Η αγορά θέλει. Μπορεί όμως;
-Η προχθεσινή αισιόδοξη και δυναμική συνεδρίαση έδωσε μια άνοδο +2,21% για τον Γενικό Δείκτη.
Αυτή η άνοδος ήταν και η μεγαλύτερη της χρονιάς. Δεν μπορεί περισσότερο η σημερινή Ελληνική Κεφαλαιαγορά. Κι αυτό φάνηκε χθες. Η συνεδρίαση ξεκίνησε αισιόδοξα για να συνεχίσει στο προχθεσινό ανοδικό μοτίβο.
Ο Γενικός Δείκτης έφτασε μέχρι τις 1.436 μονάδες (+0,79%), εκεί όμως κατάλαβε ότι οι δυνάμεις του τον εγκατέλειψαν και διολίσθησε μέχρι 1.429,22 μονάδες (+0,34%). Τράπεζες και JUMBO ήταν οι χθεσινοί πρωταγωνιστές. Από τα 30 εκατ. μετοχές που διακινήθηκαν χθες, τα 23,4 εκατ. αφορούσαν τραπεζικούς τίτλους.
Η Εθνική έδειξε μια άνεση και σκαρφάλωσε στα 7,2 ευρώ (+ 3,69%), Alpha Bank και Eurobank ακολούθησαν όχι με τον ίδιο ενθουσιασμό αλλά με άνοδο της τάξης 1,6% και η Piraeus έμεινε από δυνάμεις αφού έκλεισε με κέρδη +0,3% στα 3,64 ευρώ.
Η Jumbo ξεχώρισε με +3,2% στα 25,8 ευρώ, η Aegean ακολούθησε με +1,80% και ΟΤΕ με +0,93%. Στο υπόλοιπο ταμπλό, οι επενδυτές είχαν διάθεση ρευστοποίησης για να κλειδώσουν τα κέρδη προηγούμενων ημερών.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά η αξία των συναλλαγών ανέβηκε στα 137,16 εκατ. ευρώ, με λίγα πακέτα αξίας 5,6 εκατ. ευρώ.
Η Γερμανία πέφτει, ο DAX ανεβαίνει
-Μέσα στους πολλούς πονοκεφάλους των διαχειριστών κεφαλαίων, αυτή την εποχή είναι και το Γερμανικό Χρηματιστήριο. Η γερμανική οικονομία -για 2η διαδοχική χρονιά- εμφανίζει αρνητική ανάπτυξη, οι τιμές ανεβαίνουν, οι απεργίες πληθαίνουν, μεγάλες βιομηχανίες απειλούν να κλείσουν εργοστάσια και -κόντρα σε όλα τα ανωτέρω- ο δείκτης DAX του Γερμανικού Χρηματιστηρίου, πέτυχε χθες ένα ιστορικό ορόσημο, σπάζοντας το όριο των 20.000 μονάδων για πρώτη φορά. Από την αρχή του έτους έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 20%. Δεν είναι η κερδοφορία των εταιρειών που ανεβάζει τις τιμές στο Γερμανικό Χρηματιστήριο. Δεν είναι η ανάπτυξη. Είναι η προθυμία των επενδυτών να πληρώσουν ακριβότερα για τις ίδιες μετοχές. Ο δείκτης τιμής προς κέρδη (P/E) του DΑΧ αυξήθηκε από 12,3 τον Ιανουάριο σε 15,2 σήμερα. Κατά μία παράξενη συνάρτηση, ο DAX παίρνει δύναμη από τα διαδοχικά πάρτι στη Wall Street. Η κεφαλαιοποίηση του Αμερικανικού Χρηματιστηρίου αντιπροσωπεύει πλέον το 74% του MSCI World Index, ένα νέο υψηλό όλων των εποχών. Από το τέλος της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί κατά περίπου 25 μονάδες. Αντιθέτως, το μερίδιο της Ευρώπης κατά περίπου 15 μονάδες και οι επενδυτές πιστεύουν ότι πρέπει να καλύψουν αυτή τη μεγάλη απόσταση. Ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 έχει προσφέρει απόδοση +450% τα τελευταία 15 χρόνια σε σύγκριση με κέρδη +70% του Euro Stoxx 50.
Μιλούν για τη Γαλλία… για να ξεχάσουν την Αμερική
-Καθημερινές είναι πλέον οι βαθυστόχαστες αναλύσεις -αμερικανικών οίκων, κυρίως- για το πού μπορεί να οδηγήσει η κρίση χρέους στη Γαλλία, αφού το Δημόσιο Χρέος των 2,8 τρισεκατομμυρίων έφτασε το 112% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Μ’ έναν περίεργο τρόπο όλοι αυτοί οι αναλυτές παραλείπουν να μιλούν για το Αμερικανικό Χρέος το οποίο έχει αισίως φτάσει στα 36 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή στο 121% του ΑΕΠ. Το μακρινό 2008 το Αμερικανικό Δημόσιο Χρέος δεν ξεπερνούσε το 60% του ΑΕΠ. Τώρα όμως η κυβέρνηση του Προέδρου Τραμπ θα πρέπει να βρίσκει 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, μόνο για την εξυπηρέτηση των τόκων. Ούτε την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν είχε περάσει το Δημόσιο Χρέος το 120% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.