Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Υπεγράφη η σύμβαση για την μελέτη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Ηλείας
Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Υπεγράφη η σύμβαση για την μελέτη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Ηλείας– Ανοίγει ο δρόμος για έργα και επενδύσεις
«Η υπογραφή της σύμβασης από το ΤΕΕ και την ανάδοχο Ένωση Οικονομικών Φορέων για την εκπόνηση της μελέτης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Ηλείας, αποτελεί μια κορυφαία εξέλιξη για τον νομό μας καθώς χαράσσεται ένας νέος δρόμος για έργα και επενδύσεις αλλά ταυτόχρονα και για την προστασία του περιβάλλοντος». Αυτό τονίζει σε δηλώσεις της η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, μετά και την υπογραφή, στις 16 Νοεμβρίου της σύμβασης που ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για έναν νέο επενδυτικό ορίζοντα. Η Ηλεία πλέον θα διαθέτει τον «χάρτη» που θα αποτυπώνει σαφώς τί επιτρέπεται, με τί όρους δόμησης και σε ποιες περιοχές και αυτός θα αποτελέσει την βάση για να σχεδιαστούν σειρά έργων και δράσεων.
Το ΤΕΕ υπέγραψε από κοινού με την «ΡΟΪΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΡΑΜΠΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.» την σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης ΕΠΣ για τους Δήμους Πύργου, Ήλιδας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνείου, προϋπολογισμού 902,750.00 ευρώ ενώ η προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της Σύμβασης ορίζεται συνολικά σε δέκα έξι μήνες. Σε αυτήν περιλαμβάνεται η κύρια Χωροταξική, Ρυθμιστική και Πολεοδομική, Ρυμοτομική μελέτη, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η Προκαταρτική Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλόλητας, η Μελέτη Γεωλογικής καταλληλόλητας, η Τοπογραφική Μελέτη Αποτύπωσης ρεμάτων και η Υδραυλική Μελέτη.
Η κα. Αυγερινοπούλου ήδη από το 2019 είχε θέσει στο υψηλότερο επίπεδο των επαφών της και συνεχείς επί του θέματος συναντήσεις με τα αρμόδια Υπουργεία και σε όλους τους συναρμόδιους φορείς του Δημοσίου, το αίτημα των κατοίκων για ανάπτυξη και πολεοδομική αναδιάρθρωση του Νομού, αλλά και τη δυνατότητα νέων χρήσεων γης. Ήταν μάλιστα μια προτεραιότητα της Βουλευτού και ως Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, γνωρίζοντας εις βάθος τους περιορισμούς που θέτουν στην ανάπτυξη οι αλλεπάλληλες ζωνοποιήσεις.
Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και γνωρίζοντας εις βάθος τους περιορισμούς που θέτουν στην ανάπτυξη οι αλλεπάλληλες ζωνοποιήσεις, εργάστηκε συστηματικά. Ήδη από τον Αύγουστο του 2019, η κα Αυγερινοπούλου πραγματοποίησε την πρώτη συνάντηση με τον τότε Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Οικονόμου για την επίλυση των χωροταξικών ζητημάτων του συνόλου της Ηλείας, με έμφαση στην παραλιακή ζώνη, ενώ τον Σεπτέμβρη του 2019 συγκάλεσε συντονιστική συνάντηση με τους Δημάρχους του Νομού και την Ηγεσία του ΥΠΕΝ.
Ακολούθησε το Νοέμβρη του 2019 δεύτερη συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, για την οργάνωση των εργασιών υιοθέτησης του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου Ν. Ηλείας. Στις αρχές του 2020, πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση εργασίας μεταξύ του κ. Μπακογιάννη και της κα. Αυγερινοπούλου για το σημαντικό έργο προτεραιότητας του Ν. Ηλείας, ενώ τον Φεβρουάριο έλαβε χώρα νέα συνάντηση με τη συμμετοχή του Αντιδημάρχου Ήλιδας αρμόδιου για την Χωροταξία και το Περιβάλλον, κ. Φούντα, και του Προέδρου του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, κ. Γεωργακόπουλου, με βασικό αντικείμενο τη βελτίωση του πολεοδομικού σχεδιασμού του Δήμου Ήλιδας.
Στις 26 Ιουνίου 2020, η Δρ. Αυγερινοπούλου συναντήθηκε με τον κ. Γενικό για την ανασυγκρότηση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αναπτυχθεί ο Νομός τουριστικά, βιομηχανικά, πολιτιστικά και αγροτικά. Τον Ιούλιο του 2020 ο κ. Μπακογιάννης πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη στον Πύργο, μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος, με θέμα τη διευθέτηση χωροταξικών και πολεοδομικών ζητημάτων όλων των Δήμων και στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη του Νομού μας, όπου επισκέφθηκε και το παραλιακό μέτωπο.
Κορωνίδα της εντατικής αυτής προσπάθειας ήταν η υιοθέτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας», το Δεκέμβρη 2020, όπου θεσμοθετήθηκαν νέα εργαλεία ολοκληρωμένου χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Ήδη από το τέλος του 2020, είχε ληφθεί η απόφαση να ενταχθούν τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια και τα τοπικά πολεοδομικά σχέδιο στο Ταμείο Ανάκαμψης, πρωτοβουλία την οποία στήριξε θερμά και η νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ, με τον Υπ. Κ. Σκρέκα και τον Υφυπ. Ταγαρά. Προς αυτό το σκοπό η κα Αυγερινοπούλου πραγματοποίησε σειρά διαβουλεύσεων και με την ομάδα του Ταμείου Ανάκαμψης η οποία συνέταξε το Σχέδιο Ελλάδα 2.0.
Τον Σεπτέμβριο του 2021, οπότε και ανακοινώθηκαν από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ταγαρά, οι δράσεις και οι περιοχές εφαρμογής του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», επικοινώνησε εκ νέου με τον Υφυπουργό, κ. Ταγαρά, το Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Μπακογιάννη, αλλά και τον τέως Υφυπουργό του ΥΠΕΝ, κ. Οικονόμου, που είχε ξεκινήσει την πολεοδομική αναδιάρθρωση, και τους ευχαρίστησε θερμά για τις πολύτιμες ενέργειές τους, ώστε να επιτευχθεί το εν λόγω αποτέλεσμα, ενώ συζήτησε μαζί τους και την προοπτική άμεσης ένταξης και των λοιπών περιοχών του Ν. Ηλείας, σε αντίστοιχα σχέδια.
Έτσι, τον Μάιο του 2021 τέθηκαν επί χάρτου τα σοβαρά πολεοδομικά και χωροταξικά ζητήματα του Δήμου Πύργου για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής στη διευρυμένη συντονιστική συνάντηση της κα Βουλευτού και του Αντιδημάρχου Πύργου, κ. Γιάννη Αργυρόπουλου, με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νικόλαο Ταγαρά, τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου.
Τον Οκτώβριο του 2022 ακολούθησε νέα συνάντηση με τον κ. Μπακογιάννη για την συμβασιοποίηση του ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το παραλιακό μέτωπο της Π.Ε. Ηλείας, σε συνέχεια της συνάντησής της τόσο με το Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, κ. Στασινό.
Μια ακόμη σημαντική συνάντηση ήταν αυτή τον Ιανουάριο του 2023, μεταξύ της κας. Αυγερινοπούλου, του Δημάρχου Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Γιάννη Λέντζα και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Διονύση Κεκάτου (με τους οποίους είχε διαρκή συνεργασία όλο το προηγούμενο διάστημα) με τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το ΕΠΣ και το παραλιακό μέτωπο της Ηλείας.
Πλέον-και μετά την υπογραφή της σύμβασης για την μελέτη- ξεκινά η ατμομηχανή της Ηλείας, ώστε να επαναλειτουργήσει ο τουρισμός και να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού. Όπως τόνισε σε δηλώσεις της η Δρ. Αυγερινοπούλου «η Ηλεία βγαίνει δυναμικά μπροστά και ακολουθεί σε ρυθμούς ανάπτυξης την υπόλοιπη χώρα. Πρόκειται για μελέτη μείζονος σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής, καθώς θα μπορούν να λειτουργήσουν ως υποδοχείς αναπτυξιακών σχεδίων και έργων, ενώ θα ενθαρρύνονται οι οικονομικές δραστηριότητες, έχοντας απαγκιστρωθεί από τις παλιές ΖΟΕ, και συγχρόνως θα προστατεύεται το περιβάλλον. Η μελέτη θα επιλύσει ποικίλα και χρόνια ζητήματα του Ν. Ηλείας, καθώς θα αλλάξει το Παραλιακό Μέτωπο, θα άρει τις προηγούμενες ζώνες (π.χ. ΖΟΕ) και θα επαναχαράξει τον χωροταξικό και εν μέρει και πολεοδομικό σχεδιασμό της Ηλείας, «ξεκλειδώνοντας» τις δυνατότητές της περιοχής για τουριστική, βιομηχανική, πολιτιστική και αγροτική ανάπτυξη. Το μεγάλο πρόγραμμα πολεοδομικής μεταρρύθμισης, που προχωρά η Κυβέρνηση της Ν.Δ, αποτελεί έναν νέο δρόμο για έργα και επενδύσεις. Παράλληλα, θα αποφεύγονται διασταλτικές ερμηνείες και προσφυγές που σήμερα μπλοκάρουν σειρά έργων, ανοίγοντας έτσι τους επενδυτικούς ορίζοντες της χώρας. Είναι μια μεγάλη προσπάθεια των φορέων της Ηλείας που δικαιώνεται με τον καλύτερο τρόπο και θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τα αρμόδια Υπουργεία που έδωσαν προτεραιότητα στην Ηλεία, συγκαταλέγοντάς την ανάμεσα στους δέκα πρώτους νομούς της χώρας που προκρίθηκαν για την εφαρμογή ΕΠΣ. Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι ως άμεσες προτεραιότητες τίθενται η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και μεταβλητότητας, η ανάπτυξη ήπιου ποιοτικού τουρισμού, η διατήρηση και ανάδειξη της εικόνας και του τοπίου των οικισμών, η άμυνα από φυσικές καταστροφές, η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, η αποφυγή της υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, η αντιμετώπιση της ρύπανσης και η διαχείριση των αποβλήτων εντασσόμενη στη λογική της κυκλικής οικονομίας».
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.