Αυτοψία Αμερικανών στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα- Τι συζητήθηκε σε συνάντηση με στελέχη της Lockheed Martin- Εκσυγχρονίζεται για να υποδεχθεί τα ελληνικά F-35
Εκσυγχρονίζεται για να υποδεχθεί τα ελληνικά F-35
Εξελίξεις στα εξοπλιστικά προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας φέρνουν οι επαφές της ηγεσίας με στελέχη της αμερικανικής Lockheed Martin που βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Αθήνα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ», στις επαφές που έλαβαν χώρα την Τρίτη τέθηκαν επί τάπητος τα επόμενα βήματα για τη μετατροπή της Ανδραβίδας στην πιο σύγχρονη στρατιωτική βάση της χώρας, η οποία θα φιλοξενεί τα ελληνικά F-35.
Εξελίξεις εντός του 2025
Πριν από λίγες εβδομάδες, ομάδα Αμερικανών αξιωματούχων επισκέφθηκε την Ανδραβίδα για να πραγματοποιήσει αυτοψία στις υποδομές της Πολεμικής Αεροπορίας. Παράλληλα, η task force που δημιούργησε το ΓΕΑ, η οποία αναφέρεται απευθείας στον αρχηγό, αντιπτέραρχο Δημοσθένη Γρηγοριάδη, τρέχει ήδη το πρόγραμμα για την αναβάθμιση της 117 Πτέρυγας Μάχης.
Η ομάδα του ΓΕΑ επισκέπτεται βάσεις F-35 στο εξωτερικό ώστε να αποκτήσει τεχνογνωσία, την οποία θα μεταφέρει στην Ανδραβίδα. Ανάλογη διαδικασία είχε ακολουθηθεί και για τα F-16 Viper, ωστόσο οι προδιαγραφές που θέτουν οι Αμερικανοί για την ασφάλεια των F-35 είναι πολύ πιο αυστηρές και πρέπει να εφαρμοστούν στο ακέραιο ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την άφιξη των μαχητικών 5ης γενιάς στην Ελλάδα.
Σύγχρονες υποδομές
Η Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη τη λίστα με τα προαπαιτούμενα και τις μελέτες που θα πρέπει να διεκπεραιωθούν εντός του 2025 και βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης αναδόχων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα πρώτα βήματα αφορά στην επιλογή της θέσης όπου θα κατασκευαστούν το υπόστεγο των αεροσκαφών και το κτίριο της Μοίρας των F-35, τα οποία ενδέχεται να χτιστούν από την αρχή, ενώ προβλέπεται να επεκταθούν και να ανακαινισθούν οι υφιστάμενες υποδομές.
Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του αεροπορικού επιτελείου
Οι Αμερικανοί δίνουν μεγάλη έμφαση στην ασφάλεια της βάσης, η οποία σήμερα φιλοξενεί τα F-4 Phantom και διαθέτει υποδομές που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του ’50. Σε βάθος χρόνου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η νέα περίμετρος με διπλό και ψηλότερο συρματόπλεγμα και να εγκατασταθεί ένα σύγχρονο δίκτυο αισθητήρων και καμερών που θα παρακολουθούν κάθε κίνηση γύρω και μέσα στο αεροδρόμιο. Παράλληλα, θα αναβαθμιστούν τα ηλεκτρονικά και οι επικοινωνίες, με την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών, την ανακατασκευή του πύργου ελέγχου και των χώρων υποστήριξης των αεροσκαφών αλλά και του διαδρόμου απο/προσγειώσεων. Προβλέπεται ακόμη, η εκτέλεση τεχνικών έργων για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση της βάσης.
Το χρονοδιάγραμμα
Στόχος είναι τα βασικά έργα να ξεκινήσουν το 2026 και το κόστος τους να μην υπερβεί τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Αμερικανοί αξιωματούχοι του γραφείου που είναι υπεύθυνο για την προώθηση του F-35 (JPO) θα επιβλέπουν όλα τα στάδια της κατασκευής των υποδομών, τις οποίες θα κληθούν να πιστοποιήσουν στη συνέχεια.
Σε ΗΠΑ και Ιταλία τα ελληνικά F-35
Ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση των εργασιών τοποθετείται στα τέλη της δεκαετίας γιατί, αν και η Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να παραλάβει ένα F-35 στις αρχές του 2028, τα πρώτα έξι αεροσκάφη θα παραμείνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης της αρχικής ομάδας πιλότων και τεχνικών. Στην περίπτωση, όμως, που η 117 Πτέρυγα Μάχης δεν είναι έτοιμη να υποδεχθεί τα νέα αεροσκάφη, τότε θα μείνουν για όσο καιρό χρειαστεί στην Αμερική, όπως έγινε σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις.
ΠΗΓΗ: Kathimerini.gr
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.