Δίκη για την Αχαΐκή Συνεταιριστική Τράπεζα: Η ώρα του εισαγγελέα
Στην τελική ευθεία η μαραθώνια ακροαματική διαδικασία – Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες περισσότερων από 80 κατηγορούμενων – Στις 5 Δεκεμβρίου η εισαγγελική πρόταση.
Στην τελική ευθεία μπαίνει η πολύκροτη υπόθεση της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, ύστερα από μια μαραθώνια ακροαματική διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Πατρών.
Στην υπόθεση ελέγχονται 87 κατηγορούμενοι, μέλη του Δ.Σ. της Τράπεζας, δανειολήπτες και άλλοι παράγοντες με κατηγορίες που αφορούν το αδίκημα της από κοινού και κατ’ εξακολούθηση κακουργηματικής απιστίας, οδηγώντας σε ζημία άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ.
Την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με το pelop.gr, απολογήθηκαν οι τελευταίοι από τους κατηγορούμενους και η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου με την εισαγγελική πρόταση.
Η εισαγγελική πρόταση δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σε μία συνεδρίαση αλλά θα συνεχιστεί στις 17 Δεκεμβρίου.
Η πολύκροτη υπόθεση εκκρεμεί από το 2012, όταν μπήκε λουκέτο στη συνεταιριστική τράπεζα της Πάτρας. Ο βασικός ισχυρισμός των κατηγορουμένων είναι ότι από τη στιγμή που η εκκαθάριση της τράπεζας δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν μπορεί να προσδιοριστεί εάν έχει υποστεί οικονομική ζημιά και πόση είναι αυτή.
Το βούλευμα
Στις 2.476 σελίδες του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πατρών περιγράφονται με λεπτομέρειες όλα όσα συνέβησαν και τα οποία οδήγησαν το πιστωτικό Ίδρυμα σε ξαφνικό «λουκέτο». Η υπόθεση αφορά αφειδώς χορήγηση δανείων χωρίς τις δέουσες διασφαλίσεις.
Κατηγορούμενοι, κυρίως, είναι πρώην μέλη των διοικητικών συμβουλίων της Τράπεζας, σε διάστημα μιας πενταετίας περίπου από το έτος που έκλεισε αιφνιδίως. Επίσης, ανώτεροι υπάλληλοι της Τράπεζας, που εμπλέκονταν σε εγκρίσεις δανείων, μέσω των οποίων έγινε η υποτιθέμενη κατάρρευση.
Οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται για κακουργήματα και πλημμελήματα, εκ των οποίων αρκετά από τα δεύτερα πιθανόν να παραγράφονται. Το κατηγορητήριο κατά βάση μιλάει για απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση. Κάποιοι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορία ηθικής αυτουργίας, έπεισαν δηλαδή ή και υποχρέωσαν άλλους κατηγορουμένους να προβούν σε απιστία. Και κάποιοι έχουν ακόμα βαρύτερη κατηγορία: Ηθική αυτουργία σε απάτη κατά νομικού προσώπου, εξαπάτησαν δηλαδή την ίδια την τράπεζα.
Ειδικότερα, υποστηρίζεται ότι 37 ελεγκτέα δάνεια, ύψους 34 εκατ. ευρώ, ήταν καλυμμένα με εμπράγματες εξασφαλίσεις, εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου και προσωπικές των δανειοληπτών.
Από την άλλη πλευρά στέκονται οι μεριδιούχοι, που έχασαν τα λεφτά τους και έχουν κάθε λόγο να επιδιώκουν τη δικαίωσή τους, μέσω της απόδοσης ευθυνών σε βάρος των υπαιτίων της πολύχρονης ταλαιπωρίας τους.
Δίκη Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας: Το ιστορικό της υπόθεσης
Όπως έγραψε το dikastiko.gr, η υπόθεση αφορά αφειδώς χορήγηση δανείων χωρίς τις δέουσες διασφαλίσεις. Η ηγεσία της Αχαϊκής Συνεταιριστικής βαρύνεται με την αιχμή ότι επέβαλε σε στελέχη να αγοράζουν μερίδια της τράπεζας, προκειμένου να δημιουργήσουν παραπλανητική εικόνα ζήτησης στην αγορά, ανεβάζοντας την αξία των μεριδίων. Με απλά λόγια, προέβαιναν σε μόχλευση.
Οι μεριδιούχοι υπέστησαν ζημιά γιατί τα μερίδια έχασαν την αξία τους και αναζήτησαν ευθύνες. Ζημιά ασφαλώς υπέστησαν οι μεριδιούχοι- καταθέτες με το κλείσιμο της Τράπεζας, αλλά γι’ αυτό το τελευταίο δεν ευθύνονται κατηγορούμενοι, αφού δεν επέβαλαν και δεν ήθελαν το κλείσιμο εκείνοι.
Η εξήγηση για το κλείσιμο της Αχαϊκής, που έγινε με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, αφορούσε τα έωλα οικονομικά της στοιχεία.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.