Κάτω από 5 ευρώ το ελαιόλαδο
Aπό τα ψηλά στα χαμηλά μέσα σε ένα χρόνο
Εκρηκτικό κοκτέιλ από την μείωση τιμής και την περιορισμένη παραγωγή, σε συνδυασμό με τα αυξημένα μεροκάματα
Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί της Αχαΐας, καθώς η τιμή στο ελαιόλαδο φετινής σοδειάς έχει φτάσει στο κρίσιμο, για αυτούς, όριο των 5 ευρώ το κιλό, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχε πέσει ακόμα πιο χαμηλά. Ολα αυτά, την ώρα που το ελαιόλαδο στο ράφι των σούπερ μάρκετ παραμένει σε υψηλά επίπεδα για τον καταναλωτή, αν και αρχίζει να γίνεται εμφανής μια τάση αποκλιμάκωσης.
Η αυξημένη παραγωγή στην Ισπανία και οι εξαγωγές από Τουρκία, ασκούν εμφανή ισχυρή πίεση στις τιμές παραγωγού, που αν πέσουν ακόμα πιο χαμηλά, τότε οι παραγωγοί θα αρχίσουν να «γράφουν» ζημιές για φέτος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Λουσικών, Δημήτρη Οικονομόπουλο, η παραγωγή ελαιοκάρπου φέτος είναι ικανοποιητική, σαφώς καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως από την περυσινή που κινήθηκε σε καταστροφικά επίπεδα, αλλά όχι πολύ μεγάλη. Οι δε τιμές, κινούνται αυτή τη στιγμή στα όρια του κόστους παραγωγής. Ενώ η τιμή ξεκίνησε φέτος από τα 7 ευρώ το κιλό, στη συνέχεια έπεσε στα 6,20 και αργότερα στα 5,20, ενώ προχθές βρέθηκε ακόμα και στα 4 ευρώ το κιλό για να βελτιωθεί κάπως σήμερα, στα 4,20 ευρώ το κιλό, είπε ο κ. Οικονομόπουλος.
Οι πρώτες επιπτώσεις ήδη καταγράφονται για τον συνεταιρισμό, που αποτελείται από 93 παραγωγούς και προ ημερών, αναγκάστηκε να απολύσει προσωπικό και να περιορίσει τις ημέρες εργασίας άλλων εργαζομένων, πρόσθεσε ο κ. Οικονομόπουλος.
«Πέρυσι λόγω της υψηλής τιμής, με τα μισά κιλά ελαιολάδου, κερδίσαμε τα διπλάσια έσοδα από φέτος που έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή» ανέφερε χαρακτηριστικά.
pelop
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.