Ανδρέας Νικολακόπουλος, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων
Στη μεγάλη σημασία που δίνει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, στην τοποθέτησή του στο Οlympia Forum V που διεξάγεται στην Αρχαία Ολυμπία
Ο κ. Νικολακόπουλος σημείωσε ότι με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού έχει ήδη συσταθεί εδική επιτροπή επιστημόνων, υπογράμμισε ωστόσο ότι το ζήτημα είναι σοβαρό και πολυπαραγοντικό.
Σχετικά με τις συλλήψεις είπε ότι έχουν αυξηθεί πάνω από 50%, ενώ σημείωσε ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 6.500 έλεγχοι και έχουν πραγματοποιηθεί 250 συλλήψεις.
«Αυτό που διαπιστώνουμε» συνέχισε ο κ. Νικολακόπουλος «είναι ότι έχει αυξηθεί η ένταση και βλέπουμε μια βία άνευ προηγουμένου. Χρησιμοποιούνται όπλα και μαχαίρια και παράλληλα όλα αυτά διακινούνται εύκολα μέσω του διαδικτύου».
Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί το θέμα σημείωσε ότι «δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο την Αστυνομία, αλλά θα πρέπει να δούμε πρωτοβουλίες και στα σχολεία, αλλά και μέσα στην οικογένεια . Η αστυνομία δεν κάνει πλέον μόνο συλλήψεις ανηλίκων αλλά και γονέων, γιατί το θέμα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων πρέπει να το δούμε πάρα πολύ σοβαρά. Μια πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι και τη βλέπουμε θετικά είναι η αύξηση των ποινών για παραμέληση ανηλίκων».
Ο κ. Νικολακόπουλος αναφέρθηκε και στο ρόλο του σχολείου σε αυτή την προσπάθεια εξηγώντας ότι «δεν μπορούμε να λειτουργούμε μόνο κατασταλτικά και ο ρόλος της αστυνομίας δεν είναι να βρίσκεται στα σχολεία. Ωστόσο έχει ενισχύσει την επιτήρηση μέσω μιας διαδικασίας ήπιας αστυνόμευσης. Χαρτογραφούμε τις περιοχές που συχνάζουν ανήλικοι και πιθανόν να δημιουργηθούν γεγονότα και η αστυνομία τις επιτηρεί με νέους κυρίως αστυνομικούς ώστε να παρέμβει άμεσα αποτρέποντας την εκδήλωση παραβατικών συμπεριφορών»
Υπογράμμισε παράλληλα τη σημασία της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης 10201 το οποίοι δέχεται κλήσεις από παιδιά ή γονείς που θέλουν να καταγγείλουν περιστατικά παραβατικότητας και να πάρουν συμβουλές. «Επίσης» πρόσθεσε «ετοιμάζεται να λειτουργήσει και η εφαρμογή “save youth” και το οποίο είναι στα πρότυπα του panic button. Είναι μια εφαρμογή εύκολη στην εγκατάσταση και στη χρήση, ώστε να μπορούν οι ανήλικοι εάν χρειαστεί να κάνουν χρήση και να υπάρχει η άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας».
Αναφορικά με το ζήτημα της αυστηροποίησης των ποινών και την ενδεχόμενη δημιουργία υπερπληρότητας στην φυλακές ο κ. Νικολακόπουλος σημείωσε ότι η φιλοσοφία της κυβέρνησης δεν είναι η αποσυμφόρηση των φυλακών να γίνεται με τη χρήση ευνοϊκών νόμων που να επιτρέπουν την αποφυλάκιση επικίνδυνων εγκληματιών.
«Οι σχεδιασμοί μας περιλαμβάνουν», σημείωσε, «την κατασκευή νέων σωφρονιστικών καταστημάτων, των διαχωρισμό των κρατουμένων αναλόγως των εγκλημάτων που έχουν διαπράξει, αλλά κυρίως προωθούμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα έλθει σύντομα στην Βουλή και αφορά ένα σύγχρονο εναλλακτικό τρόπο έκτισης των ποινών».
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.