Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

giannikopoulos
georgiou kritikos kreopoleio
NTOAS COOKIES 2X7 XMAS copy

Γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα

capture Γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα
bolarisxmas24

Όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές, ο σύγχρονος κόσμος και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, η σύγχρονη Ελλάδα μαστίζεται από διάφορες κρίσεις, όπως η οικονομική, η υγειονομική, η περιβαλλοντική. Όλες αυτές οι κρίσεις και πιθανώς κι άλλες ακόμα που θα έρθουν, έχουν ένα κοινό σημείο, τον μη βιώσιμο τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης.

Και ποιους επηρεάζει περισσότερο αυτή η λαίλαπα των κρίσεων; Φυσικά τους νέους αλλά και μελλοντικούς πολίτες και καταναλωτές.

Έτσι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας έκθεσης της UNICEF Ελλάδας, τα παιδιά και οι νέοι είναι οι κύριοι αποδέκτες των προβλημάτων της κλιματικής κρίσης με τις περισσότερο μακροχρόνιες επιπτώσεις. Οι βασικότεροι πυλώνες που πλήττονται από την κλιματική κρίση έχουν επιπτώσεις στην εκπαίδευση, τα μέσα διαβίωσης, την υγεία και την ευημερία παιδιών και νέων. Με αυτό τον τρόπο πλήττονται όλα τα εγγενή δικαιώματα των παιδιών, δηλαδή η επιβίωση, η προστασία, η ανάπτυξη, η συμμετοχή και η ελεύθερη έκφραση. Πιο συγκεκριμένα κάποια ευρήματα, που μπορεί να σοκάρουν αλλά είναι αδύνατο να μην δουν το φως:

Κλιματικά:

  • Το 2023 ήταν το θερμότερο έτος των τελευταίων 30 ετών μέχρι σήμερα. Αυτό το “μέχρι σήμερα” κρύβει όλη την ανησυχία και την ανασφάλεια για το κλιματικό γίγνεσθαι.
  • Το 2023 ήταν το τρίτο ξηρότερο έτος των τελευταίων 33 ετών. Άλλωστε ήδη πολλές περιοχές της χώρας μας, υποφέρουν σημαντικά από την περιορισμένη υδροδότηση, την ίδια στιγμή που η συνάρτηση της υψηλής θερμοκρασίας, των αυξημένων ανέμων και της μεγάλης ξηρασίας, είναι σημαντικός παράγοντας πρόκλησης πυρκαγιών.

Γεωγραφικά:

  • Οι περιφέρειες της Ελλάδας με υψηλότερο κίνδυνο καταστροφών είναι η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα και η Θεσσαλία, με την τελευταία να μετράει ακόμα πληγές από την καταστροφή Daniel.

Ας μιλήσουμε με αριθμούς:

  • 26 Δήμοι κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ξηρασίας και υδατικής πίεσης, μόνο την περίοδο Μάϊος-Σεπτέμβριος 2024.
  • 307.763 παιδιά ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου πληγής λόγω επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.
  • Ποσοστό που αγγίζει το 80% των ερωτούμενων εκπαιδευτικών δήλωσαν ότι τα σχολεία που εργάζονται αυτή την στιγμή ή στο παρελθόν δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένα για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ακραίου καιρικού φαινομένου.
  • Ποσοστό που αγγίζει το 70% των ερωτούμενων μαθητών ανάφεραν ότι δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν κάποια από τα μαθήματά τους λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών το τελευταίο έτος.

Όλα τα παραπάνω, συνδυασμένα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, συντελούν στην αλματώδη αύξηση του άγχους. Γεγονός, που σε συνάρτηση με την μείωση πρασίνου, κρίνονται οι σημαντικότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που απασχολούν παιδιά και νέους.

Φυσικά, υπογραμμίζεται η σημασία εθνικών, πολιτικών και ρυθμιστικών πλαισίων για το κλίμα από τις αρμόδιες αρχές.

Κλείνοντας, ας δανειστώ μία φράση της κυρίας Ασπασίας Πλακαντωνάκη, Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, «Η κλιματική αλλαγή δεν αλλάζει μόνο τον πλανήτη μας, αλλάζει και τα παιδιά μας. Οι φωνές τους είναι απίστευτα σημαντικές για την προώθηση της προόδου για την προστασία των δικαιωμάτων τους, αλλά και για τη διασφάλιση ότι οι φωνές τους ακούγονται και γίνονται πράξη.»

Με πλροφορίες από: unicef.org

investment red long banner

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

This will close in 20 seconds