
Ακόμη και αν ανοίξουν αύριο τα Στενά του Ορμούζ, οι καθυστερήσεις θα συνεχιστούν για μήνες
Ο Marco Forgione, γενικός διευθυντής του βρετανικού Chartered Institute of Export & International Trade, προειδοποιεί ότι η ουσιαστική διακοπή των Στενών του Ορμούζ θα έχει συνέπειες που θα γίνουν αισθητές για μήνες, αν όχι χρόνια.
«Ακόμη και αν τα Στενά ανοίξουν αύριο, δεν θα λειτουργούν ξανά στη μέγιστη δυνατή τους χωρητικότητα», δήλωσε ο Forgione στο Al Jazeera. «Πολλές ναυτιλιακές εταιρείες όπως οι Maersk, MSC, Hapag-Lloyd και CMA CGM έχουν ήδη αποφασίσει να αλλάξουν τις διαδρομές τους και έχουν αποδεχτεί ότι οι μεγαλύτεροι χρόνοι μεταφοράς θα έχουν βραχυπρόθεσμο κόστος, το οποίο αναπόφευκτα θα μετακυλιστεί στους πελάτες».
Σύμφωνα με τον Forgione, η επαναφορά της εμπιστοσύνης των ναυτιλιακών προς την ασφάλεια της διώρυγας θα απαιτήσει σημαντικές διαβεβαιώσεις ασφαλείας, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια. «Τα γεγονότα των τελευταίων τριών εβδομάδων έχουν δείξει ότι το Ιράν δεν χρειάζεται να ελέγχει πλήρως τη διώρυγα για να τη μπλοκάρει – η απλή απειλή από νάρκες, drones και πυραύλους μπορεί να παγώσει τη διεθνή ναυτιλία».
Τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν κρίσιμη οδός για το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου, και οποιαδήποτε διαταραχή τους έχουν άμεσες επιπτώσεις στις τιμές και στους χρόνους παράδοσης διεθνώς.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.








Ακολούθησε τα Ηλειακά Νέα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









