
Ηλεία: 18 χρόνια από την τραγωδία του 2007 – Μια πληγή που δεν κλείνει

Συμπληρώνονται φέτος 18 χρόνια από την πιο μαύρη σελίδα της νεότερης ιστορίας της Ηλείας.
Στις 24 Αυγούστου 2007, οι φονικές πυρκαγιές σάρωσαν τον νομό, αφήνοντας πίσω τους δεκάδες νεκρούς, ανείπωτη καταστροφή και μια κοινωνία βαθιά τραυματισμένη.
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε τις πρωινές ώρες της 24ης Αυγούστου, στη Ζαχάρω, πήρε γρήγορα διαστάσεις και εξαπλώθηκε απ άκρη σ άκρη στο νομό ενώ έφτασαν και απείλησαν και τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.



Η ημέρα που πάγωσε ο χρόνος
Η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή της Αρτέμιδας αποδείχθηκε μοιραία. Ολόκληρες οικογένειες χάθηκαν, ανάμεσά τους και η τραγική ιστορία της Αθανασίας Παρασκευοπούλου που κάηκε μαζί με τα τέσσερα παιδιά της και την πεθερά της στην αγκαλιά των φλογών. Συνολικά, στην Ηλεία ο απολογισμός έφτασε τους 63 νεκρούς ενώ ολόκληρα χωριά ισοπεδώθηκαν.
Ο νομός Ηλείας βρέθηκε στο επίκεντρο της μεγαλύτερης καταστροφής που γνώρισε η χώρα: 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 147 χωριά καταστράφηκαν, 870.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων και 230.000 στρέμματα καλλιεργειών έγιναν στάχτη. Περισσότερα από 180 σπίτια και 350 ακόμη με σοβαρές ζημιές χάθηκαν, όπως και εκατοντάδες στάβλοι και αποθήκες. 30.000 ζώα απανθρακώθηκαν…



Το αποτύπωμα στη μνήμη και στη φύση
Η καταστροφή ήταν ανυπολόγιστη: καμένα σπίτια, ζώα, καλλιέργειες, και πάνω από 2.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης σε όλη την Ελλάδα. Η Ηλεία ήταν η καρδιά αυτής της τραγωδίας, με την κοινωνία να μετρά πληγές που δεν έκλεισαν ποτέ.
Τα χρόνια που ακολούθησαν, η φύση έδειξε σημάδια αναγέννησης, αλλά και νέες πληγές: πλημμύρες, κατολισθήσεις, εδάφη χωρίς φυσική προστασία. Το χωριό Αρτέμιδα ανοικοδομήθηκε με τη βοήθεια της Κύπρου, σε μια πράξη αλληλεγγύης που έδειξε πως η μνήμη ενώνει λαούς.
Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, συγγενείς θυμάτων, κάτοικοι και αρχές συγκεντρώνονται σε μνημόσυνα και τρισάγια, αποτίοντας φόρο τιμής στους συνανθρώπους μας που χάθηκαν.
Μήνυμα μνήμης και ευθύνης
Η τραγωδία του 2007 δεν είναι απλώς ένα γεγονός του παρελθόντος. Είναι μια υπενθύμιση:

- Για την αξία της πρόληψης και της πολιτικής προστασίας.
- Για την ανάγκη σωστής διαχείρισης του φυσικού πλούτου.
- Για την ευθύνη όλων μας απέναντι στο περιβάλλον και τη ζωή.
18 χρόνια μετά, η Ηλεία θυμάται, θρηνεί και διεκδικεί ένα μέλλον χωρίς παρόμοιες πληγές. Η μνήμη των θυμάτων παραμένει οδηγός, ώστε η θυσία τους να μην πάει χαμένη.
Υ.Γ.Το καλοκαίρι του 2007 μια σειρά από δασικές πυρκαγιές σε πολλούς νομούς της Ελλάδας είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 84 άνθρωποι και να καούν 1.500 σπίτια και περισσότερα από 268.834 εκτάρια (περ. 2.700km2) γης, 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και 60.000 ζώα. Από τις πυρκαγιές επλήγησαν οι νομοί: Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ηλείας (όπου έχασαν τη ζωή τους 49 άνθρωποι), Αχαΐας, Λακωνίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Αττικής και Ευβοίας και Φθιώτιδας. Το ύψος των καταστροφών αποτιμήθηκε σε περισσότερα από 3,5 δις €.
Ο συνδυασμός του θερμότερου χειμώνα των συγχρόνων μετεωρολογικών καταγραφών, με λίγες βροχοπτώσεις και ενός ιδιαίτερα θερμού καλοκαιριού, με σημαντική ενίσχυση των ανέμων, συνέβαλαν στην έξαρση των πυρκαγιών..wikipewdia

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.