Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mpantounassketo
auto moto news gr logo

Η ΠΟΙΟΤΙΚΟΤΕΡΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ * της Αντωνίας Βουδούρη

antonia voudouri

Με τον όρο Θετικές Επιστήμες αναφερόμαστε στον επιστημονικό εκείνο κλάδο που με θεμέλιο την έρευνα ,τον ορθολογισμό και την παρατήρηση οδηγεί στην ερμηνεία του φυσικού κόσμου και των φαινομένων του . Οι Θετικές Επιστήμες αποτελούν διαχρονικά αναπόσπαστο κομμάτι του εκπαιδευτικού συστήματος και των αντικειμένων μάθησης. Ωστόσο τόσο στο παρόν όσο και στο παρελθόν η διδασκαλία των μαθημάτων της Θετικής Επιστήμης φαίνεται να έρχεται αντιμέτωπη με αρκετά ελλείμματα και δυσκολίες που αποτελούν πρόσκομμα για την εποικοδομητική εφαρμογή τους σε διδακτικό επίπεδο . Με ποιούς άραγε τρόπους η διδασκαλία των Θετικών Επιστημών θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τον χαρακτήρα της αποκτώντας ουσιαστική ,βιωματική και ποιοτική διάσταση ;

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ «ΣΤΕΙΡΑΣ» ΑΠΟΣΤΗΘΙΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ

Εάν θέλουμε να βαδίσουμε σε μία πορεία ουσιαστικής διδασκαλικής προσέγγισης των Θετικών Επιστημών ,το πρώτο μας βήμα θα πρέπει να είναι ο επαναπροσδιορισμός του διδακτικού τρόπου και τεχνικών μας . Αυτό σημαίνει πως οι μαθητές δεν θα πρέπει να καλούνται να απομνημονεύουν αλλά να εφαρμόζουν και να λύνουν . Τα παιδία πρέπει να μάθουν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις των Θετικών Επιστημών ως «εργαλεία» για να αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα . Για αυτόν τον λόγο ,ο εκπαιδευτικός ,οφείλει να συνδυάζει τα εν λόγω μαθήματα με την καθημερινή ζωή και τους τρόπους που αυτά αξιοποιούνται στον βίο μας .Στα πλαίσια λοιπόν της ομαδό-συνεργατικής μάθησης ,οι διδάσκοντες οφείλουν να κινητοποιήσουν γόνιμα τον προβληματισμό των μαθητών και να τους θέσουν στην διαδικασία αντιμετώπισης της ζωής μέσα από την οδό της Θετικής Επιστήμης και της λογικής της .

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΟΣΜΟ»

Θετική Επιστήμη σημαίνει πράξη και πράξη σημαίνει είσοδος στο εργαστήριο . Πόσο μεγάλη διαφορά έχει το να αποστηθίσει ο μαθητής τα οργανίδια του φυτικού κυττάρου στην Βιολογία με το να τα αντικρίσει στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο του εργαστηρίου ; Πόσο μεγάλη διαφορά έχει το να αποστηθίσει ο μαθητής τον ορισμό των δεικτών στην Χημεία με το να δει τα χρώματα τους σε δοκιμαστικούς σωλήνες ; Η γνώση μετουσιώνεται σε πραγματικότητα και η μάθηση καθίσταται ευχάριστη και ουσιώδης για τον μαθητή . Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας ,να ενισχυθεί η δυνατότητα επαφής των μαθητών με τον κόσμο του εργαστηρίου ,σε όλες τις βαθμίδες, ώστε από μικρή ηλικία οι Θετικές Επιστήμες να γίνουν πιο κατανοητές και συνάμα πιο ελκυστικές για το μαθητικό κοινό.

ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Στο ίδιο μήκος κύματος με την μάθηση πρέπει να βρίσκεται και η διαδικασία της αξιολόγησης . Αυτό συνεπάγεται μία πολλαπλή διαδικασία αξιολόγησης η οποία δεν εδράζεται αποκλειστικά στην μέτρηση της επίδοσης μίας γραπτής δοκιμασίας αλλά εξετάζει πιο έγκυρα και σφαιρικά τον μαθητή μέσα από την συχνή προφορική εξέταση. Επιπλέον είναι σημαντική η εισαγωγή και υιοθέτηση της έννοιας της αυθεντικής αξιολόγησης . Ειδικότερα ,οι μαθητές θα πρέπει να αξιολογούνται στα πλαίσια του ρεαλισμού έχοντας την ευκαιρία να δημιουργήσουν , να κατασκευάσουν και να προτείνουν λύσει σε ζητήματα . Για τον σκοπό αυτό , θα ήταν ωφέλιμος ο συνδυασμός της Θετικής Επιστήμης με εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις όπως αυτό του Ενεργού Πολίτη ,όπου οι μαθητές καλούνται να εκπονήσουν εργασίες (projects) σχετικά με την τοπική κοινότητα .

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΟΡΓΝΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΩΝ

Η είσοδος των μαθητών σε επιστημονικούς χώρους ,στην βιομηχανία ,σε εκπαιδευτικά ινστιτούτα ακόμη και σε πανεπιστημιακά ιδρύματα αποτελεί βασικό παράγοντα ενίσχυσης και ουσιαστικής προσέγγισης των Θετικών Επιστημών . Μέσα από τέτοιου είδους οργανωμένες επισκέψεις ,οι μαθητές εκτός των άλλων θα έχουν την δυνατότητα επικοινωνίας με καταξιωμένα άτομα των Θετικών Επιστημών εισπράττοντας εμπειρίες και πληροφόρηση . Επιπροσθέτως , η διοργάνωση ημερίδων ,συνεδρίων και δράσεων ,στα πλαίσια συνεργασίας με επιστημονικούς φορείς , θα συνέτεινε σημαντικά στην σφαιρική ενημέρωση των μαθητών και εκπαιδευτικών γύρω από τις Θετικές Επιστήμες .

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ

Τέλος , η τεχνολογία πρέπει να αποτελέσει σημαντικό «εργαλείο» στα χέρια των εκπαιδευτικών των Θετικών Επιστημών. Αυτό συνίσταται αρχικά στην δυνατότητα εκπόνησης εργασιών αλλά και αξιολογήσεων μέσω των ψηφιακών μέσων ώστε να καταστεί πιο ενδιαφέρουσα η όλη διαδικασία μάθησης . Επιπλέον, καθώς το διαδίκτυο αποτελεί την κορυφαία πηγή πληροφόρησης ,είναι αναγκαίο ο εκπαιδευτικός να εγκαθιδρύσει την χρήση του και να αξιοποιήσει τον ενημερωτικό του χαρακτήρα θέτοντας τους μαθητές σε μια διαρκή διαδικασία έρευνας και αναζήτησης .

Ανακεφαλαιώνοντας ,καθίσταται ξεκάθαρο πως η βελτίωση της διδακτικής ποιότητας των Θετικών Επιστημών απαιτεί μία προσέγγιση που αφενός θα τις μετουσιώσει σε βίωμα και αφετέρου θα κινητοποιήσει το ενδιαφέρον των μαθητών . Ως επιστέγασμα φυσικά στην όλη διαδικασία οφείλει να δράσει η ηθική και υλική στήριξη της κοινωνίας ,ενδυναμώνοντας κάθε εκπαιδευτική προσπάθεια . Οφείλουμε ,λοιπόν να αντιληφθούμε πως η ουσιαστική επαφή μας με τον κόσμο των Θετικών Επιστημών θα οδηγήσει στην ουσιαστική μας επαφή με ολόκληρο τον κόσμο που μας περιβάλλει!

*Αντωνία Βουδούρη

Χημικός- Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια στην Ειδική Αγωγή

antonia voudouri
investment red long banner

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

stamoulis anakainisi

This will close in 20 seconds