
Επιστολή της Ο.Π. Αμαλιάδας προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Επιστολή της Ο.Π. Αμαλιάδας προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κων/νο Τσιάρα
Στο ξεκίνημα της ανακοίνωσης επικεντρώθηκε στις καλλιέργειες που επλήγησαν από το χαλάζι και τον πάγο, όπως αμπέλια και σταφίδες, ελιές και κηπευτικά, για τα οποία και αιτήθηκε να επισκεφθεί τις περιοχές αυτές άμεσα κλιμάκιο του ΕΛΓΑ προκειμένου να κάνει εκτιμήσεις και να αποζημιωθούν όλοι το συντομότερο δυνατό.
Τα προβλήματα που προξένησαν στις καλλιέργειες και στην αγροτική οικονομία γενικότερα τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα της περασμένης εβδομάδας, αναδείχτηκαν μέσω της επιστολής που στάλθηκε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Τσιάρα και κοινοποιήθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από την Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας και τον πρόεδρό της Χρήστο Βαλιανάτο, ο οποίος μάλιστα ζήτησε άμεση μέριμνα από την κυβέρνηση στους πληγέντες που χάνουν ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής τους, άρα και του εισοδήματός τους.
Στο ξεκίνημα της ανακοίνωσης επικεντρώθηκε στις καλλιέργειες που επλήγησαν από το χαλάζι και τον πάγο, όπως αμπέλια και σταφίδες, ελιές και κηπευτικά, για τα οποία και αιτήθηκε να επισκεφθεί τις περιοχές αυτές άμεσα κλιμάκιο του ΕΛΓΑ προκειμένου να κάνει εκτιμήσεις και να αποζημιωθούν όλοι το συντομότερο δυνατό.
Ακολούθως, η ανακοίνωση εστιάζει στην ομάδα παραγωγών που κάθε χρόνο υλοποιεί επιχειρησιακό πρόγραμμα οπωροκηπευτικών, αναφέροντας πως το 80% των δαπανών υλοποιούνται κάθε χρόνο μέχρι 31 Αυγούστου και υποβάλλεται μερική πληρωμή, τη στιγμή που μέχρι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ο ΟΠΕΚΕΠΕ καταθέτει τα απαιτούμενα χρήματα. Ωστόσο, αναφέρθηκε και το γεγονός πως το 2024 έχουν δοθεί ιδία έσοδα ύψους 250.000 ευρώ για εξόφληση τιμολογίων, δίχως να έχει υπάρξει ακόμα αποπληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τρίτο αλλά ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες με την έναρξη της αρδευτικής περιόδου. Έλλειψη νερού στο Φράγμα Πηνειού και οφειλές στη Δ.Ε.Η. αποτελούν το «βραχνά» για τον αγροτικό κόσμο, με την Ο.Π. Αμαλιάδας να προτείνει να γίνει σύνδεση ΟΣΔΕ με τους ΤΟΕΒ και όποιος θέλει να καλλιεργήσει να πληρώνει στο ΤΟΕΒ ή να κάνει ρύθμιση.
«Δεν μπορεί ΤΟΕΒ να έχουν καλλιέργεια 50.000 στρέμματα και για εισφορές να είναι δηλωμένα 25.000. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη και πρέπει να παρθούν μέτρα», σημειώνεται συγκεκριμένα. Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στον ρόλο των Οργανώσεων Παραγωγών που πρέπει να ενισχυθεί σε ότι αφορά τη διακίνηση των προϊόντων, αφού εκτιμάται πως μόνο μέσα από δυνατές οργανώσεις με απορρόφηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων υπάρχει μέλλον στον αγροτικό τομέα.
Δύο ακόμα σημαντικά κεφάλαια στα οποία επικεντρώθηκε η ανακοίνωση της Ο.Π. Αμαλιάδας είναι πρώτα το Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας Κοροίβου που παραμένει εγκαταλελειμμένο και θα πρέπει να επαναλειτουργήσει ώστε να υπάρχει έρευνα σε επιστημονική βάση με σκοπό την αναδιάρθρωση μέρους των καλλιεργειών και εκμετάλλευση των ιδιαίτερων κλιματικών συνθηκών που επικρατούν στο νομό, καθώς και τα Δελτία Αποστολής για τα οποία πρότειναν να εκδίδονται από τους ίδιους κατά τη διάρκεια της παραλαβής των προϊόντων. «Θέλουμε τον έλεγχο και όχι τον παραλογισμό», κατέληξε η ανακοίνωση.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.