
2o Γυμνάσιο Πύργου: Διδακτική επίσκεψη μαθητών/τριών της Β’ τάξης στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας

Η επίσκεψη ξεκίνησε με ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο της Ανδρίτσαινας, που στεγάζεται σε παραδοσιακό αρχοντικό και παρουσιάζει αντικείμενα της καθημερινής ζωής των περασμένων αιώνων.
Την Παρασκευή 2 Μαΐου 2025, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου Πύργου, στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας, πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας, μία από τις σημαντικότερες, ιστορικότερες και πλουσιότερες βιβλιοθήκες της χώρας και στο τοπικό Λαογραφικό Μουσείο.
Η επίσκεψη ξεκίνησε με ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο της Ανδρίτσαινας, που στεγάζεται σε παραδοσιακό αρχοντικό και παρουσιάζει αντικείμενα της καθημερινής ζωής των περασμένων αιώνων. Οικιακά σκεύη, εργαλεία αγροτικής και κτηνοτροφικής εργασίας, υφαντά, παραδοσιακές φορεσιές και παλιές φωτογραφίες βοήθησαν τους μαθητές/τριες να καταλάβουν πώς ζούσαν οι άνθρωποι τότε σε ένα ορεινό χωριό του νομού μας, νιώθοντας συγκίνηση και θαυμασμό για τον τρόπο που κατόρθωναν να δημιουργούν και να επιβιώνουν.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας, ένα από τα σημαντικότερα πνευματικά ιδρύματα της Ελλάδας. Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν μια σπάνια συλλογή βιβλίων και χειρογράφων που συγκέντρωσε ο φιλόλογος Νικολόπουλος.

Η συλλογή περιλαμβάνει σπάνιες εκδόσεις από τα πρώτα έτη της τυπογραφίας, καθώς και σημαντικά έργα της αρχαίας ελληνικής και λατινικής γραμματείας. Τη συλλογή δώρισε στην Ανδρίτσαινα ο Νικολόπουλος με στόχο την πνευματική αναγέννηση. Οι χειρόγραφες επιστολές αγωνιστών του 1821, όπως του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, κέντρισαν το ενδιαφέρον των μαθητών/τριών. Οι μαθητές/τριες θαύμασαν τα πανέμορφα φιλελληνικά ρολόγια που κατασκευάστηκαν ή διακοσμήθηκαν προς τιμήν της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 προσπαθώντας να αναγνωρίσουν πάνω σε αυτά τις φιγούρες ή τα σύμβολα που σχετίζονται με την Ελλάδα και την ανεξαρτησία της.

Οι μαθητές/τριες εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός ότι σε ένα μικρό ορεινό χωριό του νομού μας, υπάρχει μια τόσο σπουδαία βιβλιοθήκη, γεμάτη πνευματικό πλούτο και πήραν ένα σημαντικό μάθημα: ότι η αξία της παιδείας και της παράδοσης δεν εξαρτάται από τον τόπο, αλλά από τους ανθρώπους που τα στηρίζουν και ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουν την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας.




Τέλος είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στη γραφική Ανδρίτσαινα με τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια και τα λιθόστρωτα σοκάκια.
Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί: κ. Μαρία Μπαντούνα, Διευθύντρια του σχολείου, κ. Αναστασία Ζώρα, φιλόλογος, κ. Θεοδώρα Μπουροπούλου, φιλόλογος και κ. Παναγιώτα Ρούτουλα, κοινωνικών επιστημών.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.