ΕΣΥ: Μπόνους 7.200 ευρώ για τις άγονες περιοχές – Είναι αρκετό για να πειστούν οι γιατροί;
Συνολικά 169 περιοχές περιλαμβάνει ο χάρτης των περιοχών όπου θα λάβουν οικονομικά κίνητρα οι γιατροί – Πώς αποτυπώνονται οι αυξήσεις στους μισθούς τους.
Σημαντικά κενά ιατρικού προσωπικού σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και των νησιών επιχειρεί να καλύψει το υπουργείο Υγείας, με τη θεσμοθέτηση οικονομικών κινήτρων για 169 σημεία του ελληνικού χάρτη που ξεκινούν από 200 ευρώ το μήνα και φτάνουν έως και τα 600 ευρώ, ξεπερνώντας ακόμη και το 20% των μηνιαίων απολαβών των γιατρών, αναλόγως τη βαθμίδα τους, την ειδικότητα και την περιοχή που εργάζονται.
Η απομάκρυνση των γιατρών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) είναι ένα φαινόμενο που διογκώνεται το τελευταίο διάστημα. Βασικός λόγος είναι οι χαμηλές απολαβές. Με σκοπό να προσελκύσει γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία η κυβέρνηση προχώρησε σε ρύθμιση – Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπογράφηκε χθες από τους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών – με την οποία τριπλασιάζεται το επίδομα άγονων περιοχών για τους γιατρούς που υπηρετούν σε αυτές και εξαπλασιάζεται για 18 ιατρικές ειδικότητες που είναι πλέον δύσκολες να «τραβήξουν» γιατρούς. Οι αυξήσεις των επιδομάτων δεν αφορούν μόνο στους νέους γιατρούς που θα τοποθετηθούν στις άγονες περιοχές, αλλά και σε όσους υπηρετούν σήμερα, με την κυβέρνηση να αναγνωρίζει την προσφορά τους.
«Έχω πει πολλές φορές -και δεν θα κουραστώ να το λέω- ότι η στήριξη του ΕΣΥ είναι για εμάς πρώτη προτεραιότητα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε παθογένειες χρόνων. Όμως δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για ένα καλύτερο ΕΣΥ, αντάξιο των προσδοκιών όλων των πολιτών», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ανακοίνωση υπογραφής της ΚΥΑ από τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.
Τα οικονομικά κίνητρα για τις άγονες περιοχές ήταν γνωστό ότι αναμένονταν αυτές τις ημέρες, ως συνέχεια της συνολικής προσπάθειας που καταβάλλει το Υπουργείο Υγείας για να κρατήσει τους γιατρούς στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Υπενθυμίζεται ότι έχει δοθεί ήδη η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να απασχολούνται παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και να διενεργούν απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, με σκοπό να έχουν επιπλέον εισόδημα.
Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.