth of US exports. http://cnnmon.ie/2J1Lrvi

Ενθαρρύνουμε τις χώρες να εργαστούν εποικοδομητικά μαζί για να μειώσουν τους εμπορικούς φραγμούς και να επιλύσουν τις διαφωνίες χωρίς να καταφύγουν σε έκτακτα μέτρα», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις.

Η Γαλλία δεν έχει καμιά πρόθεση να διαπραγματευθεί με τις ΗΠΑ «υπό την πίεση» της επιβολής δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, δήλωσε την Πέμπτη ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. «Θα αρνηθούμε να διαπραγματευθούμε υπό πίεση. Συνάντησα σήμερα το πρωί τον (υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ) Ουίλμπουρ Ρος και του είπα καθαρά ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα αποδεχθούν ποτέ να διαπραγματευθούν υπό πίεση», είπε ο Λεμέρ σε δημοσιογράφους.

Η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγουν από τον Καναδά, τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Μεξικό αντίκειται προς το διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς την Πέμπτη. «Αυτή δεν είναι μια καλή ημέρα για τις διατλαντικές σχέσεις», έκρινε ο Σολτς. «Αυτή η μονομερής απόφαση είναι λαθεμένη και κατά την άποψή μου παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», συνέχισε ο Σολτς, τονίζοντας τη σημασία που αποδίδει το Βερολίνο στην τήρηση ενός συστήματος βασισμένου σε κανόνες ως προς τις ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές.

Η επιβολή δασμών θα βλάψει την αμερικανική οικονομία, προειδοποιεί ο Οίκος Moody`s.

Στο μεταξύ, ο Καναδάς επέβαλλε δασμούς ύψους 16,6 δισ. δολαρίων Καναδά, σε αμερικανικά προϊόντα, ενώ στην επιβολή δασμών προχωρά και το Μεξικό.

Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ο Καιρός

Pirgos Greece Partly Cloudy (day), 25 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:13 am   |   Sunset: 9:0 pm
61%     6.4 km/h     34.067 bar
Forecast
Σαβ Low: 18 °C High: 28 °C
Κυρ Low: 18 °C High: 28 °C
Δευ Low: 17 °C High: 23 °C
Τρι Low: 17 °C High: 23 °C
Τετ Low: 16 °C High: 23 °C
Πεμ Low: 15 °C High: 26 °C
Παρ Low: 16 °C High: 26 °C
Σαβ Low: 17 °C High: 27 °C
Κυρ Low: 17 °C High: 28 °C
Δευ Low: 17 °C High: 30 °C