Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
antonopoulos autokintita 6x10 cmyk
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

Ερώτηση του Διονύση Καλαματιανού για τη νέα αύξηση ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2024: «Νέα βάρη στις πλάτες των επαγγελματιών και των αγροτών»

Στη Βουλή φέρνει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τη νέα αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για μη μισθωτούς. Σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και συνυπογράφεται από Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Ηλείος Βουλευτής αναφέρει πως προβλέπεται αύξηση της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς από 01.01.2024 βάσει του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή και από 01.01.2025 και εφεξής βάσει του δείκτη μεταβολής μισθών.

Σε δήλωσή του, ο Διονύσης Καλαματιανός επισημαίνει τα εξής: «Μετά τη φορολεηλασία που ετοιμάζει η κυβέρνηση με το υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο που πλήττει ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, ακολουθεί νέο χαράτσι εις βάρος των μικρομεσαίων. Η κυβέρνηση επιμένει όχι μόνο να αγνοεί, αλλά, να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αδιαφορώντας για την κραυγή αγωνίας της και τους φόβους για λουκέτα. Δεν ενδιαφέρεται για την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στα προϊόντα κατανάλωσης, τις απανωτές αυξήσεις σε ενέργεια και καύσιμα, στις πρώτες ύλες, στις υπηρεσίες και στην προμήθεια εξοπλισμού και μηχανημάτων, που οδηγούν καθημερινά χιλιάδες επαγγελματίες σε υπερχρέωση. Αντίθετα, χρηματοδοτεί με δισ. ευρώ, φοροαπαλλαγές και κίνητρα, μεγάλους ομίλους και επιχειρήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήδη από το 2022 είχε ζητήσει την αναστολή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για τους μη μισθωτούς για το 2023. Το ίδιο πράττει και σήμερα, για το 2024, καθώς ο κόσμος της αγοράς υποφέρει.»

Ειδικότερα, στην ερώτησή του τονίζει ότι η εισφορά για τη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία που επιλέγει η συντριπτική πλειοψηφία των μη μισθωτών (9 στους 10) θα αυξηθεί κατά 9 ευρώ και από 230,5 ευρώ σήμερα θα διαμορφωθεί στα 239,4. Δηλαδή, η ετήσια επιβάρυνση των μη μισθωτών θα είναι, μόνο για κύρια ασφάλιση και υγεία, 106,8 ευρώ.

Επιπλέον, εάν οι μη μισθωτοί έχουν ασφάλιση και για επικούρηση, τότε θα πρέπει να πληρώσουν 44,59 ευρώ τον μήνα για επικούρηση, από 42,76 ευρώ σήμερα. Στην περίπτωση που υπάρχει και υποχρέωση για εφάπαξ, η εισφορά ανεβαίνει από 28,51 ευρώ (1η κατηγορία) στα 29,7 ευρώ.

Η δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία θα ανέβει στα 288 από 277,2 ευρώ, η τρίτη κατηγορία στα 345,1 από 332,2 ευρώ, η τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία θα ανέβει στα 414,8 από 399,3 ευρώ τον μήνα, η πέμπτη στα 497,1 από 478,5 ευρώ και η έκτη ασφαλιστική κατηγορία θα αυξηθεί στα 646,8 από 622,6 ευρώ τον μήνα σήμερα. Σ’ αυτές θα πρέπει να προστεθεί και η εισφορά ανεργίας 10 ευρώ τον μήνα.

Η ειδική κατηγορία για τους νέους ασφαλισμένους για έως και 5 έτη θα φτάσει στα 143,3 από 138 ευρώ. Για την επικούρηση, για παράδειγμα, η 3η υψηλότερη κατηγορία θα ανέλθει σε 63,7 ευρώ, από 61,4 ευρώ και για το εφάπαξ σε 42,15 ευρώ, από 40,57 ευρώ τον μήνα.

Τέλος, οι αγρότες από 137,6 ευρώ τον μήνα (για κύρια σύνταξη, υγεία και Αγροτική Εστία) στην κατώτατη ασφαλιστική κλάση του πρώην ΟΓΑ, θα κληθούν να καταβάλλουν 143 ευρώ τον μήνα ενώ η ετήσια επιβάρυνση θα είναι 64,3 ευρώ.

Με την ακρίβεια και τα συσσωρευμένα χρέη να συνθλίβουν καθημερινά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η κοινωνική πλειοψηφία δεν μπορεί να αντέξει νέα βάρη. Για τον λόγο αυτό, ο Ηλείος Βουλευτής ζητάει από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει αν προτίθεται να αναστείλει την επικείμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους μη μισθωτούς από 1.1.2024.

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos