H Ελληνική οικονομία είναι σε αναμονή κρίσιμων αξιολογήσεων
Το ζήτημα είναι σημαντικό, αφού οι αναφορές αυτές θα αποτελούν μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ενώ ο ένας από τους δύο είναι η Moody’s, η οποία αρνήθηκε στα μέσα του περασμένου Μαρτίου να «δώσει» την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία, κάτι που αποτέλεσε ακόμη ένας σημείο κριτικής προς την κυβέρνηση της ΝΔ.
Οι αξιολογήσεις για την ελληνική οικονομία
Η ελληνική οικονομία θα αξιολογηθεί εκ νέου από τον Καναδικό οίκο DBRS στις 6 Σεπτεμβρίου, ο οποίος έχει βαθμολογήσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ Low με σταθερές προοπτικές.
Ωστόσο, η πιο κρίσιμη ημερομηνία είναι 13η Σεπτεμβρίου 2024 όπου θα αξιολογήσει την Ελλάδα ο αμερικανικός οίκος Moody’s που βαθμολογεί την οικονομία σε Ba1 (χωρίς επενδυτική βαθμίδα) με σταθερές προοπτικές.
Αντίθετα ο οίκος Standard & Poor’s που έχει προγραμματισμένη αξιολόγηση στις 18 Οκτωβρίου, αναβάθμισε την αξιολόγηση της οικονομίας από «σταθερή» σε «θετική» διατηρώντας όμως το αξιόχρεο στη βαθμίδα ΒΒΒ- . Η Fitch θα αξιολογήσει την οικονομία στις 22 Νοεμβρίου, έχοντας διατηρήσει την αξιολόγηση της οικονομίας σε «σταθερή» και το αξιόχρεο στην ελάχιστη επενδυτική βαθμίδα.
Τα νέα δεδομένα στην ελληνική οικονομία
Πάντως και οι τέσσερις επερχόμενες αξιολογήσεις αναμένεται να έχουν συμπεριλάβει και τα νέα δεδομένα που θα υπάρξουν. Για παράδειγμα, το θέμα της εκτίμησης του ελληνικού ΑΕΠ θα συμπεριληφθεί όπως και η παρατηρούμενη κόπωση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Στις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία περιλαμβάνεται το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Επιπλέον, δεδομένου του μεγέθους και της σημασίας τομέων όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, η οικονομία είναι επιρρεπής σε εξωτερικούς κραδασμούς, κάτι που δημιουργεί ζητήματα, εξαιτίας του γεγονότος ότι η ευρωζώνη παρουσιάζει ισχνή ανάπτυξη.
Επιπλέον, η στάθμιση της πορείας του ελληνικού δημοσίου χρέους αναμένεται να διαδραματίσει έναν ρόλο. Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία έκθεση της Moody’s καταγραφόταν πως ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα παραμείνει υπερβολικά υψηλός. Ωστόσο, η ευνοϊκή δομή του χρέους και το μεγάλο κεφαλαιακό μαξιλάρι μετριάζουν την κατάσταση, τόνιζε.
Κατά τη Moody’s, πτωτικές πιέσεις θα μπορούσαν να προκύψουν εάν καταγραφεί μια αντιστροφή της πορείας πολιτικής που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια. Αρνητικό αντίκτυπο θα είχαν ακόμη και οι ενδείξεις ότι οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις δεν δίνουν την ώθηση στην ανάπτυξη και τους δημοσιονομικούς λογαριασμούς που αναμένεται επί του παρόντος, επιβαρύνοντας το επιχειρηματικό κλίμα και τις επενδύσεις.
Επενδύσεις και Ταμείο Ανάκαμψης
Πάντως και το θέμα των επενδύσεων εγείρει ζητήματα, καθότι οι Αμεσες Ξένες Επενδύσεις είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα τίθεται ευθέως θέμα και με την πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς έχουν παρατηρηθεί σημαντικά ζητήματα σε σχέση την απορρόφηση.
Όλα τα παραπάνω αναμένεται να τεθούν στο μικροσκόπιο των τεσσάρων οίκων, οι οποίοι αποτυπώνουν μακροσκοπικά τα όσα διαδραματίζονται στην ελληνική οικονομία. Όπως και την αρχική πρόθεση της κυβέρνηση να τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες, οι οποίοι τίθενται σε ισχύ από την 1/1/2025. Για αυτό και η κυβέρνηση της ΝΔ έχει φροντίσει να δώσει το…σήμα σε όλους τους τόνους πως πρέπει να κρατηθεί μικρό καλάθι ενόψει των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στις 7 Σεπτεμβρίου, ήτοι μία ημέρα μετά την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την DBRS και 6 ημέρες πριν από την αντίστοιχη της Moody’s.
Πηγή:Ot.gr
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.