
Φον Ντερ Λάιεν: «Η Δύση όπως την ξέραμε δεν υπάρχει πια»

«Η Δύση όπως την ξέραμε δεν υπάρχει πλέον», δήλωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν εν μέσω της ραγδαίας επιδείνωσης των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες υπό την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία έχει αναγκάσει την Ευρώπη να αναζητήσει αλλού συμμάχους και εταίρους.
Στον απόηχο των σαρωτικών δασμών του Τραμπ, τους οποίους οι Βρυξέλλες κατήγγειλαν ως «ούτε αξιόπιστους ούτε δικαιολογημένους», η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει μιλήσει στα τηλέφωνα με εκπροσώπους από τη Νορβηγία, την Ισλανδία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η φον ντερ Λάιεν μίλησε επίσης με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κιάνγκ, τροφοδοτώντας τις εικασίες για επικείμενο ξεπάγωμα των σχέσεων ΕΕ-Κίνας μετά από χρόνια εντάσεων.
«Ο κόσμος έχει γίνει μια σφαίρα και γεωπολιτικά, και σήμερα τα δίκτυα φιλίας μας εκτείνονται σε όλο τον κόσμο, όπως μπορείτε να δείτε στη συζήτηση για τους δασμούς», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στη γερμανική εφημερίδα Zeit σε μια εκτενή συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
«Αυτή τη στιγμή, θα μπορούσα να έχω αυτές τις συζητήσεις 24 ώρες την ημέρα. Όλοι ζητούν περισσότερες εμπορικές συναλλαγές με την Ευρώπη – και δεν πρόκειται μόνο για οικονομικούς δεσμούς. Πρόκειται επίσης για την καθιέρωση κοινών κανόνων και για την προβλεψιμότητα. Η Ευρώπη είναι γνωστή για την προβλεψιμότητα και την αξιοπιστία της, η οποία αρχίζει και πάλι να θεωρείται κάτι πολύ πολύτιμο», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Από τη μία πλευρά, αυτό είναι πολύ ευχάριστο- από την άλλη πλευρά, υπάρχει φυσικά και μια τεράστια ευθύνη στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε».
Περιγράφοντας τον εαυτό της ως μεγάλο φίλο της Αμερικής και πεπεισμένο ατλαντιστή, η φον ντερ Λάιεν επέμεινε ότι ο μακροχρόνιος δεσμός μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού παραμένει άθικτος, παρά τις σεισμικές αλλαγές που προκάλεσε ο Ντόναλντ Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων των διασπαστικών εμπορικών πολιτικών του, της περιφρόνησης του πολυμερούς συστήματος, των απειλών προσάρτησης και της σκληρής στροφής προς τη Ρωσία, τα οποία έχουν αποξενώσει τους παραδοσιακούς συμμάχους της Ουάσινγκτον.
Ερωτηθείσα αν η Αμερική είναι φίλη, πρώην φίλη ή αντίπαλος, η επικεφαλής της Επιτροπής απέφυγε «αυτού του είδους την κατηγοριοποίηση», ενώ παραδέχθηκε ότι η σχέση είναι «περίπλοκη».
Η φον ντερ Λάιεν δεν άσκησε ρητή κριτική στον Τραμπ -στην πραγματικότητα, το όνομά του αναφέρθηκε μόνο από τον δημοσιογράφο- αλλά υπονόησε ότι απορρίπτει τη χώρα που ο Τραμπ προσπαθεί να οικοδομήσει μέσω της σειράς εκτελεστικών διαταγμάτων του.
«Η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ένα σχέδιο ειρήνης. Δεν έχουμε αδελφούς ή ολιγάρχες που θέτουν τους κανόνες. Δεν εισβάλλουμε στους γείτονές μας και δεν τους τιμωρούμε. Αντιθέτως, υπάρχουν δώδεκα χώρες στη λίστα αναμονής για να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για περίπου 150 εκατομμύρια ανθρώπους», είπε, αναφερόμενη στη διαδικασία ένταξης.
«Στην Ευρώπη, τα παιδιά μπορούν να πάνε σε καλά σχολεία, όσο πλούσιοι και αν είναι οι γονείς τους. Έχουμε χαμηλότερες εκπομπές CO2, έχουμε υψηλότερο προσδόκιμο ζωής. Στα πανεπιστήμιά μας επιτρέπονται αμφιλεγόμενες συζητήσεις. Όλα αυτά και πολλά άλλα είναι αξίες που πρέπει να υπερασπιστούμε και που δείχνουν ότι η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από μια ένωση. Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Και οι άνθρωποι το γνωρίζουν αυτό» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Το βλέμμα στις εταιρείες τεχνολογίας
Όσον αφορά στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τον Λευκό Οίκο, η πρόεδρος της Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι τόσο τα βιομηχανικά προϊόντα όσο και οι ψηφιακές υπηρεσίες της Αμερικής θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο αντιποίνων, εάν οι συνομιλίες δεν οδηγούσαν σε λύση. Οι Βρυξέλλες ελπίζουν ότι η παύση των 90 ημερών που εισήγαγε ο Τραμπ, και την οποία ανταπέδωσε η φον ντερ Λάιεν, θα οδηγήσει σε συμβιβασμό όπου οι σαρωτικοί δασμοί είτε θα καταργηθούν είτε θα μειωθούν σημαντικά.
Όμως, το να κυνηγήσει η ΕΕ τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρει η Silicon Valley κινδυνεύει να προκαλέσει την οργή της κυβέρνησης Τραμπ, η οποία έχει επανειλημμένα και έντονα διαμαρτυρηθεί για τους κανονισμούς που εισήγαγε η ΕΕ τα τελευταία χρόνια για να περιορίσει τη δύναμη της λεγόμενης «Μεγάλης Τεχνολογίας».
Η Επιτροπή πιστεύεται ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο των ερευνών βάσει του νόμου για τις ψηφιακές αγορές στη Meta και την Apple, μια διαδικασία που παρακολουθείται στενά και η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε βαριά πρόστιμα.
Το εκτελεστικό όργανο επιμένει ότι οι έρευνες είναι εντελώς ξεχωριστές από τις εμπορικές συνομιλίες, αλλά η χρονική σύμπτωση των δύο υποθέσεων έχει θέσει τις βάσεις για μια δυνητικά εκρηκτική σύγκρουση.
«Λέμε ξεκάθαρα τη θέση μας και οι Αμερικανοί κάνουν το ίδιο. Και αυτή είναι η ουσία κάθε διαπραγμάτευσης: Τίποτα δεν συμφωνείται μέχρι να συμφωνηθούν όλα. Και νομίζω ότι, είτε πρόκειται για εμπόριο βιομηχανικών αγαθών είτε για ψηφιακά αγαθά, δικαιούμαστε να παρουσιάσουμε όλες τις πτυχές της κατάστασης», δήλωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
«Γι’ αυτούς (τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας), η Ευρώπη είναι μια πολύ ελκυστική, πλούσια αγορά. Έχει 450 εκατομμύρια ανθρώπους που, σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, έχουν υψηλό βιοτικό επίπεδο και ελεύθερο χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι, εδώ στην Ευρώπη, υπάρχει τεράστιος κύκλος εργασιών και τεράστια κέρδη στις ψηφιακές υπηρεσίες. Καμία επιχείρηση δεν θέλει να χάσει την πρόσβαση σε αυτή την αγορά» υπογράμμισε εμφατικά.
Από το Πεκίνο στη Μόσχα
Ενώ η Ευρώπη αντιμετωπίζει έναν τιμωρητικό «ανταποδοτικό δασμό» 20%, η Κίνα έχει χτυπηθεί με έναν συντελεστή 145%, προκαλώντας ένα ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο, το οποίο απάντησε με την αύξηση των εισφορών σε παρόμοια επίπεδα. Οι δασμοί είναι τόσο υψηλοί που οι δύο αγορές έχουν ουσιαστικά κλείσει η μία για την άλλη, υποδαυλίζοντας τους φόβους ότι η Κίνα, σε αναζήτηση μιας εναλλακτικής αγοράς, θα ανακατευθύνει μαζικά τις εξαγωγές της με χαμηλό κόστος στην Ευρώπη.
Η Επιτροπή θα παραμείνει «σε μεγάλη επαγρύπνηση για να διασφαλίσει ότι αυτή η πλημμύρα κινεζικών προϊόντων δεν θα υλοποιηθεί», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε αν η Ευρώπη πρέπει να εμπιστευτεί τους Κινέζους, δεν διέψευσε τις αυξανόμενες εικασίες περί προσέγγισης.
«Αρχικά, αν οι συνθήκες πρόσβασης στην αγορά γίνονται πιο δύσκολες για έναν μεγάλο εμπορικό εταίρο όπως οι ΗΠΑ, τότε είναι σαφές ότι αναζητούμε νέους εμπορικούς εταίρους για να διευκολύνουμε τις εταιρείες μας να έχουν πρόσβαση σε νέες αγορές», απάντησε.
Η Φον ντερ Λάιεν, η οποία κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας της προώθησε μια στρατηγική “απεξάρτησης από τον κίνδυνο” για την αντιμετώπιση της Κίνας, έχει μαλακώσει τις τελευταίες εβδομάδες τη στάση της, μιλώντας αντ’ αυτού για μια “συναλλακτική” εξωτερική πολιτική που μπορεί να οδηγήσει σε “εποικοδομητική” δέσμευση με χώρες που δεν μοιράζονται απαραίτητα τις θεμελιώδεις αξίες του μπλοκ, όπως η Κίνα.
Παρόλα αυτά, η “χωρίς όρια” εταιρική σχέση μεταξύ του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν θα αποτελέσει ένα τρομερό εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια απόψυξης. Στη συνέντευξη, η φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε ότι οι “ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες” του Πούτιν θα μπορούσαν να τον δουν να τολμά να επιτεθεί σε ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ κάποια στιγμή στο μέλλον. Αρκετές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε να είναι έτοιμο για μια τέτοια επίθεση μέχρι το 2030.
Με τον Τραμπ να μην δείχνει καμία πρόθεση να εγκρίνει περαιτέρω στρατιωτική ή οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, η Ευρώπη σπεύδει να αναλάβει τον λογαριασμό και να καλύψει το κενό, ακόμη και αν οι δυνατότητές της δεν μπορούν να συναγωνιστούν την ισχύ της Αμερικής. Παράλληλα, οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν συγκροτήσει έναν “συνασπισμό των προθύμων” για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στο Κίεβο και τη διασφάλιση μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας.
“Η χώρα υπερασπίστηκε τον εαυτό της γενναία με τη βοήθεια των φίλων της”, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν όταν ρωτήθηκε αν η Ευρώπη θα μπορούσε να στηρίξει την Ουκρανία μόνη της. “Και είναι εξαιρετικά σημαντικό να δείξουμε αντοχή, διότι, από την αρχή, ο υπολογισμός του Πούτιν ήταν ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία θα καταρρεύσει. Στην πραγματικότητα, συνέβη το αντίθετο”.
msn
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.