
Ανασχηματισμός: Το μήνυμα Μητσοτάκη στους υπουργούς μετά το “χαστούκι” με τα Τέμπη – Δουλειά, μετριοπάθεια, όχι τοξικότητα

Το πολιτικό κέντρο του Μαξίμου, ο διπλός ρόλος Χατζηδάκη μετά τον ανασχηματισμό και οι 40άρηδες υπουργοί.
“Κάντε το έργο σας ορατό στους πολίτες”. Αυτή θα είναι η κατεύθυνση που θα δώσει στους υπουργούς και τους υφυπουργούς του σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την ορκωμοσία τους ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει αμέσως μετά.
Ο Πρωθυπουργός αντιλαμβανόμενος ότι πολλά από αυτά που ανακοινώνονται ή δρομολογούνται δεν “ακούγονται” από την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, θα ζητήσει από τους υπουργούς του, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τον σχεδιασμό που θα κάνουν στα υπουργεία τους να βάλουν μπροστά 3 ή 5 προτεραιότητες τις οποίες να “τρέξουν” και να τις φέρουν γρήγορα σε πέρας, ώστε να γίνουν αντιληπτές από την κοινωνία των πολιτών. Στις κατευθύνσεις που αναμένεται να δοθούν από τον Κ. Μητσοτάκη, δεν θα λείψουν και οι συστάσεις για το ύφος των υπουργών στη δημόσια σκηνή, ζητώντας μετριοπάθεια και λέγοντας “όχι” στην τοξικότητα.
Το πολιτικό κέντρο του Μαξίμου και οι 40άρηδες
Στην επιχείρηση της κυβέρνησης για επανεκκίνηση, μετά τα συλλαλητήρια για το δυστύχημα των Τεμπών και την πρόταση δυσπιστίας, ενεργό ρόλο θα παίξει ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος έδωσε ήδη το στίγμα του, μιλώντας για ταπεινότητα και αποτελεσματικότητα. Αναγνωρίζοντας ότι οι ώρες είναι κρίσιμες, τόσο για την χώρα όσο και για την κυβέρνηση, σε ανάρτησή του λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της τοποθέτησής του στο Μέγαρο Μαξίμου, ανέφερε χαρακτηριστικά: οι υποσχέσεις και οι καλές προθέσεις δεν μετράνε ιδιαίτερα τώρα. Αυτό που χρειάζεται είναι συγκεκριμένοι στόχοι, συγκεκριμένες αλλαγές και χειροπιαστό έργο για την πατρίδα”. Κυβερνητικές πηγές πληροφόρησης, έλεγαν πως ο ρόλος του Κωστή Χατζηδάκη στο Μέγαρο Μαξίμου είναι διπλός: δεν είναι μόνο η εποπτεία που θα έχει στα παραγωγικά υπουργεία και ο συντονισμός του, αλλά και η παραγωγή πολιτικών θέσεων που είναι αναγκαία μέσα στο κέντρο εξουσίας της Ηρώδου Αττικού.
Παρατηρώντας κανείς την ανθρωπογεωγραφία του ανασχηματισμού, βλέπει την επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου να βγάλει μπροστά νέους πολιτικούς, να τους δοκιμάσει ή και να τους ανταμείψει για την προσπάθεια που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια. Πολλοί είναι οι “νεαροί” πολιτικοί που καλούνται να αποδείξουν τις δυνατότητές τους, τόσο ως υφυπουργοί, αλλά και ως υπουργοί, όπως ο 42χρονος Γιάννης Κεφαλογιάννης στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης αλλά και ο επίσης 41χρονος Χρήστος Δήμας στο Υπουργείο Μεταφορών, αποχωρώντας από το Υπουργείο Οικονομικών. Δοκιμάζονται όμως αρκετοί νέοι βουλευτές και ως υφυπουργοί, όπως η Άννα Ευθυμίου στο Υπουργείο Εργασίας, ο Γιώργος Κώτσηρας για τρίτη φορά στο Οικονομικών, ο Κώστας Κυρανάκης στο Μεταφορών, ο Νίκος Τσάφος στο Ενέργειας, η Σέβη Βολουδάκη στο Μετανάστευσης και ο Κώστας Κατσαφάδος στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Αν και ο βασικός κορμός της κυβέρνησης παραμένει αμετακίνητος, με τους υπουργούς στα “βαριά” υπουργεία να παραμένουν αμετακίνητοι, όπως ο Γ. Γεραπετρίτης, ο Ν. Δένδιας, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ο Τ. Θεοδωρικάκος, ο Γ. Φλωρίδης, ο Α. Γεωργιάδης, εντούτοις η μετακίνηση του Κυριάκου Πιερρακάκη στον υπουργικό θώκο στην οδό Νίκης σηματοδοτεί την απόφαση από πλευράς Μαξίμου να δώσει “αέρα” στη γενιά των 40αρηδων, και μαζί και ένα διαφορετικό προφίλ διακυβέρνησης αλλά και ύφους στην πολιτική. Αν αυτό το σχήμα “τραβήξει”, ο Πρωθυπουργός δεν έχει κανένα λόγο να το αλλάξει και θα πορευτεί με αυτό μέχρι τις εκλογές του 2027.
thetoc
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.