Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

giannikopoulos
georgiou kritikos kreopoleio
NTOAS COOKIES 2X7 XMAS copy

Διον. Παναγιωτάρας: «Ευάλωτος στη λειψυδρία ο ευρωπαϊκός Νότος»

panagiotatas 768x512
bolarisxmas24

Το σοβαρό ζήτημα της λειψυδρίας στην Ελλάδα ανέλυσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Πύργου ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Διονύσης Παναγιωτάρας, χτυπώντας ηχηρό «καμπανάκι» για το μέλλον στη ζώνη του ευρωπαϊκού Νότου.

Όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτάρας, οι συνθήκες στη νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη ουσιαστικά ευνοούν το φαινόμενο της λειψυδρίας, δεδομένου ότι τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν για τις χώρες της Μεσογείου μία αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου ως το 2065.

«Η χώρα μας ως το 2030, αν επαληθευτούν αυτά τα κλιματικά μοντέλα, θα αντιμετωπίσει έντονο πρόβλημα έλλειψης νερού εξαιτίας ενός συνδυασμού καιρικών συνθηκών, αλλαγών στο κλίμα και της κακής διαχείρισης. Εκτιμάται ότι οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν κατά 20-30% τους θερινούς μήνες, κυρίως στα νότια, και κατά 10% τους χειμερινούς. Το αποτέλεσμα θα είναι η ενίσχυση της τάσης ξηρασίας των εδαφών στο 60% των καλλιεργήσιμων εδαφών», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτάρας επισήμανε ότι σε αυτήν την κατάσταση συντείνει και η μεγάλη αύξηση στις καταναλωτικές ανάγκες, αφού ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται κατά 1% κατ’ έτος και η παγκόσμια κλίμακα στη χρήση του νερού έχει ανέβει έξι φορές σε σχέση με τη χρήση που κάναμε πριν από 100 χρόνια.

«Με αυτό τον ρυθμό κατανάλωσης, θα παρουσιαστεί έλλειμμα νερού παγκοσμίως κατά 40% ως το 2030. Αυτό είναι πολύ έντονο πρόβλημα που μπορεί να δημιουργήσει -και ήδη δημιουργεί σε χώρες της Μέσης Ανατολής- έριδες και συρράξεις για τη διαχείριση των υδατικών πόρων. Επίσης η λειψυδρία δημιουργεί και φαινόμενα περιβαλλοντικής μετανάστευσης, αφού οι μελέτες του ΟΗΕ προβλέπουν ότι λόγω της έλλειψης νερού θα εξαναγκαστούν περίπου 24 έως 70 εκατ. άνθρωποι ως το 2030 να μεταναστεύσουν, για να βρουν πρόσφορο έδαφος για να ζήσουν», σημείωσε και υπογράμμισε ότι οι συγκρούσεις στη Συρία έχουν έντονη περιβαλλοντική διάσταση.

Ο κ. Παναγιωτάρας παρέθεσε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το Φράγμα του Πηνειού, τονίζοντας ότι στα υδατικά αποθέματα του ταμιευτήρα λόγω της λειψυδρίας μεταξύ του Ιουλίου του 2023 και του 2024 υπήρξε μια μείωση της επιφάνειας της τεχνητής λίμνης κατά 41%.

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα της συνέντευξης στην ΕΡΤ Πύργου

investment red long banner

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

GIANNIKOPOULOS ELAIOTRIBIO 2X5 copy(1)

This will close in 20 seconds