Η χρήση κάνναβης ξεπέρασε τον καπνό: Υψηλή και ελεύθερη διαθεσιμότητα των ουσιών
Στην Ελλάδα είχαμε ρεκόρ στη χρήση κοκαΐνης μέσα στην πανδημία, ενώ διπλασιάστηκε και η χρήση αντικαταθλιπτικών
Ακόμα και το τσιγάρο έχει ξεπεράσει η χρήση της κάνναβης απ’ όλο το ηλικιακό φάσμα του πληθυσμού. Κι αυτό οφείλεται στην εύκολη πρόσβαση που έχει ο καθένας σε τέτοιες ουσίες. Η περίοδος της πανδημίας κατέγραψε τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης κοκαΐνης και κάνναβης.
Οπως τόνισε η ομότιμη καθηγήτρια ψυχιατρικής και πρώην πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη στην εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου, που συνδιοργάνωσαν Ιατρικός Σύλλογος Πατρών και Ιατρική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, πλέον όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτου ηλικίας βρίσκουν «τα πάντα, παντού», εξηγώντας ότι:
«Αντιμετωπίζουμε μία πιο σοβαρή κατάσταση με τα ναρκωτικά λόγω της υψηλής διαθεσιμότητας -νέοι τρόποι προμήθειας- τεχνολογία. Της ποικιλομορφίας στην κατανάλωση ναρκωτικών-πολλαπλή χρήση. Των ψυχοτρόπων άγνωστης περιεκτικότητας-νοθευμένα και τη νέας κατηγορίας χρηστών λόγω πανδημίας, άτομα που θέλουν να αντιμετωπίσουν την ψυχική τους επιβάρυνση με διεγερτικά και ευφοριογόνες ουσίες» εξήγησε η κ. Μαλλιώρη, προσθέτοντας ότι «η κάνναβη αναφέρεται συχνότερα από τη χρήση καπνού. Οι συνηθέστεροι λόγοι χρήσης κάνναβης, μείωση του άγχους, ευφορία, χαλάρωση, βελτίωση του ύπνου διασκέδαση, κοινωνικοποίηση. Ενώ το περιβάλλον χρήσης ήταν το σπίτι (85%) λόγω περιοριστικών μέτρων».
«Στην Ελλάδα είχαμε ρεκόρ στη χρήση κοκαΐνης μέσα στην πανδημία, ενώ διπλασιάστηκε και η χρήση αντικαταθλιπτικών, συγκριτικά με το 2019. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2019 η κατανάλωση κοκαΐνης ήταν 482 γρ. την ημέρα, ενώ στον πρώτο αποκλεισμό τον Μάρτιο του 2020, φτάσαμε σε διπλασιασμό (804 γρ./ημέρα) και στο δεύτερο αποκλεισμό τον Νοέμβριο του 2020 σε τετραπλασιασμό, δηλαδή 1837 γρ. ημερησίως. Η αύξηση συνεχίστηκε, φτάνοντας τον Μάρτιο του 2021, σε χρήση 2.396 γρ. ημερησίως».
Επιγραμματικά σημειώνονται τα εξής:
- Παρά τα περιοριστικά μέτρα του COVID-19 υπήρξε ανθεκτικότητα διακίνησης και αγορών ναρκωτικών.
- Τα προϊόντα κάνναβης αυξάνουν τις επιπτώσεις στην υγεία, λόγω νόθευσης αυξάνουν κανναβινοειδή.
- Μεγάλη αύξηση χρήσης κοκαΐνης-κρακ-διεγερτικών, με συνέπεια αύξηση της επιθετικότητας, ενδοοικογενειακής βίας, ψυχικών διαταραχών, αιτημάτων θεραπείας.
- Η κοκαΐνη το 2020 ήταν, μετά την κάνναβη, η δεύτερη πιο διαδεδομένη ουσία στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων, ενώ η ηρωίνη ήταν τρίτη.
Η αύξηση αυτή καταγράφεται σε επίπεδο Ευρώπης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Μαλλιώρη: - Το 83,4 εκ. ή το 29 % των Ευρωπαίων, 15-64 ετών, έχουν κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας, έστω μια φορά στη ζωή τους (άνδρες 50,5 εκ. γυναίκες 33 εκ.).
- Η κάνναβη είναι πρώτη σε κατανάλωση, 22 εκ. Ευρωπαίοι αναφέρουν χρήση τον τελευταίο χρόνο.
- Τον τελευταίο χρόνο 3,5 εκ. έκαναν χρήση κοκαΐνης, 2,6 εκ. MDMA και 2 εκ. αμφεταμινών.
- 1 εκ. Ευρωπαίοι έκαναν χρήση ηρωίνης τον τελευταίο χρόνο.
Κλείνοντας η κ. Μαλλιώρη τόνισε ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν και άλλες πηγές δεδομένων σε πανελλαδικό επίπεδο, ώστε να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα τι συμβαίνει στην κοινωνία. Ανάμεσα σε αυτές είναι τα επείγοντα περιστατικά, όπου φτάνουν δεκάδες πολίτες με διάφορα συμπτώματα και αφού αποκλείονται παθολογικά αίτια τους διώχνουν, χωρίς να ελέγχονται ψυχιατρικά για εξαρτήσεις κ.ά., ανάλυση καταλοίπων σε σύριγγες, ανάλυση λυμάτων, διαδικτυακές έρευνες, υπηρεσίες ανάλυσης ναρκωτικών.
pelop
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.