Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mpantounasbb
24sportlong
agrotikanealong

Η Πάτρα θέλει και το Φράγμα Πηνειού-Πως σχεδιάζει να υδρεύονται τα χωράφια της

fragma2

Η διαχείριση των υδάτινων πόρων και στην Αχαΐα βρίσκεται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, δεν αποδεικνύεται μόνο από την εν εξελίξει μελέτη για την επέκταση του φράγματος του Πηνειού, αλλά και στην προ ημερών σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Θανάση Κοντογεώργη, με φόντο την έλευση του Πρωθυπουργού στο νομό, το θέμα θα τέθηκε επί τάπητος. Στη σύσκεψη προετοιμασίας, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη, συμμετείχαν οι βουλευτές της ΝΔ Αχαΐας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, καθώς και οι Δήμαρχοι.

tselepistudio photo 1

 Το 5% στη Δυτική Αχαΐα

Κατ’ αρχήν, η Δυτική Αχαΐα –ουσιαστικά- βρίσκεται σήμερα εκτός του έργου του φράγματος, καθώς, μπορεί η διώρυγα στην οποία πέφτει μέσα το νερό να φτάνει έως τον Απιδεώνα, όμως η υδροδότηση σταματά στη Μανωλάδα, όπου βρίσκεται εγκατεστημένο το τελευταίο από τα 16 αντλιοστάσια (που αντλούν το νερό από τη διώρυγα, το διοχετεύουν στις αντλίες ώστε να φτάσει στα χωράφια, δυτικά και ανατολικά του φράγματος).

investment red long banner

Τι συμβαίνει σε σχέση με το νερό που φτάνει στην Αχαΐα, δηλαδή σε ένα μέρος της ανατολικής πλευράς του φράγματος; Η περιοχή λαμβάνει το 5% της συνολικής ποσότητας, μέσω αντλιών που τοποθετούν οι ίδιοι οι αγρότες, πληρώνοντας το σχετικό τίμημα, ενώ μεγάλη ποσότητα «χάνεται», πέφτοντας τόσο στη θάλασσα, όσο και στον Λαρισσό ποταμό. Το γεγονός έχει ως συνέπεια τη μειωμένη υδροδότηση της Δυτικής Αχαΐας, η οποία ζητά εδώ και χρόνια την επέκταση του έργου, ώστε να μην τίθεται ζήτημα με την παραγωγή στον πρωτογενή τομέα.

Τα χρονοδιαγράμματα

Από εκεί και πέρα, η μελέτη για την επέκταση του φράγματος, ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, έχει ήδη ξεκινήσει από την άνοιξη του 2024 και την εκπονούν τρεις εταιρείες, με επιβλέπουσα αρχή το Υπουργείο Υποδομών. Προβλέπει τον εκσυγχρονισμό του συστήματος άρδευσης, που αφορά έργα και στο φράγμα και στη διώρυγα, τη δημιουργία δύο ακόμη αντλιοστασίων, όπως και παρεμβάσεις στα υφιστάμενα.

Επίσης, προβλέπει συντηρήσεις, επισκευές και διεύρυνση του δικτύου, νέο μηχανολογικό εξοπλισμό και περιβαλλοντικές βελτιώσεις. Αναμένεται να είναι έτοιμη σε περίπου δύο χρόνια, ενώ θα απαιτηθούν, κατά προσέγγιση, 18 μήνες έως τον διαγωνισμό και την εξεύρεση χρηματοδότησης για την εκτέλεση του έργου, εάν το Υπουργείο… ανάψει το πράσινο φως. Πηγές του «Νεολόγου» αναφέρουν ότι αυτό θεωρείται εξόχως πιθανό, στο πλαίσιο της γενικού στρατηγικού στόχου της Κυβέρνησης για τους υδάτινους πόρους και την εξοικονόμηση νερού, οπότε από την υπογραφή της σύμβασης θα απαιτηθούν περίπου 2 χρόνια για την υλοποίηση του εγχειρήματος.

Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι η επέκταση θα είναι έτοιμη σε 5 περίπου χρόνια από σήμερα, καλώς εχόντων των πραγμάτων. Βέβαια, δεν μπορεί να παραβλέψει κάποιος ότι γίνεται λόγος για ένα μεγάλο έργο, που μπορεί να ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια ευρώ (σύμφωνα με εκτιμήσεις) καθώς πέραν των αντλιοστασίων, θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο δίκτυο ώστε να φτάνει το νερό στα χωράφια. Μάλιστα, μελετάται και η παροχή νερού από παραποτάμους.

Τα μέτρα για τον έλεγχο του νερού

Περνώντας στο σήμερα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών, δεν κάθονται με «σταυρωμένα χέρια», καθώς «τρέχουν» έργα για τον εκσυγχρονισμό του τρόπου άρδευσης, αντικαθιστώντας τον παλιό, του κλειστού συστήματος.

Ειδικότερα, υλοποιούνται παρεμβάσεις σε όλο το δίκτυο για τον έλεγχο του ύδατος που διοχετεύεται στα χωράφια, καθώς αρκετοί προχωρούσαν σε δολιοφθορές, δημιουργώντας τρύπες στη διώρυγα για αντλούν παράνομα το νερό. Μπήκαν και θα μπουν παροχόμετρα για να ελέγχεται που πάει η ποσότητα του νερού και το πόση είναι αυτή. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, θα υπάρχει on line εικόνα των αποθεμάτων στη λίμνη, ενώ χρησιμοποιούνται μετεωρολογικοί σταθμοί, μαζί με την εικόνα από τον δορυφόρο, ώστε να αξιολογούνται οι ανάγκες για άρδευση. Ακόμη, πραγματοποιούνται συνεχώς εργασίες για τη συντήρηση του δικτύου. Ως εκ τούτων, θα υπάρχει πρόγραμμα άρδευσης από την πρώτη μέρα.

Αντιμετώπιση της λειψυδρίας

«Στόχος μας είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας μέσω του εκσυγχρονισμού του συστήματος άρδευσης. Αυτό προϋποθέτει μακροχρόνιο προγραμματισμό έργων μεγάλου βεληνεκούς και άμεσες παρεμβάσεις στα όρια των δυνατοτήτων μας. Με συγκεκριμένο βηματισμό και σχεδιασμό που ξεκίνησε αμέσως μετά τη λήξη της περυσινής αρδευτικής περιόδου, που ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και μάλιστα με παράταση μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου, τη στιγμή που οι προβλέψεις στις αρχές του καλοκαιριού ήταν για διακοπή της παροχής του νερού.

Από τις αρχές Αυγούστου ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα. Με επιτάχυνση των εκτελούμενων έργων εκσυγχρονισμού των συστημάτων άρδευσης, με προετοιμασία και ωρίμανση νέων, με παρεμβάσεις σε όλο το δίκτυο για να αντιμετωπιστούν φθορές και αστοχίες που επιφέρουν σπατάλη νερού, με την ενημέρωση και τον συντονισμό των δράσεων μαζί με τους ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους αγρότες και κυρίως με τη χρήση της τεχνολογίας για μεγαλύτερη εποπτεία του συστήματος».

Νεολόγος Πατρών

investment red long banner

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

GIANNIKOPOULOS ELAIOTRIBIO 2X5 copy(1)

This will close in 20 seconds