Δυτική Ελλάδα : Απορρίφθηκαν όλοι οι φάκελοι υποψήφιων επενδυτών
Η Δυτική Ελλάδα εκτός Αναπτυξιακού: Απορρίφθηκαν όλοι οι φάκελοι υποψήφιων επενδυτών
Η αφαίρεση της εγκριτικής αρμοδιότητας επενδυτικών σχεδίων του Αναπτυξιακού νόμου άνω του 1 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τώρα αρχίζει να φαίνεται στις πραγματικές της διαστάσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2022 που η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έλαβε τη σχετική απόφαση.
Οι αντιδράσεις τότε ήταν ισχνές και περιορίστηκαν στην αποστολή κάποιων επιστολών διαμαρτυρίας για να ξεχαστεί το θέμα λίγο αργότερα. Προ ημερών, όμως, όταν δημοσιεύθηκε ο κατάλογος των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων, διαπιστώθηκε με έκπληξη, ότι στα καθεστώτα της Μεταποίησης, του Τουρισμού και της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, δεν είχε εγκριθεί ούτε ένα επενδυτικό σχέδιο από την περιοχή.
Το θέμα συζητήθηκε την Παρασκευή 20/12 στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, μετά από ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου της παράταξης «Νέα Δυτική Ελλάδα-Ενωμένοι Μπορούμε», Διονύση Καπλάνη, όπου ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Ερευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, Τάκης Παπαδόπουλος, αποκάλυψε και άλλα στοιχεία που δείχνουν τις αρνητικές συνέπειες εκείνης της απόφασης αποκλεισμού.
Ο κ. Παπαδόπουλος αναγνώρισε το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσε η αφαίρεση της εν λόγω αρμοδιότητας, λέγοντας ότι, από τη στιγμή που η αξιολόγηση των επενδυτικών φακέλων πέρασε στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, πρακτικά τα οφέλη καρπώθηκαν οι μεγάλες εταιρείες του κέντρου, που διαθέτουν και τους μηχανισμούς ώστε να καταθέτουν ώριμα σχέδια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την Ηπειρο στον κύκλο προσκλήσεων του Τουρισμού, μόλις ένα επενδυτικό σχέδιο κρίθηκε επιλέξιμο για επιχορήγηση, ενώ από τη Δυτική Ελλάδα απορρίφθηκαν όλοι οι φάκελοι υποψήφιων επενδυτών, καθώς οι βαθμολογίες τους, κυμάνθηκαν μεταξύ 62% και 75%.
Για τον λόγο αυτό, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, μόλις η Περιφέρεια αντιλήφθηκε τη ζημιά που έγινε, απέστειλε νέα επιστολή διαμαρτυρίας στη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ζητώντας αύξηση της κατανομής πόρων στα καθεστώτα όπου αποκλείστηκε η περιοχή, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ένταξης και σε επενδυτικά σχέδια με χαμηλότερες βαθμολογίες.
Και η σημερινή εικόνα ποια είναι; Αυτή μιας φθίνουσας πορείας εκταμίευσης πόρων από τον Αναπτυξιακό νόμο. Για το 2023 εκταμιεύθηκαν ενισχύσεις 3,1 εκατ. ευρώ, ενώ το 2024 το ποσό μειώθηκε στο 1,8 εκατ. ευρώ, όταν το 2011 οι εκταμιεύσεις έφταναν κοντά στα 20 εκατ. ευρώ.
Οπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, με τον επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε-Δυτική Ελλάδα» Κώστα Καρπέτα, να επικρίνει την περιφερειακή αρχή για ήπια αντίδραση έναντι της κυβέρνησης, όταν το υπουργείο Ανάπτυξης αφαιρούσε ένα καίριο εργαλείο στήριξης της επιχειρηματικότητας και της τοπικής οικονομίας. «Μας έχουν δεδομένους και καθυποταγμένους» είπε ο κ. Καρπέτας, που επέκρινε όλες τις περιφερειακές αρχές, γιατί το 2022 αντί να συγκαλέσουν έκτακτο συνέδριο, έστειλαν επιστολές διαμαρτυρίας.
Ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης παρενέβη για να τονίσει ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήταν η πρώτη που ανέδειξε το 2022 το θέμα αυτό, με διαβήματα και διαμαρτυρίες. «Κανείς δεν αρνείται ότι αυτό ήταν ένα πλήγμα στον αναπτυξιακό μας δρόμο. Αντιδράσαμε και συνεχίζουμε να αντιδρούμε» τόνισε ο περιφερειάρχης, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση, αλλά και τη βεβαιότητα, ότι κάποια στιγμή η αρμοδιότητα έγκρισης επενδυτικών σχεδίων άνω του 1 εκατ. ευρώ θα επιστρέψει στις περιφέρειες, γιατί απλά, το διαχειριστικό κόστος για το υπουργείο είναι δυσανάλογα μεγαλύτερο και τα οφέλη για την εθνική στρατηγική ανάπτυξης πολύ μικρότερα.
pelop.gr
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.