Επανεκδόθηκαν τα «Ηλειακά»
Τα Ηλειακά, «περιοδικό λαογραφικής-ιστορικής και γλωσσικής σπουδής της Ηλείας», εκδόθηκαν από τον λαογράφο Ντίνο Ψυχογιό το 1951 στα Λεχαινά και στις 1.300 σελίδες τους έχει αποθησαυριστεί πολύτιμος πλούτος για κάθε μελετητή της περιοχής
16 Μαΐου 2008 | 22:38
Επανεκδόθηκαν τα «Ηλειακά» και παρουσιάζονται το Σάββατο στο δημαρχείο Λεχαινών
Με την ευκαιρία της ανατύπωσης σε δύο τόμους 1.300 σελίδων όλων των τευχών του περιοδικού «Ηλειακά» του Ντίνου Ψυχογιού οργανώνεται εκδήλωση στο δημαρχείο Λεχαινών, το Σάββατο 17 Μαΐου στις 8:00 το βράδυ.
Upd:17.05.2008, 01:38
Με την ευκαιρία της ανατύπωσης σε δύο τόμους 1.300 σελίδων όλων των τευχών του περιοδικού «Ηλειακά» του Ντίνου Ψυχογιού, οι εκδόσεις Βιβλιοπανόραμα και η Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα, οργανώνουν εκδήλωση στο δημαρχείο Λεχαινών, το Σάββατο 17 Μαΐου στις 8:00 το βράδυ. Θα μιλήσουν για τη σημασία του έργου και τον δημιουργό του ο καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βαγγέλης Αυδίκος, ο δήμαρχος Λεχαινών Νίκος Κουλούρης, ο Διονύσης Κράγκαρης και ο Λεωνίδας Καρνάρος.
Τα Ηλειακά, «περιοδικό λαογραφικής-ιστορικής και γλωσσικής σπουδής της Ηλείας», εκδόθηκαν από τον λαογράφο Ντίνο Ψυχογιό το 1951 στα Λεχαινά και στις 1.300 σελίδες τους έχει αποθησαυριστεί πολύτιμος πλούτος για κάθε μελετητή της περιοχής. Πρόκειται «για τον καρπό πολύχρονων μόχθων, μελετών και αναδιφήσεων σε διάφορα αρχεία, αλλά ιδίως επιτοπίων ερευνών σε όλες τις περιφέρειες της Ηλείας», εξηγεί ο εκδότης-διευθυντής του στο σημείωμα όπου παρουσίαζε το περιοδικό του, στο πρώτο τεύχος του, πριν από 57 χρόνια. Ήταν η εποχή που «μόλις είχε κοπάσει το μετά την κατοχή επάρατο αλληλοφάγωμα, η δε φτώχεια και κακομοιριά κυριαρχούσαν παντού», ανακεφαλαίωνε το 1981, λίγο πριν ο θάνατος διακόψει οριστικά την έκδοση του περιοδικού.
Όπως τονίζει ο εκδότης Γιώργος Δ. Δημητρόπουλος, που είχε την πρωτοβουλία της ανατύπωσης, τα «Ηλειακά» υπήρξαν προϊόν «μοναχικού αγώνα με πενιχρά μέσα σε καιρούς χαλεπούς». Το αποτέλεσμα ήταν «η διάσωση ανεκτίμητων στοιχείων που σήμερα θα ήσαν οριστικά χαμένα» αν ο Ντίνος Ψυχογιός δεν τα ειχε συλλέξει εγκαίρως «με επιμονή, υπονή και εργατικότητα μέλισσας». Η επανέκδοση κρίθηκε αναγκαία διότι το έργο είχε καταστεί δυσεύρετο αφού «ούτε οι βιβλιοθήκες του νομού δεν είχαν προνοήσει να το συλλέξουν».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.