Ημερίδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης στο Πελόπιο
Συνεργασία Ιονίου Πανεπιστημίου και Πράσινου Ταμείου για τις Πυρόπληκτες Περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας
Ημερίδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης στο Πελόπιο
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 15-03-2024, στο Μπαντούνειο Πολιτιστικό Κέντρο Πελοπίου, η ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τον προσδιορισμό των γεωχημικών και ορυκτολογικών χαρακτηριστικών των εδαφών σε πυρόπληκτες περιοχές, από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.
Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, έδωσαν το παρών οι κ. Χρυσανθακόπουλος Αντώνης, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού & Νεολαίας, Τουρισμού και Πολιτισμού, Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, Δρ. Γεώργιος Μπίρμπας, Διευθυντής Γενικού Λυκείου Πελοπίου, κ. Γιαννακέας Στυλιανός, Υποδιευθυντής Γενικού Λυκείου Πελοπίου, κα Μπούρα Κωνσταντίνα, Δρ. Χημικός, Εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Παραρτήματος Δυτικής Ελλάδας, κα Λιάγκουρα Αλεξία Διευθύντρια Γυμνασίου Αρχαίας Ολυμπίας και μέλος του Πολιτιστικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Ρούγκας Δημήτρης Διευθυντής Γυμνασίου Πελοπίου, κ. Χριστοδουλόπουλος Γιάννης Διευθυντής Γυμνασίου Λάλα, κα Βασιλοπούλου Βίκη, μέλος του Πολιτιστικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας, εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Πελοπίου και Γενικού Λυκείου Πελοπίου, μαθητές και μαθήτριες.
Η ημερίδα διάχυσης και δημοσιότητας των αποτελεσμάτων του έργου πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου με τίτλο: «Γεωχημικά και Ορυκτολογικά χαρακτηριστικά εδαφών σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021». Το έργο χρηματοδοτείτε από το Πράσινο Ταμείο και υλοποιείται από τον Ε.Λ.Κ.Ε. Ιονίου Πανεπιστημίου.
Στα πλαίσια της ημερίδας παρουσιάστηκαν, από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του έργου, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Διονύσιο Παναγιωτάρα και τους συνεργάτες του, τα γεωχημικά και ορυκτολογικά χαρακτηριστικά των εδαφών σε πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας καθώς και ο βαθμός της φυσικής αναγέννησης των καμένων δασικών εκτάσεων της περιοχής. Τα θρεπτικά και η κατανομή των στοιχείων μεταξύ των συστατικών του εδάφους (οργανική ουσία, οξείδια-υδροξείδια των μετάλλων και ορυκτά) είναι σημαντικοί παράγοντες στην εκτίμηση της δυνατότητας του εδάφους να προσφέρει ικανοποιητικά μικροθρεπτικά συστατικά για τη διατήρηση και ανάπτυξη των υφιστάμενων και την αναγέννηση νέων φυτών. Όλα τα πιο πάνω σχετίζονται με την θρέψη των φυτών και άρα την ικανότητα για φυσική αναγέννηση στις πυρόπληκτες εκτάσεις.
Η ημερίδα αποτέλεσε μέρος των δράσεων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και συνεργασίας με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα που πραγματοποιεί το Γενικό Λύκειο Πελοπίου, ενώ υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από μαθητές, καθηγητές και συμμετέχοντες σχετικά με τις φυσικές, γεωλογικές και οικοσυστημικές διεργασίες που συντελούνται στην περιοχή.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.