
Αγορές και κρυπτονομίσματα χωρίς φρένα
-Ακριβώς πριν από 33 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις, ο S&P 500 έγραψε το νέο υψηλότερο όλων των εποχών στις 6.147 μονάδες. Μέσα σ’ μήνα, μέχρι την περασμένη Παρασκευή ο δείκτης είχε περισσότερες από 1.300 μονάδες, σε 32 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις. Χθες Δευτέρα, η κατρακύλα συνεχίστηκε . Ταυτόχρονα γκρεμίζονται και τα κρυπτονομίσματα που κάποιοι τα θεωρούσαν «ασφαλείς αντισυστημικό καταφύγιο». Μέσα σε λίγες ώρες «εξατμίσθηκαν» 200 δις. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή τους. Τα κρυπτονομίσματα έχουν διαγράψει σχεδόν όλα τα κέρδη που σημειώθηκαν μετά την εκλογική νίκη Τραμπ στις αρχές Νοεμβρίου. Το Βitcoin υποχώρησε κάποια στιγμή ακόμη και κάτω από τα 75.000 δολάρια για πρώτη φορά από τις 7 Νοεμβρίου. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων συρρικνώθηκε κατά περίπου 11% στα 2,5 τρισ. δολάρια , περίπου στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από τη νίκη του Τραμπ, σύμφωνα με στοιχεία της CoinGeko. Μέσα στο Σαββατοκύριακο οι αγορές περίμεναν κάποια εξέλιξη, ένα πισωγύρισμα, μία διάθεση συμβιβασμού και διαπραγμάτευσης. Αντ’ αυτού άκουγαν διθυραμβικές δηλώσεις αξιωματούχων για το πόσα τηλεφωνήματα δέχτηκε από ηγέτες του κόσμου ο πρόεδρος Τραμπ παίζοντας γκολφ. Στην τελευταία έρευνα AAII Sentiment Survey που προσπαθεί να καταγράψει το επενδυτικό κλίμα, μόνο στο 21,8% των επενδυτών έβλεπαν τη μεγάλη πτώση ως ευκαιρία για αγορές (bullish). Το 61,9% των επενδυτών προέβλεπαν περαιτέρω πτώση των αγορών και αυτό το ποσοστό είναι το 3ο υψηλότερο στην ιστορία των ερευνών AAII Sentiment Survey. Μόνο τον Μάρτιο του 2009 και τον Οκτώβριο του 1990 σημειώθηκαν υψηλότερα επίπεδα πτωτικής τάσης. Την Παρασκευή, μεταξύ 9:30 π.μ. ET και 12:00 μ.μ. ET, οι μικροεπενδυτές πούλησαν μετοχές αξίας 1,5 τρισ. δολαρίων. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο κύμα πωλήσεων σε μια περίοδο 2,5 ώρες στην ιστορία του αμερικανικού χρηματιστηρίου.
Συναλλαγές χωρίς λογική. Μόνο με συναίσθημα
-Είναι πολύ χαρακτηριστικό αυτό που συνέβη χθες στη Wall Street . Προφανώς επηρέασε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές και την Αθήνα. H συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη ξεκίνησε με πολύ μεγάλη πτώση. Ξαφνικά κυκλοφόρησαν φήμες (και πρωτοσέλιδα) ότι ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο τρίμηνης αναστολής των δασμών για να δώσει περιθώριο στις διαπραγματεύσεις. Οι δείκτες αναθάρρησαν, πέρασαν σε θετικό έδαφος. Οι φήμες και τα πρωτοσέλιδα διαψεύστηκαν, η Wall Street ξαναγύρισε στο κόκκινο… Στην Αθήνα δεν υπήρχε λόγος για τέτοιες συναισθηματικές εκδηλώσεις . Ό,τι έμοιαζε φθηνό πριν από 15 μέρες, αξιολογήθηκε ως μια πανάκριβη υπερβολή. Ο Γενικός Δείκτης από την αρχή της συνεδρίασης κινήθηκε σταθερά σε αρνητικό έδαφος. Υποχώρησε ακόμη και στις 1.455,08 μονάδες (-8,92%). Στο κλείσιμο της συνεδρίασης σκαρφάλωσε 20 μονάδες στις 1.475,04 (-7,67%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1478,92 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες -7,43%. Για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση το Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν εμφανίζει αντιστάσεις στους βιαστικούς , αγχωμένους και συναισθηματικά φορτισμένους πωλητές. Η μεγάλη αξία των συναλλαγών δείχνει ότι κάποιοι αξιοποιούν τη μεγάλη πτώση για να χτίσουν επενδυτικές θέσεις για το μέλλον, χωρίς όμως να βιάζονται. Χθες η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τα… 403,2 εκατ. ευρώ (!) με μόλις 11 εκατ. € σε πακέτα. Οι αθροιστικές απώλειες του Γενικού Δείκτη στις τελευταίες 3 καταστροφικές συνεδριάσεις ξεπερνούν πλέον το -13,4%, ενώ οι απώλειες -18,5% έγραψε συνολικές απαντήσεις -18,5%. Δεν έχει νόημα η αναφορά σε συγκεκριμένες τιμές και αποτιμήσεις αφού δεν αντικατοπτρίζει κάποια οικονομική πραγματικότητα ή δυναμική… Αξίζει μόνο να αναφερθεί ότι παρά τις θριαμβολογίες Τραμπ για «πτώση των επιτοκίων και του πληθωρισμού», το 10ετές Αμερικανικό Κρατικό Ομόλογο ανέβηκε πάλι πάνω από 4% (4,06%) ενώ το 3,5%. Το 10ετες Ελληνικό Κρατικό Ομόλογο προσφέρει απόδοση 3,49%, το Γερμανικό 2,62% και το Γαλλικό 3,36%…
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.