Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

giannikopoulos
keapyrgou
droggitis

Φεγγάρι του Κυνηγού: Τι ώρα θα δούμε σήμερα στην Ελλάδα την πιο λαμπρή Υπερπανσέληνο του έτους

panselinos pyrgos

Πανσέληνο έχουμε κάθε μήνα. Υπερπανσέληνο έχουμε από 3 έως 4 φορές το χρόνο, καθώς προκύπτει όταν συμπίπτει η εγγύτητα του φεγγαριού στη Γη, με τις μηνιαίες πανσελήνους.

Κάτι που είναι σπάνιο.

Μια υπερσελήνη φαίνεται περίπου 30% φωτεινότερη και σχεδόν 15% μεγαλύτερη από μια συνήθη πανσέληνο, στο πιο απομακρυσμένο σημείο της από τη Γη.

Αύριο (Τετάρτη) θα ζήσουμε αυτήν την εμπειρία για τρίτη φορά φέτος, όταν θα εμφανιστεί στον ουρανό το Φεγγάρι του Κυνηγού. Όπως εξήγησε η NASA θα συμπέσει με το άκρο του φεγγαριού που θα έχει φτάσει στο περίγειο (το κοντινότερο σημείο στην τροχιά της Γης -στα 357,364 χιλιόμετρα) μια ημέρα νωρίτερα. Χάριν αυτού του γεγονότος, η Υπερσελήνη θα είναι η μεγαλύτερη και η πιο φωτεινή του 2024.

O ΣΠΑΝΙΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΟΥ

Φτάσαμε στο Φεγγάρι του Κυνηγού (Hunter’s Moon) όνομα που έχει η Πανσέληνος του Οκτώβρη, γιατί από τους αρχαιοτάτους χρόνους οδηγούσε τους κυνηγούς στην προσπάθειά τους να βρουν τροφή το χειμώνα.

Πώς;

Με τη βαθιά πορτοκαλί λάμψη του κατά την εμφάνιση του και τον εξτρά χρόνο που φωτίζει τον ουρανό -όλο το βράδυ.

Τον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου τα φύλλα των δέντρων πέφτουν. Τα ελάφια τα έτρωγαν, κέρδιζαν βάρος και γίνονταν ο απόλυτος στόχος των κυνηγών που τα εντόπ[ιζαν με τη βοήθεια του φωτός του Φεγγαριού του Κυνηγού.

Φέτος θα είναι και Υπερσελήνη -δηλαδή μεγαλύτερη και πιο φωτεινή κατά 30% από ό,τι συνήθως.

Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα θα είναι ορατό στην Ελλάδα την ακριβή ώρα που θα φτάσει η πανσέληνος στην κορύφωσή της.

Δηλαδή, στις 10.48 το πρωί.

Ωστόσο, η καλύτερη στιγμή για να το παρατηρήσετε θα είναι το απόγευμα μετά την ανατολή του φεγγαριού στις 16/10.

Τότε θα φαίνεται πιο μεγάλο και πιο φωτεινό στον ουρανό. Γενικά, θα μας συνοδεύει συνολικά, για περίπου τρεις ημέρες, με τους αστρονόμους να προτείνουν να κοιτάξουμε ψηλά αμέσως μετά τη δύση του ηλίου για καλύτερες πιθανότητες ορατότητας.

msn

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

olumpionodeio24

This will close in 20 seconds