Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

giannikopoulos
keapyrgou
droggitis

Η αξία της κριτικής και τα πραγματικά στοιχεία (2)(το ανθρώπινο δυναμικό)

diamantopouloskostas

του Κώστα Διαμαντόπουλου

Στην πρόσφατη απολογιστικού χαρακτήρα συνέντευξή του, ο Υπουργός Υγείας παρουσίασε στοιχεία σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ. Συγκεκριμένα ισχυρίστηκε ότι την περίοδο 2019-2023 οι υπηρετούντες στα δημόσια νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 10% (+7866 από τους οποίους οι 1714 ήταν γιατροί).

Για να δούμε λοιπόν κάποια στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να προσδιορίσουμε πού ακριβώς βρισκόμαστε σήμερα και πού θέλουμε να πάμε.

Αφετηριακά να πούμε ότι δεν αμφισβητούμε τα στοιχεία του Υπουργού.

Σύμφωνα με το Κέντρο ‘Ερευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, την Πολιτική Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΚΕΠΥ), την περίοδο 2009-2015 συντελέστηκε η μαζικότερη καταστροφή θέσεων εργασίας  στα νοσοκομεία του ΕΣΥ από την ημέρα της θεμελίωσης του. Χάθηκαν 19 χιλ. θέσεις εργασίας και για να μην ξεχνιόμαστε ο σημερινός Υπουργός  είχε βρεθεί στην ίδια θέση από τον Ιανουάριο του 2013 ως τον Ιούνιο του 2014.

Την περίοδο 2015 – 2019 επιχειρήθηκε σ’ ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον η σταθεροποίηση του ΕΣΥ. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 7,4% (+5581 από τους οποίους οι 1283 ήταν γιατροί).

Οι εκτιμήσεις του ΚΕΠΥ οι οποίες φτάνουν μέχρι το Δεκέμβριο του 2022 συγκλίνουν με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Υπουργός τα οποία αναφέρονται στο Μάιο του 2024.

Σήμερα ο αριθμός των υπηρετούντων στα δημόσια νοσοκομεία υπολείπεται κατά περίπου 8 χιλ.συγκριτικά με τα επίπεδα στελέχωσης προ της οικονομικής κρίσης.

Παράλληλα η αναλογία νοσηλευτών/γιατρό (1,76 /1) σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας παραμένει εξαιρετικά προβληματική όταν η επιθυμητή αναλογία είναι σε κάθε γιατρό να αντιστοιχούν τέσσερις (4) νοσηλευτές. Η συμβολή του νοσηλευτικού προσωπικού στη ασφαλή και ποιοτική φροντίδα είναι καθοριστική.Η επόμενη ενδογενής κρίση του συστήματος θα είναι έλλειψη νοσηλευτών.

Στην ίδια συνέντευξη δε φάνηκε να απασχολεί τον Υπουργό το πρόβλημα της ανισοκατανομής του ιατρικού προσωπικού μεταξύ κεντρικών και περιφερειακών νοσοκομείων η οποία διευρύνεται από το 2019 και μετά. Αναφέρθηκαν στοιχεία για τους περισσότερους γιατρούς στον Ευαγγελισμό (+165) και το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης (+190) χωρίς να υπάρξει αναφορά στην περιφέρεια. Ενισχύθηκαν δηλαδή τα νοσοκομεία με τα λιγότερα προβλήματα και αποδυναμώθηκαν τα νοσοκομεία με τα περισσότερα..

Χωρίς να ισοπεδώνεται καμία προσπάθεια που καταβάλλεται, η απώλεια των θέσεων εργασίας που προκλήθηκε την περίοδο 2009-2015 δεν έχει αποκατασταθεί, η αναλογία νοσηλευτών/γιατρό παραμένει προβληματική και η ανισοκατανομή κυρίως ιατρικού προσωπικού μεταξύ κεντρικών και περιφερειακών νοσοκομείων διευρύνεται.

ΥΓ Το επόμενο κείμενο θα αφορά τα οικονομικά των νοσοκομείων

Ο Κώστας Διαμαντόπουλος είναι Περιφερειακός Σύμβουλος, πρώην Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

olumpionodeio24

This will close in 20 seconds