«Ήμουν διαρκώς κουρασμένη μέχρι που άρχισα να κοιμάμαι χωρίς το κινητό τηλέφωνο στο δωμάτιό μου»
Οι περισσότεροι κοιμούνται με τα κινητά στο προσκεφάλι τους όμως μια δημοσιογράφος ίσως απέδειξε πόσο λάθος είναι αυτή η κίνηση για τον ύπνο και την ενέργεια μέσα στην ημέρα.
Η δημοσιογράφος Ally Head έβγαλε το κινητό της από τo υπνοδωμάτιο, αρχικά για 9 μήνες, και τα αποτελέσματα πάνω της ήταν εντυπωσιακά.
Πράγματι, η συντάκτρια υγείας του Marie Claire UK πρέπει να είναι ο μοναδικός άνθρωπος που έχουμε ακούσει να αφήνει επί τούτου το κινητό του σε άλλο μέρος πλην του κομοδίνου.
Ύπνος: Η Ally Head για την αρνητική επίδραση του κινητού
Πώς τα κατάφερε λοιπόν η Ally Head, όπως περιγράφει στο πρόσφατο άρθρο της; Όλα ξεκίνησαν από το μέγεθος της κούρασής της. Την περασμένη χρονιά βρισκόταν κοντά στο burnout, παρά το γεγονός ότι η διατροφή της ήταν ισορροπημένη, έκανε τακτικά γυμναστική και προσπαθούσε να ελέγξει το άγχος της. Ωστόσο, αν το κινητό σου βρίσκεται δίπλα σου, είναι νομοτελειακό ότι θα το πιάσεις και θα αρχίσεις να παίζεις μαζί του. Και το να παίζεις το βράδυ μπορεί να μην είναι και τόσο κακό, όσο το να απαντάς σε email και να σημειώνεις τι υποχρεώσεις έχεις, όπως έκανε η Ally.
Κάποια στιγμή λοιπόν αποφάσισε πως η κατάσταση με την κούρασή της δεν πήγαινε άλλο. Η ενέργειά της είχε πιάσει αυτό που θα έλεγε κανείς «ιστορικό χαμηλό» και στο χρηματιστήριο της ζωντάνιας οι προσωπικές της μετοχές κατέρρεαν καθημερινά, χωρίς να μπορεί να βρει μία οριστική λύση, εκτός της καφεΐνης και της ζάχαρης. Έτσι, διαβάζοντας μία έρευνα του εθνικού συστήματος υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, αποφάσισε να σταματήσει να ασχολείται με το κινητό τα βράδια και συγκεκριμένα πριν πάει να ξαξπλώσει, μιας και η χρήση του σε αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει μία σειρά από αρνητικά συναισθήματα και να βάλει εμπόδια στον καλό, ποιοτικό ύπνο.
Το πείραμα ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η Ally αποφάσισε να φορτίζει το κινητό της στον διάδρομο του σπιτιού. Η ίδια αναρωτιόταν αν κάθε πρωί θα άκουγε το ξυπνητήρι, ωστόσο σταδιακά το σώμα της άρχισε να ξυπνάει μόνο του. Η Ally χρειάζεται οπωσδήποτε οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ για να είναι λειτουργική, και έτσι, αφήνοντας το κινητό εκτός δωματίου, εξασφάλιζε ήδη τουλάχιστον μία με δύο ώρες ύπνου παραπάνω, μιας και ως τότε το πολύ που μπορούσε να κοιμηθεί ήταν ένα επτάωρο.
Μιλώντας στην ειδική επιστήμονα Dr. Kat Lederle σχετικά με το θέμα της, επιβεβαίωσε ότι η ανοικτή οθόνη τα βράδια κρατάει τον οργανισμό σε εγρήγορση και δεν τον αφήνει να μπει στη διαδικασία που, κάποια στιγμή, θα καταλήξει στον ύπνο, αποστερώντας μάλιστα από τον οποιονδήποτε και τη δυνατότητα να κοιμηθεί χωρίς διάσπαση.
Τις πρώτες εβδομάδες η Ally πολλές φορές καθόταν το βράδυ στο πάτωμα του διαδρόμου για να τσεκάρει τα email της, αλλά σταδιακά άρχιζε να συνηθίζει το να μην έχει απόλυτο έλεγχο στο τι συμβαίνει στις εφαρμογές του τηλεφώνου της. Στη συνέχεια άρχισε να απολαμβάνει το γεγονός ότι το υπνοδωμάτιο ήταν το μόνο μέρος όπου δε χρειαζόταν να έχει μαζί το κινητό της, και μετά τον τέταρτο μήνα άρχισε να νιώθει την ενέργειά της να αποκαθίσταται πλήρως.
«Κάθε πρωί ήμουν καλά, μπορούσα να εστιάσω στη δουλειά, και ως τις 4 δεν αισθανόμουν εξαντλημένη», έγραψε η Ally. Καθώς η έκθεση στο γαλάζιο φως του κινητού διαταράσσει τον κιρκαδικό ρυθμό του οργανισμού, η απουσία του κινητού από το υπνοδωμάτιο σήμαινε σωστή διαβίβαση μηνυμάτων στον εγκέφαλο: «Τώρα είναι ώρα να κοιμηθείς», έλεγε το σώμα και ο εγκέφαλος άρχιζε να εκτελεί την εντολή του. Η αύξηση της μελατονίνης της γινόταν φυσιολογικά και η ίδια είχε πλέον μάθει να ζει έτσι. Το καλύτερο όλων; Αισθάνεται ελεύθερη. Διότι δεν χρειάζεται να έχει έναν «μίνι ήλιο» μέσα στα μάτια της σε άσχετες φάσεις της ημέρας, ούτε και άγχος για το αν έχασε να τσεκάρει κάτι στα email της.
Μήπως να δοκιμάζαμε κι εμείς αυτό το πείραμα; Το μόνο που χρειάζεται, εκτός από θέληση, είναι να αφήνεις λίγο ανοιχτό το παντζούρι. Μικρό το τίμημα για αντάλλαγμα οκτώ ωρών ποιοτικού ύπνου που μας δίνει ενέργεια για όλη την επόμενη ημέρα.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.