Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
antonopoulos autokintita 6x10 cmyk
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

almafrontistirio

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

ΘΕΜΑ Α

Α1.

Σύμφωνα με την αρθρογράφο τα ταξίδια χαρίζουν στιγμές, συντελούν στην πνευματική και ψυχική ολοκλήρωση του ατόμου και εν γένει στην ευτυχία του. Προσφέρουν τέρψη και σωματική ευεξία ενώ αποτελούν αφορμή για χαλάρωση και προσωπική ευχαρίστηση. Επιπλέον, δίνουν τη δυνατότητα φυγής από τον σύγχρονο τρόπο ζωής και αφόρμηση για ενδοσκόπηση. Τέλος, συντελούν, μέσω της γνωριμίας και επαφής με άλλους πολιτισμούς, στην πνευματική τόνωση και στην αποδοχή διαφορετικών αντιλήψεων για τη ζωή.

Β1.

1β
2β
3α
4α
5γ

Β2.

α.

Στη δεύτερη παράγραφο του Κειμένου 1 πρόθεση της αρθρογράφου είναι να πείσει σχετικά με την αξία των ταξιδιών. Για τον λόγο αυτό επιλέγει να χρησιμοποιήσει την αιτιολόγηση ως τρόπο ανάπτυξης παραγράφου «και αυτό, γιατί τα ταξίδια έχουν…» με σκοπό να ισχυροποιήσει την άποψή της προσφέροντας αντικειμενικότητα, εγκυρότητα και αξιοπιστία στα λεγόμενά της.

β.

Έτσι ώστεαποτέλεσμα
Αν καιεναντίωση
ήδιάζευξη
Καθώς καιπροσθήκη
ΣυμπερασματικάΣυμπέρασμα      

Β3.

Το Κείμενο 2 παρουσιάζει βιωματικό χαρακτήρα. Συγκεκριμένα με τη χρήση του α’ ενικού προσώπου «Πηγαίνω πρωί πρωί….»  το κείμενο αποκτά εξομολογητικό τόνο, αμεσότητα και υποκειμενισμό. Επιπλέον, με την περιγραφή προσωπικών εμπειριών και τη χρήση εικόνων «Τα ανάγλυφα… ένωση» προσδίδεται ζωντάνια, παραστατικότητα και γλαφυρότητα.

ΘΕΜΑ Γ

Γ1. Στο ποίημά του ο Κωστής Παλαμάς αποτυπώνει την ανάγκη του για διαφυγή από μια δύσκολη, συναισθηματική κατάσταση που βιώνει. Αρχικά, με τη χρήση του α΄ ενικού προσώπου «…θέλω ν’ αρχίσω ταξίδι,…» αναδύονται τα προσωπικά βιώματα του ποιητή και απηχούνται οι προσωπικές του απόψεις αναφορικά με τη λυτρωτική σημασία του ταξιδιού. Χαρίζεται, επιπλέον, στο ποίημα εξομολογητικός τόνος, ζωντάνια και αμεσότητα. Στη συνέχεια, με την παρομοίωση «…σα θηλιά το λαιμό…» αναδεικνύεται έντονα η αιτία που τον οδήγησε σε αυτή την αναζήτηση, σε αυτή τη φυγή και προσφέρεται ζωντάνια, παραστατικότητα και γλαφυρότητα. Τέλος, με τη χρήση του ασύνδετου σχήματος «… πλατιά ερημιά, κλεισμένα τα σπίτια, τα τζάκια σβησμένα…» δίνεται έμφαση, ζωντάνια στο λόγο και αποτυπώνεται η συναισθηματική φόρτιση του ποιητή.

Προσωπικά, αν βρισκόμουν στην ίδια συναισθηματική κατάσταση με τον ποιητή θα αντιδρούσα με τον ίδιο τρόπο. Θα επέλεγα τη διαφυγή από κάτι που θα με προβλημάτιζε και δε θα μου επέτρεπε να ζω μια ευχάριστη καθημερινότητα. Ωστόσο, θα επιδίωκα τη συναναστροφή με φίλους και τη συντροφιά.

ΘΕΜΑ Δ

Δ1.

Επικοινωνιακό Πλαίσιο: άρθρο σε ιστοσελίδα του σχολείου

Ενδεικτικός τίτλος «Η θεραπευτική δύναμη των ταξιδιών»

Α) Θέσεις που πιστοποιούν την άποψη της αρθρογράφου του κειμένου 1:

  • Επιτρέπει την απόδραση από τη ρουτίνα και τη μονοτονία της καθημερινότητας.
  • Παρέχει έντονες συγκινήσεις και πλουτίζει με νέες εμπειρίες και παραστάσεις.
  • Ενισχύει την ανέμελη διάθεση, εξασφαλίζει την ξεκούραση και την χαλάρωση από τους έντονους ρυθμούς της ζωής και ανανεώνει τον άνθρωπο σωματικά και ψυχικά.
  • Φέρνει τον άνθρωπο σε επαφή με νέους τόπους, λαούς και συνήθειες, συντελώντας στη διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων, την άρση των προκαταλήψεων και την ανάπτυξη της κοινωνικότητας του.

Β) Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιοι τρόποι που συμβάλλουν στην προσωπική ηρεμία και ισορροπία:

  • Αθλητισμός που συμβάλλει στη σωματική και πνευματική ευεξία.
  • Ανάγνωση βιβλίων που επιτρέπει την διαφυγή από τα προβλήματα της καθημερινότητας.
  • Επαφή με τη φύση που συντελεί στην αποφόρτιση από το άγχος και τη χαλάρωση.
  • Ενασχόληση με κάθε μορφή τέχνης που προσφέρει αισθητική συγκίνηση και εξωτερίκευση των συναισθημάτων. 

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

«ΑΛΜΑ»

Βόλλαρη Εξακουστή

Δάββου Σοφία

Λούπη Βασιλική

Μιχαηλίδη Αθηνά

Παναγιωτοπούλου Όλγα

Πανοπούλου Ιωάννα

Παπαδόπουλος Σάκης

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos