Δρ. Δ. Αυγερινοπούλου: Συντονίστρια της Κοινοβουλευτικής Συνεδρίασης της IPU, στο πλαίσιο της COP28- Στο επίκεντρο η λειτουργία του Ταμείου Απωλειών και Ζημιών
Στο επίκεντρο η λειτουργία του Ταμείου Απωλειών και Ζημιών
Συντονίστρια σε μια κρίσιμη συνεδρίαση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU), κατά τη διάρκεια της 28ης Διάσκεψης των Κρατών – Μερών της Σύμβασης – Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC COP28), ήταν η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της IPU. Η κοινοβουλευτική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου με θέμα «Πέρα από τον μετριασμό και την προσαρμογή: Η λειτουργία του Ταμείου Απωλειών και Ζημιών», συγκέντρωσε Βουλευτές από όλο τον κόσμο, φωτίζοντας την αυξανόμενη σημασία του μηχανισμού Απωλειών και Ζημιών μπροστά στα ολοένα αυξανόμενα κόστη που σχετίζονται με την κλιματική κρίση.
Η Δρ. Αυγερινοπούλου, ανοίγοντας τη συνεδρίαση, υπογράμμισε την ιστορική συμφωνία για τη λειτουργία του Ταμείου Απωλειών και Ζημιών που επετεύχθη στην αρχή της COP28. Αυτή η συμφωνία ακολούθησε την αρχική δέσμευση που είχε γίνει στη COP27 στην Αίγυπτο, σηματοδοτώντας μια παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση των ανεπανόρθωτων ζημιών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης.
Η συζήτηση εστιάστηκε στον καθοριστικό ρόλο των κεφαλαίων για την υποστήριξη του Ταμείου Απωλειών και Ζημιών, ενώ τονίστηκε ο ρόλος των Βουλευτών τόσο σε αναπτυγμένες όσο και σε αναπτυσσόμενες χώρες στην κατανομή των πόρων για αυτό το κρίσιμο θέμα.
Στο πάνελ μετείχαν εκλεκτοί καλεσμένοι, όπως η κα Elena Manaenkova, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, ο κ. Karim Darwish, Μέλος της Βουλής των Εκπροσώπων της Αιγύπτου, ο κ. Taniela Fusimalohi, Μέλος της Νομοθετικής Συνέλευσης της Τόνγκα, και ο κ. Mohamed Ali, Μέλος του Συμβουλίου Σούρα του Μπαχρέιν.
Εν συνεχεία, εμπειρογνώμονες και Βουλευτές από όλο τον κόσμο μοιράστηκαν την εμπειρία τους για το πώς οι κλιματικές απώλειες επηρεάζουν τις χώρες τους, αλλά και για το ποια μέτρα είναι απαραίτητα, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία του Ταμείου Απωλειών και Ζημιών με δίκαιο και ισότιμο τρόπο, ιδιαίτερα προς όφελος των πλέον ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων.
Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με μια ισχυρή υπενθύμιση της επείγουσας ανάγκης για αντιμετώπιση των Απωλειών και Ζημιών που προκαλούνται από την κλιματική κρίση παγκοσμίως με τη Δρ. Αυγερινοπούλου να σημειώνει ότι «η υποστήριξη που εμείς, οι Βουλευτές, και οι κυβερνήσεις μας θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στο Ταμείο Απωλειών και Ζημιών είναι μία από τις μεγαλύτερες ενέργειες αλληλεγγύης που πρέπει να ασκήσουμε τώρα μπροστά στην κλιματική κρίση».
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.