
Χρηματιστήριο: Τράπεζες και Intralot έβαλαν «φρένο» στους πωλητές

Χρηματιστήριο: Τράπεζες και Intralot έβαλαν «φρένο» στους πωλητές
«Φρένο» στο 4ήμερο πτωτικό σερί έβαλε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να ανακτούν τα «ηνία» των πρωτοβουλιών, μπαίνοντας με το… δεξί στον (συνήθως δύσκολο) Σεπτέμβριο.
Βέβαια, η εικόνα της ελληνικής αγοράς δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή, καθώς αφενός τα περισσότερα blue chips έμειναν σε ρηχά νερά (με εξαίρεση τις τράπεζες), αφετέρου ο τζίρος κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, λόγω και της αργίας στη Wall Street.
Συγκεκριμένα, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα,, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε επιφυλακτική αύξηση κατά +0,48% και διαμορφώθηκε στις 2.031,32 μονάδες, κερδίζοντας λιγότερο από 10 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (2.021,69 μονάδες).
Η ημερήσια διακύμανση καθορίστηκε από τις 2.019,4 έως τις 2.044,91 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 137,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένα πακέτα.
Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο της πρόσφατης αναδίπλωσης, ανέκαμψε δυναμικά στο +1,24% και τις 2.179 μονάδες, προσφέροντας πολύτιμα στηρίγματα στην υπόλοιπη αγορά.
Από την πλευρά του, ο δείκτης των blue chips (FTSE Large Cap) αυξήθηκε στο +0,56% και τις 5.105 μονάδες, ενώ ο δείκτης των «μεσαίων» (FTSE Mid Cap) περιορίστηκε στο -0,24% και τις 2.966 μονάδες.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 35 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 74 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 143,9 δισ. ευρώ.
Οι μετοχές που ξεχώρισαν
- Η μετοχή της Alpha Bank ενισχύθηκε στο +1,95% και τα 3,453 ευρώ, έχοντας ως όχημα τις διαδοχικές αγορές μετοχών από τη UniCredit, η οποία πλέον ελέγχει το 26% του μετοχικού κεφαλαίου.
- Άνοδο στο +0,99% και τα 3,171 ευρώ κατέγραψε η μετοχή της Eurobank, η οποία ευνοήθηκε από την επαναφορά του θετικού κλίματος στον τραπεζικό κλάδο. Στα 22,8 εκατ. ευρώ ανήλθε ο ημερήσιος τζίρος, κατακτώντας την πρώτη θέση στο ταμπλό.
- Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας επέστρεψε στα επίπεδα των 12 ευρώ, καθώς τερμάτισε στο +1,82% και τα 12,045 ευρώ.
- Η μετοχή της Metlen κινήθηκε στο +0,3% και τα 55 ευρώ, έχοντας ως ιστορικό υψηλό τα 56,4 ευρώ. Σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση και οι τελευταίες μετοχές από το squeeze out στην παλιά εισηγμένη, με αποτέλεσμα το μετοχικό κεφάλαιο να ανέρχεται σε 143.022.980 μετοχές, συνολικής αξίας 7,8 δισ. ευρώ.
- Κέρδη στο +0,88% και τα 16,04 ευρώ εμφάνισε η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία έβαλε «φρένο» στη διήμερη πτώση και επέστρεψε σε θετικό έδαφος. Μην ξεχνάμε ότι η αγορά περιμένει τις οριστικές διαδικασίες για την πώληση της ρουμανικής θυγατρικής, κάτι που θα προλειάνει το έδαφος για τη διανομή έξτρα μερίσματος.
- Τη διορθωτική κίνηση συνέχισε η μετοχή της Aegean Airlines, η οποία αναδίπλωσε στο -1,8% και τα 14,08 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το ιστορικό ρεκόρ συναντάται στα 15,02 ευρώ. Επομένως, έχει χάσει περίπου 1 ευρώ.
- Η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ περιορίστηκε στο -2,5% και τα 2,65 ευρώ, αφομοιώνοντας τα ισχυρά κεκτημένα των προηγούμενων ημερών (υψηλό 17 ετών).
- Στο -1,2% και τα 7,3 ευρώ «φρέναρε» η μετοχή της Lamda Development, η οποία έσπευσε να κατοχυρώσει τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας, μετά το σημαντικό deal με την ION Group.
- Η μετοχή της Intralot έκανε ράλι στο +3,3% και το 1,24 ευρώ (νέο υψηλό 13 μηνών), με την επικείμενη ΑΜΚ των 400 εκατ. ευρώ να παρέχει ώθηση στην εισηγμένη. Το μεγάλο στοίχημα αφορά την τιμή της ΑΜΚ, με τις τελευταίες συνεδριάσεις να δείχνουν ένα ξεκάθαρο δρόμο για τις οριστικές αποφάσεις.
- Στο -3,7% και τα 7,01 ευρώ οπισθοχώρησε η μετοχή της Profile, με τους επενδυτές να «μαζεύουν» την υψηλή αποτίμηση της εταιρείας, η οποία κάποια στιγμή έφθασε έως και τις παρυφές των 200 εκατ. ευρώ, εκτοξεύοντας το P/E άνω του 30x. Τουλάχιστον στο 0,7 ευρώ/μετοχή ανέρχεται η αθροιστική πτώση από τις πρόσφατες «κορυφές».
- Η μετοχή του ΟΛΘ αναδίπλωσε στο -1% και τα 37,6 ευρώ, «χωνεύοντας» τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται και τα μεγέθη του α’ εξαμήνου.
- Ράλι στο +20,7% και τα 3,9 ευρώ πραγματοποίησε η μετοχή της MIG, η οποία είχε τζίρο 407 χιλ. ευρώ. Η ανοδική κίνηση έλαβε χώρα στον απόηχο της απόφασης για τον ορισμό δύο ειδικών διαπραγματευτών, σε μια ένδειξη ότι ο βασικός μέτοχος (δηλαδή η Τρ. Πειραιώς) έχει πρόθεση να κρατήσει την εταιρεία εντός του Χ.Α.
Επιστροφή στα… θρανία
Και επισήμως στο φθινόπωρο εισέρχεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ναι μεν δείχνει να έχει «καθίσει» στις τελευταίες συνεδριάσεις, αλλά αυτό δεν αναιρεί τα όσα εντυπωσιακά έχουν προηγηθεί.
Ο Γενικός Δείκτης «τρέχει» με τουλάχιστον +37% από τις αρχές του 2025, έχοντας συμπληρώσει 10 συνεχόμενους ανοδικούς μήνες και έχοντας σκαρφαλώσει στα υψηλότερα επίπεδα από την άνοιξη του 2010 (>2.000 μονάδες).
Η νέα εβδομάδα, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα κρίνει πολλά για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Οι πωλητές θα συνεχίσουν το «μάζεμα» των φετινών κερδών, θέτοντας σε κίνδυνο το ψυχολογικό και ιστορικό όριο των 2.000 μονάδων; Ή οι αγοραστές θα επιστρέψουν, προσφέροντας τα απαιτούμενα στηρίγματα για την παραμονή του Γενικού Δείκτη στις «κορυφές» της τελευταίας 15ετίας;
Σίγουρα, η πορεία των ξένων χρηματιστηρίων θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απάντηση του παραπάνω ερωτήματος.
Ταυτόχρονα, όμως, ας έχουμε υπόψη και την… παράδοση του Σεπτεμβρίου, η οποία δεν είναι και η πλέον ευνοϊκή για τους αισιόδοξους, δεδομένου ότι ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου είναι αρνητικός 7 στις 10 φορές κατά την τελευταία δεκαετία, με τους traders να διστάζουν να αναλάβουν επιπλέον ρίσκο. Το δε μεγάλο απόθεμα… λίπους, το οποίο έχει αποκτηθεί από το ράλι του α’ 8μήνου, ευνοεί μια πιθανή συνέχιση των ρευστοποιήσεων.
Από την άλλη πλευρά, ο τρέχων μήνας θεωρείται κομβικός για μια σειρά γεγονότων, τα οποία μπορούν να προσφέρουν πολύτιμα «καύσιμα», συντηρώντας τη θετική πορεία του Χ.Α..
Η προοπτική επιστροφής στις Αναπτυγμένες Αγορές, λαμβάνοντας υπόψη ότι τρεις στους τέσσερις διεθνούς οίκους έχουν βάλει το Χ.Α. στον «προθάλαμο» της αναβάθμισης (watch-list), και η επικείμενη δημόσια πρόταση της Euronext στην ΕΧΑΕ, η οποία εφόσον τελεσφορήσει θα εντάξει τη Λ. Αθηνών στο «άρμα» του μεγαλύτερου χρηματιστηριακού ομίλου της Ευρώπης, συνιστούν παράγοντες «X» για τη μεσο-μακροπρόθεσμη τάση.
Δίπλα στα παραπάνω οφείλουμε να προσθέσουμε αφενός τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου οι αναλυτές θα έχουν στραμμένο το βλέμμα στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε μια σειρά φορο-ελαφρύνσεων, αφετέρου στις ετυμηγορίες των διεθνών οίκων αξιολόγησης, ενόσω η Ελλάδα φιλοδοξεί να αναρριχηθεί περαιτέρω στην κλίμακα της επενδυτικής κατηγορίας. Την προσεχή Παρασκευή, ενδεικτικά, η αγορά περιμένει το report του καναδικού DBRS, ενώ στις 19 Σεπτεμβρίου είναι η σειρά του πάντα «αυστηρού» Moody’s.
Η ατζέντα της εβδομάδας
Όσον αφορά την ατζέντα των εισηγμένων κατά το τρέχον πενθήμερο, η ροή δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου, συνεχίζεται με τις ανακοινώσεις των ΟΠΑΠ – Quest Συμμετοχών – Trade Estates την Τετάρτη (3/9). Μία ημέρα αργότερα, δηλαδή την Πέμπτη (4/9), θα ακολουθήσει η Ideal Holdings.
Την ίδια στιγμή, σήμερα «κλείδωσαν» το δικαίωμα στο ετήσιο μέρισμα οι μέτοχοι σε AVAX και Μπλέ Κέδρος, καθώς την Τρίτη (2/3) είναι προγραμματισμένη η σχετική αποκοπή. Ας σημειωθεί ότι η επιβράβευση ανέρχεται σε 0,07 ευρώ (10,3 εκατ. ευρώ – dividend yield 2,9%) και σε 0,05 ευρώ/μετοχή (2,1 εκατ. ευρώ – dividend yield 1,2%), αντίστοιχα.
Τέλος, εντός της εβδομάδας έχουν δρομολογηθεί οι ετήσιες τακτικές Γενικές Συνελεύσεις των InterTech (2/9) – ΕΛΒΕ (4/9) – Μουζάκης (5/9) – Unibios (5/9) – Moda Bagno (5/9), ενώ σήμερα έκαναν πρεμιέρα οι νέες μετοχές της Metlen, οι οποίες προήλθαν από την υποχρεωτική πρόταση της Metlen PLC για την εξαγορά του εναπομείναντος μετοχικού μεριδίου της Metlen Α.Ε.
Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή στρέφεται αποκλειστικά στην Ευρώπη, καθώς η Wall Street είναι κλειστή λόγω της αργίας για τη Labor Day. Κάπως έτσι, ο γενικός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,19% και τα 551 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να αυξάνεται στο +0,45% και τις 24.005 μονάδες.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.