Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

giannikopoulos
konstantopoulos epimel24
droggitis

Δημόσια Κεντρική Bιβλιοθήκη Πύργου: Μπορεί ένα αυγό να γίνει… αστροναύτης;- Την Πέμπτη 20 Ιουνίου, ο χώρος της Βιβλιοθήκης μεταμορφώθηκε σε ερευνητικό κέντρο

viv2 n e1719409552800

Δημόσια Κεντρική Bιβλιοθήκη Πύργου: Μπορεί ένα αυγό να γίνει… αστροναύτης;- Την Πέμπτη 20 Ιουνίου, ο χώρος της Βιβλιοθήκης μεταμορφώθηκε σε ερευνητικό κέντρο

Την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024, ο φιλόξενος χώρος της Βιβλιοθήκης Πύργου μεταμορφώθηκε σε ερευνητικό κέντρο.

Η απεραντοσύνη του διαστήματος σαγηνεύει τον άνθρωπο από τα αρχαία χρόνια. Μετά την έναρξη της εξερεύνησής του, έχει αποτελέσει αφετηρία επιστημονικών ανακαλύψεων που έχουν καθορίσει τη ζωή μας.

Έτσι, την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024, ο φιλόξενος χώρος της Βιβλιοθήκης Πύργου μεταμορφώθηκε σε ερευνητικό κέντρο υιοθετώντας δράση που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

Τα παιδιά που συμμετείχαν σε αυτή τη δράση της οποίας εμψυχώτριες ήταν η κ. Ζέτα Αδαμοπούλου και η κ. Μαρία Μπίρμπα, έζησαν μια συναρπαστική και ταυτόχρονα διασκεδαστική περιπέτεια! Με απλά υλικά έπρεπε να κατασκευάσουν μια πρωτότυπη σεληνάκατο, με σκοπό να την προσεδαφίσουν χωρίς να καταστραφεί, αλλά το κυριότερο χωρίς να χτυπήσει ο αστροναύτης της που δεν ήταν άλλος από ένα….ωμό αυγό!

Στην αρχή, μέσα από ψηφιακά παιχνίδια τα παιδιά αποκόμισαν πολύτιμες πληροφορίες για τις διαστημικές αποστολές.

Στη συνέχεια, χωρίστηκαν σε ομάδες για το κυρίως μέρος της δράσης άτυπης εκπαίδευσης, η οποία βασίστηκε στη μέθοδο των αναλογιών και της προσομοίωσης. Τα παιδιά βρέθηκαν αντιμέτωπα με το προαναφερόμενο πραγματικό πρόβλημα της προσεδάφισης της σεληνακάτου που τα ίδια έπρεπε να κατασκευάσουν με υλικά που τους δόθηκαν (ζαχαρωτά, καλαμάκια, γλωσσοπίεστρα, πλαστικά σακουλάκια, μπαλόνια κλπ). Η κατασκευή τους όφειλε να ολοκληρωθεί χωρίς να ξεπεράσει έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό, και να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της ατμόσφαιρας της Σελήνης και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν σε μία τέτοια διαδικασία (όπως το να προσεδαφιστεί σε γκρεμό και να καταστραφεί).

Με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώθηκε ότι τα κατάφεραν! Έκαναν αξιολόγηση κινδύνου, σχεδίασαν το όχημά τους, το κατασκεύασαν και στο τέλος το δοκίμασαν προσεδαφίζοντάς το από συγκεκριμένο ύψος.

Τυπικός νικητής ήταν η ομάδα που δεν έσπασε ο αυγοναύτης της, όμως πραγματικοί και ουσιαστικοί νικητές ήταν όλα τα παιδιά γιατί μέσα από αυτή τη διασκεδαστική δραστηριότητα έμαθαν αρκετή Φυσική που κρύβεται στις διαστημικές αποστολές, δοκίμασαν, πειραματίστηκαν… Και τελικά, έδρασαν ως μικροί επιστήμονες, και γιατί όχι, ως μικροί «Elon Musk»!

Στο υπαίθριο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης οι γονείς απόλαυσαν τον καφέ τους, που ετοίμασε με πολλή αγάπη η κ. Κατερίνα Σίψα, παρέα με ένα βιβλίο.

Ευχαριστίες πολλές οφείλουμε στους εθελοντές μας:

Κωνσταντίνα Δημοπούλου

Νατάσσα Ζουμή

Ηλία Καλογήρου

Κυριακή Καρούση και

Βασιλική Χαριλάου

για την ανιδιοτελή προσφορά τους

Χορηγοί προγράμματος:

Μαρία Μπίρμπα

Ζέτα Αδαμοπούλου

ΚΙΝΙΝΗΣ Π. Ι. Α.Ε.Β.Ε

Κωνσταντίνα Καββαδά

investment red long banner

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

ΛΑΜΠΗΣ ΕΜΗΜΕΛΗΤΗΡΙΟ darzentas epimelitirio

This will close in 20 seconds