Οικονομία
Γραμματοσειρά

Οι βασικοί άξονες της Αναπτυξιακής Στρατηγικής της χώρας Η εισήγηση του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη


Η αναπτυξιακή στρατηγική, σε συνδυασμό με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2019-2022, συνιστούν δύο βασικά εργαλεία «που μας επιτρέπουν να σχεδιάσουμε το μέλλον για τα επόμενα χρόνια» και ταυτόχρονα αποτελεί την αφετηρία για τον σχεδιασμό της Ελλάδας του 2030, που θα καθιστά τη χώρα κέντρο της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, όπου εγκρίθηκε το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, ο κ. Δραγασάκης παρουσίασε τις λεπτομέρειες του σχεδίου, τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο και συνεκτικό «οδικό χάρτη» ανάπτυξης, που συγκροτείται από συγκεκριμένα σχέδια και δράσεις, που θα αποτελέσουν τη στέρεη βάση ευρύτερων συγκλίσεων και συναινέσεων.

Όπως τόνισε ο κ. Δραγασάκης, η Αναπτυξιακή Στρατηγική καλύπτει ένα διαχρονικό έλλειμμα, καθώς η ανάγκη για μια συγκροτημένη αναπτυξιακή στρατηγική υπήρχε και πριν από την κρίση. Ωστόσο, «μετά την κρίση και την καταστροφή ή την απαξίωση μεγάλου μέρους του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, τη μαζική ανεργία και το κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, η ανάγκη για ένα σχέδιο ολιστικής ανάπτυξης έγινε ακόμη πιο επιτακτική» είπε ο αντιπρόεδρος, σημειώνοντας πως «παρότι υπήρξαν διάφορες μελέτες και κείμενα, σήμερα είναι η πρώτη φορά που διαθέτουμε ένα κείμενο αναπτυξιακής στρατηγικής με τη μορφή μιας εφαρμόσιμης κυβερνητικής πολιτικής».

Εξήγησε ότι το κείμενο της Αναπτυξιακής Στρατηγικής συμπυκνώνει προσπάθεια τριών ετών και συστηματική επεξεργασία, με αποκορύφωμα τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια, ωστόσο, όπως τόνισε, η διαβούλευση θα συνεχιστεί μέσα από θεσμικά όργανα και άλλες μορφές, με στόχο το μετασχηματισμό της σε συγκεκριμένα σχέδια δράσης και μέτρα πολιτικής.

Αναλύοντας τους άξονες του αναπτυξιακού σχεδίου ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι το σχέδιο της Αναπτυξιακής Στρατηγικής:

Αξιοποιεί τα συμπεράσματα των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων
Ενσωματώνει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ
Υιοθετεί και θέτει σε προτεραιότητα μεταρρυθμίσεις, ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες που αποσκοπούν στην επιτάχυνση των επενδύσεων και την αναβάθμιση της χώρας σε όρους διεθνούς ανταγωνιστικότητας
Υιοθετεί τη μετάβαση από την άναρχη, αποσπασματική και άνιση ανάπτυξη, στην ολιστική, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη.
Συνδυάζει την οικονομική, κοινωνική και οικολογική διάσταση της ανάπτυξης.
Δίνει έμφαση στην ενδογένεια και διασυνδεσιμότητα της αναπτυξιακής διαδικασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης τόνισε ότι η Αναπτυξιακή Στρατηγική δεν είναι κάτι «αφηρημένο», αλλά ένας ολοκληρωμένος και συνεκτικός «οδικός χάρτης» της ανάπτυξης, συγκροτούμενος από επιμέρους συγκεκριμένα σχέδια και συγκεκριμένες δράσεις, που μπορούν να αποτελέσουν στέρεη βάση ευρύτερων συγκλίσεων και συναινέσεων.

Ακόμη παρουσίασε και τον μηχανισμό υλοποίησης της Αναπτυξιακής Στρατηγικής ο οποίος περιλαμβάνει:

Την Πολιτική Επιτροπή υπό την ευθύνη του πρωθυπουργού που θα καθορίζει το πλαίσιο της ενδοκυβερνητικής συνεργασίας
Τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού που θα θέτει στόχους και θα ελέγχει την υλοποίηση.
Την Συντακτική Επιτροπή, η οποία θα εμπλουτίζει διαρκώς το σχέδιο με νέους στόχους και παρεμβάσεις
Το Επιστημονικό Συμβούλιο, που θα αναλάβει την επιστημονική επίβλεψη και θα έχει συμβουλευτικό ρόλο.
Το πλαίσιο των διαδικασιών διαβούλευσης με κοινωνικούς φορείς.

 

 

sofokkleousin

Ο Καιρός

Pirgos Greece Partly Cloudy (day), 25 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:13 am   |   Sunset: 9:0 pm
61%     6.4 km/h     34.067 bar
Forecast
Σαβ Low: 18 °C High: 28 °C
Κυρ Low: 18 °C High: 28 °C
Δευ Low: 17 °C High: 23 °C
Τρι Low: 17 °C High: 23 °C
Τετ Low: 16 °C High: 23 °C
Πεμ Low: 15 °C High: 26 °C
Παρ Low: 16 °C High: 26 °C
Σαβ Low: 17 °C High: 27 °C
Κυρ Low: 17 °C High: 28 °C
Δευ Low: 17 °C High: 30 °C