Γάμος ομόφυλων – Τα σενάρια για την ψηφοφορία
Γάμος ομόφυλων
-Τις τελευταίες εβδομάδες βέβαια έχουν χυθεί τόνοι μελανιού για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τη στάση των βουλευτών στην τελική ψηφοφορία. Διαφωνούντες, προβληματισμένοι, σίγουροι, κωλοτούμπες, πιέσεις, αφορισμοί και προγνωστικά. Πόσα είναι τα «όχι» και πόσες οι ηχηρές απουσίες, με το ζύγι των συσχετισμών να αλλάζει από μέρα σε μέρα. Ένας χαμός… Φαντάζεστε όμως να μη γίνει ονομαστική ψηφοφορία και κατ’ επέκταση να μην κληθούν ένας προς ένας οι βουλευτές να τοποθετηθούν αν είναι υπέρ ή κατά του νομοσχεδίου; Δεν λέω ότι είναι κυρίαρχο σενάριο. Απεναντίας, θα αποτελούσε παράδοξο. Θεωρητικά και πολιτικά όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί. Και εξηγούμαι… Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, για να γίνει ονομαστική ψηφοφορία πρέπει να κατατεθεί σχετικό αίτημα υπογεγραμμένο από τουλάχιστον 15 βουλευτές. Οι ΚΟ με 15 και άνω βουλευτές είναι από το ΚΚΕ έως τη ΝΔ.
Τα σενάρια για την ψηφοφορία
–Η ΝΔ δεν έχει κανέναν λόγο να ζητήσει ονομαστική, εκτός αν έως εκείνη την ημέρα καταφέρει να πείσει και τους 158. Δύσκολο! Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θα ήθελαν να εκθέσουν την πλειοψηφία αλλά γνωρίζουν ότι θα εκτεθούν και οι ίδιοι, καθώς θα διαφοροποιηθούν και αρκετοί δικοί τους βουλευτές. Ο Περισσός συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες κατάθεσης καθώς ήδη έχει εκφράσει τη διαφωνία του με το σχέδιο νόμου. Όμως, θα θελήσει να βγει σε φουλ επίθεση αντίστοιχη με εκείνη εκκλησιαστικών παραγόντων; Από εκεί και κάτω θα πρέπει να υπάρξουν συμμαχίες. Να κατατεθεί δηλαδή κοινό αίτημα. Τα 3 δεξιότερα κόμματα – Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη – δεν μοιράζονται ούτε τον πυρετό τους, γι’ αυτό και έως σήμερα δεν έχουν καταθέσει ούτε μια κοινή πρόταση. Θα μπορούσε να υπάρξει συνένωση δυνάμεων Νέας Αριστεράς και Ζωής Κωνσταντοπούλου; Πιθανότατα ναι. Η κίνηση όμως θα σηματοδοτήσει και πορεία ευρύτερης σύμπλευσης και δεν νομίζω ότι οι ηγεσίες των κομμάτων θέλουν να μπουν σε τέτοια συζήτηση, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.
Ελάχιστοι
-Εάν τελικά δεν κατατεθεί αίτημα ονομαστικής – εξέλιξη που, είπαμε, φαίνεται λιγότερο πιθανή αυτή τη στιγμή – τα κόμματα θα εκφραστούν στην ψηφοφορία δια των εισηγητών τους. Για παράδειγμα, η εισηγήτρια της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα -αν τελικά αναλάβει τον ρόλο- θα ψηφίσει «υπέρ», εκπροσωπώντας το σύνολο της «γαλάζιας» ΚΟ και στο τέλος τα επίσημα πρακτικά θα καταγράψουν ότι το σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας. Οι διαφωνούντες θα έχουν βέβαια την ευκαιρία να εκφράσουν τις ενστάσεις τους. Πόσοι όμως θα ανέβουν στο βήμα για να πουν ότι αν γινόταν η ψηφοφορία οι ίδιοι θα καταψήφιζαν. Ελάχιστοι.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.