
Ήξερες ότι ο Πύργος ….

Συνοπτικό άρθρο για την πόλη μας.
Ήξερες ότι ο Πύργος ήταν η δεύτερη πόλη στην Ελλάδα που απέκτησε σιδηρόδρομο ή ότι το Κατάκολο είχε ηφαίστειο; Γι’ αυτό πάμε να δούμε μερικές πληροφορίες που ίσως δε γνωρίζεις για την πρωτεύουσα της Ηλείας και την ευρύτερη της περιοχή.
1) Η ονομασία του Πύργου Ηλείας προέρχεται όντως από έναν πύργο που υπήρχε στο σημερινό λόφο του Επαρχείου. Το 1512 ο Μπέης Γεώργιος Τσερνώτας έχτισε εκεί τον πύργο του. Η πόλη στην αρχαιότητα ονομαζόταν ως Λετρίνοι.
2) Ο Πύργος ήταν η δεύτερη πόλη στην Ελλάδα που απέκτησε σιδηρόδρομο. Το Φεβρουάριο του 1883 εγκαινιάστηκε η σιδηροδρομική γραμμή που ένωνε το Κατάκολο με την πόλη, ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της σταφίδας. Εκείνα τα χρόνια ο Πύργος γνώρισε ακραία ανάπτυξη λόγω του εμπορίου της σταφίδας.
3) Και όμως στο Κατάκολο υπήρχε ηφαίστειο. Αυτό αποδεικνύεται στα ηφαιστειογενή βράχια της ακτής του. Εκτός από το ηφαίστειο, το Κατάκολο αποτέλεσε ένα ισχυρό λιμάνι της αρχαιότητας, καθώς εκεί βρισκόταν η αρχαία πόλη της Φειάς. Τέλος στην περιοχή υπάρχει και το Ποντικόκαστρο (Beauvoir), κάστρο του 13ου αιώνα από του Φράγκους.
4) Και αφού αναφερόμαστε στον Πύργο, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την Ολυμπία. Σε αυτόν τον τόπο διοργανώθηκαν από τον βασιλιά της Ηλίδας, Ιφίτο, οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 776 π Χ. Στόχος των Αγώνων ήταν η εκεχειρία, δηλαδή η παύση των εχθροπραξιών μεταξύ πόλεων – κρατών. Σημεία που ξεχωρίζουν στην Ολυμπία είναι ο Ναός του Δία (456 πΧ) με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, το Στάδιο (5ος αιώνας π Χ) που μπορούσε να χωρέσει 45.000 θεατές, το Ναό της Ήρας, το Πελόπιο κ.α.
5) Πάνω από 28.000 στρέμματα αμπελώνων θα συναντήσεις στην Ηλεία, με τα περισσότερα να βρίσκονται γύρω από τον Πύργο. Εκεί θα συναντήσεις τρείς βασικές ποικιλίες κρασιών (Ερυθρές, Ερυθρωπές και Λευκές). Τα κτήματα Μερκούρη και Μπριντζίκη είναι δύο από τα σημαντικότερα στην Ηλεία και βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τον Πύργο.
6) Αν βρεθείς στον Πύργο, μην παραλείψεις να επισκεφτείς τη Μονή Σκαφιδιάς. Πρόκειται για Μοναστήρι του 10ου αιώνα, ενώ εντός της Μονής θα βρεις μια αξιόλογη βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία.
7) Γύρω από τον Πύργο θα βρεις μαγευτικές παραλίες όπου μπορείς να κολυμπήσεις και να απολαύσεις το μαγικό ηλιοβασίλεμα που δύει στο Ιόνιο. Παραλίες όπως η Σκαφιδιά, το Λεβεντοχώρι, ο Άγιος Ανδρέας, το Επιτάλιο, το Καβούρι, η Αγία Μαρίνα, ο Άγιος Ηλίας, το Σαμικό και η Σπιάντζα αποτελούν τις πιο δημοφιλείς, και μπορείς να τις ανακαλύψεις πολύ κοντά στον Πύργο.

Στον Πύργο θα βρεις δεκάδες νεοκλασικά κτίρια σε κάθε γωνιά της πόλης, που στέκονται είτε ετοιμόρροπα είτε έχουν ανακαινισθεί. Τα πιο αξιόλογα είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο (πρώην Δημοτική Αγορά). Αυτό το κτίριο σχεδιάστηκε από το δημοφιλή αρχιτέκτονα Τσίλλερ και ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1890. Λίγο πιο πάνω στην οδό Συλλαϊδοπούλου θα συναντήσεις άλλο ένα έργο του Τσίλλερ, το Θέατρο Απόλλων, έργο του 1878.
9) Περπατώντας στην πόλη θα συναντήσεις όμορφες εκκλησίες όπως η Αγία Κυριακή (με το γοτθικό της χαρακτήρα), τον Άγιο Νικόλαο στην Κεντρική Πλατεία και τον Άγιο Αθανάσιο (έργο του Τσίλλερ)
10) Μέχρι το 1970 όλη η νότια περιοχή του Πύργου ήταν λίμνη. Στο Επιτάλιο υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες φυσικές λίμνες της Πελοποννήσου. Η Αγουλινίτσα είχε έκταση 33.000 στρέμματα και ήταν αρκετά δημοφιλής για ψάρεμα. Επιπλέον λίγα χιλιόμετρα βόρεια υπήρχε και η Λίμνη της Μουριάς, η οποία μάλιστα αναφέρθηκε και από τον Παυσανία.
11) Η πιο ευχάριστη πληροφορία είναι στο τέλος καθώς από τον Ιούλιο του 2025, ο Πύργος και όλη η ευρύτερη περιοχή θα έρθει πιο κοντά στην Αθήνα και στην Πάτρα. Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα συνδέει τον Πύργο με την Αθήνα σε περίπου 3 ώρες με ασφάλεια. Γι’ αυτό ήρθε η ώρα να σχεδιάσεις το επόμενο σου ταξίδι στην Ηλεία!!!

Φωτογραφία: The Drone Cowboys
Κείμενο: #Peloponnese_gr
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.