Ηλεκτρικό Ρεύμα: Ποιοι κερδίζουν με το νέο διζωνικό σύστημα μειωμένης τιμολόγησης
Πόσο οφελούνται οι καταναλωτές, οι βιομηχανίες και το εμπόριο από την αλλαγή στις ώρες χαμηλού κόστους
Σε ισχύ τίθεται από την 1η Φεβρουαρίου του 2025 το νέο διζωνικό σύστημα μειωμένης τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο -σε πρώτη φάση- αφορά στους καταναλωτές που διαθέτουν κατάλληλο μετρητή και ενεργό διζωνικό (νυκτερινό) μετρητή ή νέο έξυπνο μετρητή.
Το διζωνικό τιμολόγιο αποτελείται από τη μεσημβρινή ζώνη και από τη νυχτερινή ζώνη. Πιο συγκεκριμένα τα ωράρια ανά ζώνη και εποχή, τα οποία θα ισχύουν από Δευτέρα έως και Κυριακή, διαμορφώνονται ως εξής:
Χειμερινό ωράριο (από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο):
Μεσημβρινή ζώνη: 12 μ.μ. – 3 μ.μ.
Νυχτερινή ζώνη: 2 π.μ. – 5 π.μ.
Θερινό ωράριο (από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο):
Μεσημβρινή ζώνη: 11 π.μ. – 3 μ.μ.
Νυχτερινή ζώνη: 2 π.μ. – 4 π.μ.
Η αλλαγή αυτή στις ζώνες λειτουργίας του λεγόμενου «νυχτερινού ρεύματος» θα εξασφαλίσει φθηνότερο ρεύμα σε ένα σημαντικό κομμάτι της εγχώριας βιομηχανίας και του εμπορίου, καθώς θα «ψαλιδίσει» αρκετά τα σημερινά λειτουργικά κόστη. Κάτι που -θεωρητικά τουλάχιστον- θα έχει αντίκτυπο και στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών. Αντίστοιχα, φθηνότερο ρεύμα θα πληρώνουν και τα νοικοκυριά, υπό προϋποθέσεις.
Ειδικότερα, μία μέση μηνιαία κατανάλωση ρεύματος για την χειμερινή περίοδο, για ένα τυπικό νοικοκυριό ανέρχεται στις 500 κιλοβατώρες. Το 65% από αυτές τις κιλοβατώρες καταναλώνονται μετά τις 4 μ.μ. το μεσημέρι και μέχρι τις 11 μ.μ. το βράδυ, ενώ το υπόλοιπο 35% της κατανάλωσης πραγματοποιείται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Με δεδομένο ότι η τιμή χρέωση της λιανικής μέσα στο 24ωρο ακολουθεί την ημερήσια μεταβολή της χονδρικής αγοράς του ρεύματος, η μέση χαμηλή τιμή του ρεύματος στατιστικά κινείται γύρω στα 50 ευρώ η μεγαβατώρα ή στα 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ενώ τις υπόλοιπες ώρες κοντά στα 18 λεπτά.
Έτσι, σύμφωνα με τον οικονομικό συντάκτη του ΣΚΑΪ, Βαγγέλη Δουράκη, εάν το νοικοκυριό δεν μετακινήσει τις «βαριές» καταναλώσεις (μαγείρεμα, πλυντήριο, θερμοσίφωνα) στην ζώνη χαμηλής χρέωσης, τότε σε αυτήν την περίπτωση έχουμε 500 κιλοβατώρες Χ 65% = 325 κιλοβατώρες με 18 λεπτά, δηλαδή 58,5 ευρώ τον μήνα, ενώ οι υπόλοιπες 175 κιλοβατώρες χρεώνονται με 5 λεπτά και διαμορφώνονται στα 8,75 ευρώ. Έτσι λοιπόν, θα πληρώσει συνολικά 67,25 ευρώ σε ρεύμα για τον μήνα.
Εάν όμως το νοικοκυριό μετακινήσει τις «βαριές» καταναλώσεις του στις νέες ζώνες χαμηλής χρέωσης (12 μ.μ. έως 3 μ.μ.) και (2 π.μ. έως 5 π.μ.) θα πληρώσει 325 κιλοβατώρες Χ 5 λεπτά = 16,25 ευρώ συν τις 175 κιλοβατώρες Χ 18 λεπτα = 31,5 ευρώ, δηλαδή συνολικά 47,75 ευρώ. Το κέρδος σε αυτήν την περίπτωση είναι 19,5 ευρώ ή εξοικονόμηση περίπου 30%.
Ανατροπές φέρνουν όμως αυτές οι αλλαγές και στα λειτουργικά κόστη για βιομηχανίες, όπως και τις εμπορικές δραστηριότητες: Σήμερα, βιομηχανία και εμπόριο έχουν τιμολόγια στο ρεύμα, που προσομοιάζουν με αυτά ενός νοικοκυριού, ανεβάζοντας έτσι και το κόστος του τελικού προϊόντος. Είναι ενδεικτικό, ότι το κόστος ενέργειας για την παραγωγή του ίδιου βιομηχανικού προϊόντος υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα είναι 95 ευρώ η ηλεκτρική μεγαβατόρα, όταν στην Γερμανία διαμορφώνεται στα 44 ευρώ και την Γαλλία μόλις 30 ευρώ.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.