Διονύσης Καλαματιανός για τους αγρότες: «Απαιτούνται πράξεις και όχι υποσχέσεις»
Οι άνθρωποι του μόχθου, του πρωτογενούς τομέα, αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, ως αποτέλεσμα του τεράστιου κόστους παραγωγής και της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Εκτός αυτών, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Δυστυχώς, οι μέχρι πρότινος λιγοστές βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με τους παρατεταμένους καύσωνες που προηγήθηκαν και τη συνεχιζόμενη ανομβρία, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στη φετινή παραγωγή, προκαλώντας αισθητή μείωσή της και ποιοτική υποβάθμιση. Αυτό συμβαίνει και στην Ηλεία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ελαιοκαλλιέργεια, που στον νομό μας εντοπίζεται σε μεγάλο βαθμό ως βασική καλλιέργεια, ακόμα και ως μονοκαλλιέργεια.Βεβαίως, τα προβλήματα δεν σταματάνε εδώ.
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι και το 2025 αναμένεται δύσκολο για την ελαιοκαλλιέργεια. Η καταπόνηση των δέντρων εξαιτίας της ανομβρίας στη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, θα επηρεάσει την εξέλιξη της ανθοφορίας, άρα και την παραγωγή της επόμενης χρονιάς. Επομένως, η Πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει για τη στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας καθώς, εκτός όλων των άλλων, συνδέεται άμεσα και με επιχειρήσεις
του αγροδιατροφικού κλάδου, όπως ελαιοτριβεία, γεωπονικά καταστήματα, τυποποιητήρια κ.α.
Παράλληλα με όλα αυτά, θα πρέπει να υλοποιηθεί και ένα στρατηγικό σχέδιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων, το οποίο, ασφαλώς, θα περιλαμβάνει και την κατασκευή σημαντικών έργων υποδομής. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί αφενός η άρδευση των καλλιεργειών, αφετέρου θα υπάρξει αντιπλημμυρική προστασία. Ειδικά για την Ηλεία, απαιτείται η υπογειοποίηση του συνόλου του αρδευτικού δικτύου, όπως επίσης και η αναβάθμιση των φραγμάτων Πηνειού και Αλφειού.
Πρόκειται για κρίσιμα εγγειοβελτιωτικά έργα, τα οποία, δυστυχώς, έχουν καθυστερήσει είτε να δρομολογηθούν είτε να προχωρήσουν, εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας και κωλυσιεργίας.Επίσης, είναι αναγκαίο να υπάρξει, επιτέλους, μέριμνα για την αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και την προσαρμογή του στις νέες προκλήσεις και απαιτήσεις. Και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά.
Για όλα τα παραπάνω, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τοποθετούμαστε διαρκώς, με συνεχείς παρεμβάσεις και ερωτήσεις στη Βουλή. Μεταξύ άλλων, έχουμε καλέσει τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να παρουσιάσει τα ακριβή χρονοδιαγράμματα, τόσο για την καταγραφή των ζημιών που έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες από τα ακραία φαινόμενα, όσο και για την καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων.
Επιπλέον, ζητάμε να απαντήσει πότε θα αναθεωρηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και αν θα προβλέπεται η αποζημίωση σε ποσοστό 100% όλων των ζημιών που υφίστανται οι παραγωγοί από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.Είναι σαφές ότι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα είναι πρωταρχική ανάγκη καθώς συνδέεται άμεσα με την ευημερία των τοπικών κοινωνιών και τη συνοχή τους. Προφανώς, αυτό δεν θα γίνει με ευχολόγια.
Απαιτούνται κρίσιμες παρεμβάσεις και ένας στρατηγικός σχεδιασμός για να διασφαλιστεί το αγροτικό εισόδημα και να προστατευτούν οι παραγωγοί. Αυτό χρειάζονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι: ουσιαστικές ενέργειες στήριξης και όχι παχιά λόγια και υποσχέσεις.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.