Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mpantounasbb
auto moto news gr logo
agroikaneadd

Διονύσης Καλαματιανός: «Γιατί η κυβέρνηση αδιαφορεί για τους ελαιοπαραγωγούς;»

Φωτό Καλαματιανός

Για ακόμη μια φορά, η κυβέρνηση δείχνει την αδιαφορία της προς τον αγροτικό κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ελαιοπαραγωγοί, που πέραν των χαμηλών τιμών παραγωγού στο ελαιόλαδο και του υψηλότατου κόστους παραγωγής, βλέπουν τις καλλιέργειές τους να πλήττονται ποιοτικά και ποσοτικά από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Δυστυχώς, τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ.

Σοβαρά ζητήματα προκαλούνται από τις προβληματικές αγροτικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις. Για παράδειγμα, η ελιά δεν έχει χρηματοδοτηθεί από κάποιο de minimis. Επίσης, πολλαπλές στρεβλώσεις προκαλούνται και από την έλλειψη εργατών γης, ενώ το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027 δεν στηρίζει, όπως θα έπρεπε, το ελαιόλαδο. Όλες αυτές οι παράμετροι επιβαρύνουν την ήδη αρνητική κατάσταση σε βάρος χιλιάδων ελαιοκαλλιεργητών.Τ

ην ίδια στιγμή, επικρατεί ένα θολό τοπίο, σχετικά με το ποια αγροτικά προϊόντα με ζημιές, θα αποζημιωθούν από το Μέτρο 23 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ). Το πρόγραμμα αυτό, επιτρέπει τη χορήγηση στρεμματικών αποζημιώσεων σε πληγέντες παραγωγούς, με μείωση της παραγωγής τους άνω του 30% κατά το 2024. Όπως ενημερωνόμαστε από δημοσιεύματα, η κυβέρνηση αποφάσισε να μη συμπεριληφθεί στο σχετικό της αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η χρηματοδότηση της ελαιοκαλλιέργειας από το ποσό των 142,7 εκατ. ευρώ του Μέτρου 23.

Μάλιστα, ακούσαμε με έκπληξη τον Γενικό Γραμματέα του ΥπΑΑΤ να αναφέρει ότι «για να αποζημιωθεί κατάλληλα η ελληνική ελαιοκαλλιέργεια δεν φτάνει ούτε το σύνολο του διαθέσιμου κονδυλίου των 142,7 εκατ. ευρώ»!

Τώρα, ο αρμόδιος Υφυπουργός, ισχυρίζεται ότι δεν έχει κριθεί ακόμη ποια αγροτικά προϊόντα, που έχουν υποστεί ζημία, θα αποζημιωθούν από το Μέτρο 23. Μάλιστα, παραπέμπει σε χρονοδιάγραμμα απόφασης, που φθάνει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Τελικά, τι ισχύει για την ελαιοκαλλιέργεια; Προφανώς, όλα αυτά εντείνουν την ανησυχία των παραγωγών και δημιουργούν αβεβαιότητα.

Σε δήλωσή του, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Όμάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, επισημαίνει τα εξής:

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει τους αγρότες, αδιαφορώντας για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αυτό κάνει και στην περίπτωση του ελαιόλαδου, που αποτελεί, όχι μόνο για την Ηλεία αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα, κρίσιμη πηγή εισοδήματος για χιλιάδες οικογένειες.

Επιτέλους, η κυβέρνηση οφείλει να αφήσει το “κρυφτούλι” και να ανακοινώσει αποζημιώσεις για τους παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές. Να αξιοποιήσει προς όφελός τους το Μέτρο 23 και να μην αποκλείσει την ελαιοκαλλιέργεια από αυτό. Να αναζητήσει και να απαιτήσει αύξηση κονδυλίων και πόρους για τους πολύπαθους αγρότες και κτηνοτρόφους. Περιμένουμε, λοιπόν, ξεκάθαρη απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο: θα στηριχθούν οι ελαιοπαραγωγοί;

Ό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα και να αγωνίζεται για τα δίκαια αιτήματά τους, τόσο στο ελληνικό κοινοβούλιο, όσο και στο ευρωκοινοβούλιο. Εχει τις θέσεις και τις προτάσεις για την ανάταξη της αγροτικής οικονομίας και την ευημερία του αγροτικού κόσμου.»

investment red long banner

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

stamoulis anakainisi

This will close in 20 seconds