
Πύργος: Μεγάλη συμμετοχή στο σεμινάριο παρασκευής Προσφόρου στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΠΥΡΓΟΥ
” ΠΡΟΣΦΟΡΟ: ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΘΥΣΙΑΣΤΗΡΙΟ”.
«Με Προσευχή τα χέρια μου το Πρόσφορο ζυμώνουν,
Χριστέ μου ευλόγησε ψυχή και σπίτι, σ’ αυτούς που το Προσφέρουν».
Με ιδιαίτερη χαρά και μεγάλη συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, με τις ευχές του Σεβαδμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Αθανασίου, το σεμινάριο παρασκευής Προσφόρου, το οποίο παρουσίασε με απλότητα και πρακτική καθοδήγηση η κυρία Αδαμαντία Μπαξιβάνη. Πολλές κυρίες της ενορίας, καθώς επίσης και από άλλες ενορίες του Πύργου και της ευρύτερης περιοχής, ανταποκρίθηκαν ευγενικά και μεγάλη προθυμία στο κάλεσμα αυτό, δείχνοντας το ζωηρό ενδιαφέρον τους να γνωρίσουν ή να θυμηθούν την ευλογημένη τέχνη του ζυμώματος του Προσφόρου.
Κατά την διάρκεια αυτής της τόσο ενδιαφέρουσας και αξιόλογης εκδήλωσης, ο εφημέριος του Ιερόυ Ναού π. Νικόλαος Κατσηδήμας, απηύθυνε σύντομη ομιλία, αναφερόμενος στη βαθιά πνευματική σημασία του Προσφόρου, καθώς επίσης στους Ιερούς συμβολισμούς του αλλά και στη θέση που κατέχει στη ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας. Τόνισε ότι το Πρόσφορο, δεν αποτελεί απλώς ένα Ψωμί, αλλά την ευλαβική προσφορά του πιστού προς τον Θεό, από την οποία θα ληφθεί ο Αμνός της Θείας Λειτουργίας, για να γίνει Σώμα Χριστού.
Ιδιαίτερη αναφορά, έκανε στην ανάγκη να παρασκευάζεται το Πρόσφορο στα σπίτια των πιστών, με Προσευχή, Ταπείνωση και Καθαρότητα καρδιάς, όπως μας το παρέδωσε η Εκκλησιαστική μας παράδοση. Υπογράμμισε ακόμη ότι το ζύμωμα του Προσφόρου αποτελεί ευλογημένη πράξη πνευματικής ζωής, που αγιάζει το σπίτι και προσφέρει πνευματική ωφέλεια σε κάθε άνθρωπο που το παρασκευάζει με πίστη και ευλάβεια, αντί να το προμηθεύεται απλώς από το Αρτοποιείο.
Στο τέλος, ο π. Νικόλαος ευχαρίστησε θερμά την κυρία Αδαμαντία Μπαξιβάνη για την πρόθυμη προσφορά της και την πολύτιμη συμβολή της στην πραγματοποίηση του σεμιναρίου, καθώς και όλες τις κυρίες που ανταποκρίθηκαν στο ενοριακό αυτό κάλεσμα. Παράλληλα, μετέφερε προς όλους τις ευχές και την πατρική ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανασίου, ο οποίος, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του, δεν κατέστη δυνατό να παραστεί, αλλά εκφράζει τη χαρά και την ευλογία του για τέτοιες πνευματικές και ενοριακές πρωτοβουλίες.
Η όμορφη αυτή αλλά και πρωτότυπη για την πόλη του Πύργου και την ευρύτερη περιοχή ενοριακή μας σύναξη, ανέδειξε για ακόμη μία φορά πόσο σημαντικό είναι να διατηρούνται ζωντανές οι Ιερές παραδόσεις της Εκκλησίας μας, μεταφέροντας από γενιά σε γενιά το πνεύμα της προσφοράς, της ευλάβειας και της συμμετοχής στη Θεία Λειτουργία. Η αναβίωση αυτής της ευλογημένης συνήθειας αποτελεί μια όμορφη ευκαιρία για τις οικογένειες να συνδέονται πιο ζωντανά με τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας. Μέσα από το ζύμωμα του προσφόρου, το σπίτι μετατρέπεται σε μικρό εργαστήρι προσευχής και προσφοράς προς τον Θεό.
Ευχόμαστε η πρωτοβουλία αυτή να αποτελέσει αφορμή ώστε περισσότερα σπίτια να γεμίσουν ξανά με το ευλογημένο ζύμωμα του Προσφόρου και να συνεχιστεί ζωντανή αυτή η ιερή παράδοση της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης μας. Ας είναι το Πρόσφορο που ζυμώνεται με Πίστη και Προσευχή, πηγή ευλογίας για κάθε σπίτι και κάθε Οικογένεια.
ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ







Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.








Ακολούθησε τα Ηλειακά Νέα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








