
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μια νέα εποχή – Τον νέο κώδικα παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών

Ο κ. Λιβάνιος σημείωσε ότι ο βασικός λόγος σύνταξης του νέου Κώδικα είναι η ανάγκη να συγκεντρωθούν νόμοι και άρθρα, που είναι πάνω από χίλια και ισχύουν πάνω από έξι δεκαετίες και έχουν ξεπεραστεί από τον χρόνο. Βασικός στόχος ο νέος Κώδικας να αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο για την καλύτερη λειτουργία των δήμων και των περιφερειών της χώρας και να συμβάλει στην άρση των προβλημάτων που προκαλούνται από την πολυνομία.
Τις αλλαγές που προτείνονται από το υπουργείο Εσωτερικών στον νέο Ενιαίο Κώδικα Αυτοδιοίκησης παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος, κατά την ομιλία του στην Κοινή Συνεδρίαση Διοικητικών Συμβουλίων ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ, που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα.

Κύριο αντικείμενο της κοινής συνεδρίασης των Διοικητικών Συμβουλίων ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ, με τίτλο «Νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης: Διαφάνεια – Ευελιξία – Αποτελεσματικότητα», στάθηκε η ουσιαστική συζήτηση και η διαμόρφωση των τελικών θέσεων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφορικά με το σχέδιο του νέου Κώδικα, γι’ αυτό και στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος, από την πλευρά των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκτός των Διοικητικών Συμβουλίων της ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, οι 13 πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) της χώρας και οι 13 πρόεδροι των περιφερειακών συμβουλίων καθώς και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα ο Υπουργός, κ. Θεόδωρος Λιβάνιος, οι υφυπουργοί του, οι κ.κ. Βασίλης Σπανάκης και Βιβή Χαραλαμπογιάννη και ο Γενικός Γραμματέας Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης, κ. Σάββας Χιονίδης.

Ο κ. Λιβάνιος σημείωσε ότι ο βασικός λόγος σύνταξης του νέου Κώδικα είναι η ανάγκη να συγκεντρωθούν νόμοι και άρθρα, που είναι πάνω από χίλια και ισχύουν πάνω από έξι δεκαετίες και έχουν ξεπεραστεί από τον χρόνο. Βασικός στόχος ο νέος Κώδικας να αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο για την καλύτερη λειτουργία των δήμων και των περιφερειών της χώρας και να συμβάλει στην άρση των προβλημάτων που προκαλούνται από την πολυνομία.

Ξεκαθάρισε ότι με τον νέο Κώδικα δεν αλλάζουν τα όρια και ο αριθμός τόσο των δήμων όσο και των περιφερειών. Θα αποτελείται από τέσσερα βιβλία τα οποία αφορούν στο εκλογικό σύστημα, τη διακυβέρνηση και την εποπτεία, τις αρμοδιότητες και την οικονομική διαχείριση σε δήμους και περιφέρειες. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει επανακαθορισμός του χαρακτήρα των δήμων –ορεινοί, ημιορεινοί, μητροπολιτικοί κλπ.

Αναφορικά με την εκλογική διαδικασία, προτείνεται οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες να εκλέγονται σε ένα γύρο ενώ καταργούνται και οι δημοτικές ενότητες ως εκλογικές περιφέρειες στους δήμους.

Σημαντικές αλλαγές στην εκλογική διαδικασία
Σε ό,τι αφορά στην εκλογική διαδικασία προτείνονται οι εξής αλλαγές:
- Δυνατότητα εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών με έναν γύρο και σε μία μόνο Κυριακή
- Δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τους εκλογείς, εφόσον το επιθυμούν
- Δυνατότητα εκλογής άνευ σταυρού (εφόσον το επιθυμούν οι συνδυασμοί) από 1 έως 3 δημοτικών συμβούλων και υποχρεωτικά 2 έως 3 στις περιφέρειες, ανάλογα με τον αριθμό των μελών του συλλογικού οργάνου
- Κατάργηση δημοτικών ενοτήτων ως εκλογικών περιφερειών στους δήμους- όλοι οι δήμοι της χώρας θα είναι ενιαία εκλογική περιφέρεια
- Κατάργηση της δυνατότητας απόσπασης λόγω εκλογής των συμβούλων όλων των οργάνων προς υπηρεσίες που βρίσκονται στον τόπο εκλογής τους
- Επικαιροποίηση και απλοποίηση του ελέγχου των οφειλετών που έχουν ασυμβίβαστο
- Επικαιροποίηση κωλυμάτων / ασυμβιβάστων των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων
- Ανασχεδιασμός όλου του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τις εκλογικές δαπάνες των υποψηφίων συνδυασμών και εν γένει τους κανόνες διεξαγωγής της προεκλογικής εκστρατείας (ενδεικτικά απλοποίηση τήρησης βιβλίων συνδυασμών σε αναλογία με την ισχύουσα νομοθεσία για σωματεία, επανακαθορισμός περιορισμού εμφανίσεων, ειδική μέριμνα για παράνομη αφισοκόλληση, επανακαθορισμός ανωτάτων ορίων δαπανών συνδυασμών και υποψηφίων, εξαίρεση από δημοσιοποίηση στοιχείων στην κεντρική βάση δεδομένων των υποψηφίων συμβούλων)
- Ο νέος νόμος θα δίνει απόλυτη πλειοψηφία σε όποιον εκλεγεί καθώς θα παίρνει τα 3/5 των εδρών στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια. Επίσης, προβλέπει αυξημένη δημοκρατική νομιμοποίηση του δημάρχου και του περιφερειάρχη
Στόχος είναι πριν την διακοπή της Βουλής για θερινές διακοπές να έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος για την λειτουργία της Αυτοδιοίκησης.

«Είμαστε στην τελική ευθεία για την σύνταξη του κώδικα. Θα περιλαμβάνει πάνω από 1000 σελίδες με ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, ενίσχυση της διαφάνειας και λογοδοσία αιρετών. Δίνω βαρύτητα στην είσπραξη εσόδων και ενίσχυση κοινωνικής πολιτικής» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λιβάνιος.

ΣΤΟΧΟΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΦΑΡΜΑΚΗ
Από την πλευρά του, τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους μπορεί να οικοδομηθεί ένα νέο «τοπίο» για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, έθεσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, στην κοινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, που πραγματοποιήθηκε χθες παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών και του συνόλου των εκπροσώπων των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας.
«Σήμερα έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία να χαράξουμε τους εθνικούς άξονες του αύριο και αισθάνομαι ότι δεν πρέπει να τη χάσουμε. Ας δώσουμε στην Ελληνική Αυτοδιοίκηση την “ενέργεια” που χρειάζεται, για να λάμψει η χώρα» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Φαρμάκης, θέτοντας τέσσερις άξονες, ενόψει της αναμόρφωσης του Κώδικα Αυτοδιοίκησης.
Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, που ήταν και ο εισηγητής εκ μέρους της ΕΝΠΕ για τον Κώδικα Αυτοδιοίκησης, εστίασε στα ζητήματα: α) ξεκάθαρων αρμοδιοτήτων μεταξύ φορέων και υπηρεσιών, β) δημιουργίας πηγών ιδίων πόρων για τις Περιφέρειες, γ) εκσυγχρονισμού και απλοποίησης των ελέγχων νομιμότητας και δ) θεσμικής και καταστατικής θωράκισης των αιρετών της αυτοδιοίκησης.
«Τώρα είναι η ώρα να ξεπεράσουμε μια και καλή, τα δειλά και αποσπασματικά βήματα που έγιναν στο παρελθόν και να προχωρήσει η ελληνική αυτοδιοίκηση στον δρόμο της σύγχρονης ευρωπαϊκής πραγματικότητας, τελικά στον δρόμο που δείχνει ο κυρωμένος από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας, αλλά και το άρθρο 102 του Ελληνικού Συντάγματος» υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης, που στο ζήτημα των αρμοδιοτήτων, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «εμείς στις Περιφέρειες και “αγαπάμε την ευθύνη” όπως έγραψε ο Καζαντζάκης, αλλά και την επιζητούμε. Ωστόσο, αυτή η ευθύνη δεν μπορεί να μοιράζεται, να επικαλύπτεται, να γίνεται μπαλάκι μεταξύ φορέων και υπηρεσιών».
Οι 3 + 1 πυλώνες του Νεκτάριου Φαρμάκη
Σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση των Περιφερειών, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, σημείωσε πως η άμεση εξάρτηση από το κράτος, στερεί αυτονομία δράσης και αναφέρθηκε σε προτάσεις, όπως για παράδειγμα, το ενδεχόμενο δημιουργίας ανταποδοτικών τελών από εργοτάξια και μονάδες που παράγουν όχληση και περιβαλλοντική επιβάρυνση ή από τις συμβάσεις μελετών και έργων ή από τις εκμισθώσεις ιχθυοτροφείων και βοσκήσιμων γαιών. «Οι Περιφέρειες πρέπει να αποκτήσουν αυτόνομες πηγές χρηματοδότησης, ώστε να μην περιμένουν τα πάντα από το κράτος, αλλά και να μπορούν να πολλαπλασιάσουν το έργο τους ως πυλώνες ανάπτυξης, αλλά και κοινωνικής συνοχής» επεσήμανε.
Ως προς το ζήτημα των ελέγχων, έκανε λόγο για ένα γραφειοκρατικό και δυσκίνητο σύστημα που δεν εξυπηρετεί τις σημερινές ανάγκες για ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, προτείνοντας τη σύσταση ενός ειδικού οργάνου – ενδεχομένως υπό τη μορφή Ανεξάρτητης Αρχής – που θα μπορεί να λειτουργεί ως «υπηρεσία μίας στάσης» για το σύνολο των απαιτούμενων ελέγχων. Επίσης, έθεσε το ζήτημα των αρμοδιοτήτων που μοιράζονται μεταξύ υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών, σημειώνοντας ότι «πολλές φορές πρέπει να τρέχουμε από υπουργείο σε υπουργείο και από υπηρεσία σε υπηρεσία» και υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τη δημιουργία ενός φορέα που θα λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ κεντρικής εξουσίας και αυτοδιοίκησης.
Ακόμα, ο κ. Φαρμάκης σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει θεσμική και καταστατική θωράκιση των αιρετών, προκειμένου να σταματήσουν οι πολλές προσχηματικές καταγγελίες και η Δικαιοσύνη να μπορεί, με ταχύτητα και διαφάνεια, να εξετάζει όλες τις υποθέσεις. «Νομίζω ότι μπορούν να βρεθούν τρόποι ώστε και η Δικαιοσύνη να απαλλαγεί από έναν σημαντικό όγκο υποθέσεων που τελικά αποδεικνύεται ότι δεν έχουν λόγο ύπαρξης, αλλά και εμείς οι αιρετοί να μην αισθανόμαστε ότι κάθε βήμα μας γίνεται σε κινούμενη άμμο» είπε.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε και στην επικείμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου, σημειώνοντας ότι στον βαθμό που διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, θα μπορεί να γίνει αποδεκτός, καθώς όπως τόνισε, «δεν έχει σημασία εάν ο εκλογικός νόμος βολεύει ή όχι τον Φαρμάκη και δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία πως θα εκλέγεται ο εκάστοτε Περιφερειάρχης ή Δήμαρχος, όσο ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος που θα εκλέγονται, να μπορούν να κάνουν δουλειά.
«Σημασία έχει πάντοτε η ίδια η Αυτοδιοίκηση και η δυνατότητά της να προσφέρει στον πολίτη, να διευρύνει τη δημοκρατία, να ανοίγει δρόμους προς το μέλλον. Και αυτοί οι δρόμοι προς το μέλλον, ξεκινούν πάντοτε από τις γειτονιές, τα χωριά και τις πόλεις για να φτάσουν να γίνουν εθνικοί άξονες» κατέληξε.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ Ο ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΔΕ
Από την πλευρά του, την ικανοποίηση της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού για την κατάρτιση του νέου Κώδικα της Αυτοδιοίκησης, μέσα από μια διαδικασία διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών, εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λ. Κυρίζογλου, κατά την τοποθέτησή του στην κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ).
Στην τοποθέτησή του ο κ. Κυρίζογλου επισήμανε πως «η ΚΕΔΕ, μέσα από αποφάσεις και ψηφίσματα τόσο των Συνεδρίων της, όσο και του Διοικητικού της Συμβουλίου, είχε ζητήσει να προχωρήσει η κωδικοποίηση σε ενιαίο νόμο των 500 περίπου νομοθετικών ρυθμίσεων (υπό τη μορφή Νόμων, Β.Δ. , Ν.Δ., Π.Δ., Υ.Α., ΚΥΑ, κ.λπ.) που αφορούν ζητήματα της Αυτοδιοίκησης. Για αυτόν ακριβώς το λόγο ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα του Υπουργείου Εσωτερικών και έθεσε σε λειτουργία της επιτροπές της, οι οποίες με τη συνδρομή υπηρεσιακών στελεχών και συμβούλων, απέστειλαν όλο το διάστημα που προηγήθηκε προς τις αντίστοιχες επιτροπές του ΥΠΕΣ, τις απόψεις της ΚΕΔΕ πάνω στα σχέδια άρθρων και διατάξεων που θα περιλαμβάνονται στον νέο κώδικα».
Η ΚΕΔΕ μέσω του προέδρου της εξέφρασε την ικανοποίηση της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού για το γεγονός ότι μέσα σε σύντομο σχετικά χρόνο, μια δέσμευση της Κυβέρνησης απέναντι στην αυτοδιοίκηση γίνεται πράξη. Η παρουσία του Θ. Λιβάνιου στη θέση του υπουργού των Εσωτερικών ήταν αυτή που φαίνεται ότι κάνει τη διαφορά.
Για την ΚΕΔΕ ο νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης αποτελεί ένα πρώτο, αναγκαίο βήμα που αφορά τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας των δήμων, αλλά από μόνο του αυτό το βήμα δεν αρκεί. Πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά, με άξονα ένα νέο σύστημα διοικητικής οργάνωσης της χώρας.
Η ΚΕΔΕ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάρτισης και ψήφισης του νέου κώδικα αυτοδιοίκησης, θέτει ξεκάθαρα τις νέες προτεραιότητες της, όπου θα δώσει βάρος το επόμενο διάστημα.
Προτεραιότητες όπως:
- το ξεκαθάρισμα των ευθυνών κι αρμοδιοτήτων,
• το προσωπικό,
• η αύξηση και ο σαφής προσδιορισμός των οικονομικών πόρων,
• η αναβάθμιση της καταστατικής θέσης του πολιτικού προσωπικού της αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού,
• η επίλυση των προβλημάτων των μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων,
• η υλοποίηση των προτάσεων για νομοθετική ρύθμιση που έγιναν τα τελευταία πέντε έτη και εκκρεμούν,
• η Μητροπολιτική Διοίκηση Αθήνας-Θεσσαλονίκης στον Α’ βαθμό,
• το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων λόγω της συνύπαρξης ΔΚΚ, Καλλικράτη και Κλεισθένη,
• η επανεξέταση των αρμοδιοτήτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και η μεταφορά αρμοδιοτήτων τους στις Περιφέρειες και τους Δήμους,
• η απλούστευση διαδικασιών για να χτυπηθεί η γραφειοκρατία.
Όσον αφορά το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, που τέθηκε από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών , ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι αυτό θα συζητηθεί πρώτα στο εσωτερικό της αυτοδιοίκησης . Αυτή τη στιγμή προέχει η προώθηση πολιτικών λύσεων πάνω στις βασικες προτεραιότητες που έχουμε θέσει.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ «η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού εμπιστεύεται τη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, που δείχνει ότι έχει τη διάθεση να συμβάλλει πραγματικά στο θεσμικό και λειτουργικό εκσυγχρονισμό της αυτοδιοίκησης. Αντιλαμβανόμαστε όμως ότι για το εγχείρημα της μεταρρύθμισης δεν αρκεί μόνον η βούληση του Υπουργού, όσο ειλικρινής κι αν είναι. Διαχρονικά το πολιτικό σύστημα δεν αντιμετώπισε την αυτοδιοίκηση με το σεβασμό που το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει».
Οι βασικοί στόχοι των προτάσεων της ΚΕΔΕ
Οι βασικοί στόχοι των προτάσεων της ΚΕΔΕ για την επόμενη μέρα είναι
• η ποσοτική και ποιοτική βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις,
• η διεύρυνση της οικονομικής και της διοικητικής αυτοτέλειας και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης(ΟΤΑ),
• η προώθηση της περιφερειακής και της τοπικής ανάπτυξης με σκοπό την χωρική και κοινωνική συνοχή και, γενικότερα,
• η αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Πολιτειακό σύστημα της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, υπέβαλε μια σειρά από θέσεις και προτάσεις κατά τη διαβούλευση και τις εργασίες σύνταξης του νέου Κώδικα, κατά πεδίο πολιτικής, με σημαντικότερες τις παρακάτω:
Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ , η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού αναμένει από το υπουργείο Εσωτερικών τις προτάσεις για τα παρακάτω κρίσιμα ζητήματα:
• Τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των ΟΤΑ, τον “επαναπατρισμό” των πόρων που αφαιρέθηκαν και τους νέους πόρους που έχουν κατεξοχήν τοπικό χαρακτήρα (όπως είναι το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση).
• Την καταστατική θέση των αιρετών.
• Την εποπτεία των ΟΤΑ.
• Ένα μεσοχρόνιο (π.χ. τετραετές) Πρόγραμμα στελέχωσης των ΟΤΑ για την κάλυψη των κενών που δημιουργήθηκαν με τα μνημόνια, τις συνταξιοδοτήσεις και την κινητικότητα και για τη συγκρότηση των νέων υπηρεσιών που επιβάλλεται με διάφορα νομοθετήματα να συγκροτήσουν οι ΟΤΑ (Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου, Τμήματα Πολιτικής Προστασίας κ.λπ.).
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως «Σήμερα γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά, το οποίο όλοι μας οφείλουμε να αναγνωρίσουμε. Όπως όλοι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως έχουν γίνει βήματα από τη σημερινή Κυβέρνηση, για να είμαστε σήμερα ως Δήμοι πιο δυνατοί, όπως η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, ο νέος τρόπος κατανομής των ΚΑΠ από 1.1.2024 κ.λπ. Αλλά δεν πρέπει να αρκεστούμε σε αυτά. Τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα είναι μπροστά μας. Έχουμε την ιστορική ευθύνη να βάλουμε τα δυνατά μας για να γίνει πράξη μια πραγματική μεταρρύθμιση, που θα λειτουργήσει ως ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης, μεταξύ Κράτους, Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού και κοινωνίας των πολιτών.
Για ένα Κράτος και μια Αυτοδιοίκηση που θα λειτουργούμε με Διαφάνεια, Ευελιξία και Αποτελεσματικότητα, τις τρεις έννοιες που αποτελούν και το πολιτικό μήνυμα της σημερινής μας κοινής συνεδρίασης».

Γιώργος Χατζημάρκος, πρόεδρος ΕΝΠΕ
«Δύναμη ανανέωσης και εκσυγχρονισμού ο νέος κώδικας»
Την προσδοκία ο νέος αυτοδιοικητικός κώδικας να αποτελέσει «δύναμη ανανέωσης και εκσυγχρονισμού» διατύπωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος άνοιξε τις εργασίες της κοινής συνεδρίασης των διοικητικών συμβουλίων της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ.
«Το τρίγωνο κεντρικό κράτος – περιφέρειες – δήμοι δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με όρους του χτες. Χρειάζεται μια ώριμη θεσμική σχέση συνεργασίας, ένα νέο μοντέλο διοίκησης βασισμένο στην εμπιστοσύνη και στη σαφήνεια», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζημάρκος.
Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ έθεσε το ζήτημα της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ και τόνισε ότι προσδοκία των αιρετών της αυτοδιοίκησης είναι ο νέος κώδικας να αποτελέσει μια νίκη έναντι της γραφειοκρατίας και να αυξήσει τους βαθμούς ελευθερίας στον πρώτο και δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης. Μεταξύ άλλων ο κ. Χατζημάρκος ζήτησε «το τέλος ανθεκτικότητας, που θεσπίστηκε ως απάντηση στην ανάγκη χρηματοδότησης δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης βλαβών από φυσικές καταστροφές, να αποκτήσει το δικό του τοπικό αποτύπωμα».
Δεν θέλουμε ο νέος Κώδικας να υπηρετεί εμάς. Εμείς θέλουμε έναν Κώδικα μέσα από τον οποίο, εμείς θα υπηρετούμε την κοινωνία πιο αποτελεσματικά. Το ζητούμενο σήμερα δεν είναι απλώς η βελτίωση της σχέσης Κράτους – Αυτοδιοίκησης. Είναι κάτι βαθύτερο: η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη προς τη Δημοκρατία, της κοινωνίας προς τους θεσμούς, του κράτους προς την τοπική του βάση. Ενώ ειδικότερα για τον Β’ βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον οποίο υπηρετεί ανέφερε ότι η απορρόφηση πόρων από τις Περιφέρειες είναι σταθερά υψηλότερη και πιο ευέλικτη από εκείνη του Κράτους, τονίζοντας ότι «είναι η ώρα να εμπιστευτούμε αυτό που ήδη λειτουργεί…να δημιουργήσουμε την κοσμογονία του εφικτού που οι πολίτες απαιτούν».

Δημήτρης Πτωχός, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου – Β’ Αντιπρόεδρος ΕΝΠΕ
«Οικονομική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης για να προχωρήσει η… ενηλικίωση των Περιφερειών»
Χαρακτηριστικά ήταν εκείνα που σημείωσε στη διάρκεια της παρέμβασής του στην κοινή συνεδρίαση της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣ και του αρμοδίου Υπουργού Θοδωρή Λιβάνιου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
Ο Δημήτρης Πτωχός ζήτησε την οικονομική αυτοτέλεια των Περιφερειών και υπογράμμισε πως δεν πρόκειται για μια λογιστική ανάγκη, αλλά για μια ουσιαστική θεσμική και πολτιική υποχρέωση ικανή να οδηγήσει -μαζί με άλλες παρεμβάσεις τις οποίες και έκανε συγκεκριμένες- στην περιφερειακή… ενηλικίωση.
«Η μεταφορά πόρων προς την αυτοδιοίκηση θα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια λογιστική αλλαγή, είναι μια βαθιά μεταρρύθμιση υψηλού πολιτικού και θεσμικού συμβολισμού στην κατεύθυνση της θεσμικής ισοτιμίας του πλέγματος των Περιφερειών και της Κεντρικής Κυβέρνησης και της ενίσχυσης της Περιφερειακής Διακυβέρνησης», είπε μεταξύ άλλων ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ.

patris
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.