Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

giannikopoulos
georgiou kritikos kreopoleio
NTOAS COOKIES 2X7 XMAS copy

Με μεγάλη επιτυχία το ετήσιο Θεολογικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας

image 14 169
bolarisxmas24

Με μεγάλη επιτυχία το ετήσιο Θεολογικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας που φέτος συνδιοργανώθηκε με το Παράρτημα Ν. Ηλείας της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων και ήταν αφιερωμένο στον π. Γεώργιο Μεταλληνό 

ΕΚ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΕΝΩΣΕΩΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΥΡΓΟΥ 09-10/03/2024

Το Σαββατοκύριακο 09/03-10/03/2024 που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε το ετήσιο Θεολογικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας  το οποίο φέτος συνδιοργανώθηκε μαζί με το Παράρτημα Ν. Ηλείας της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων και ήταν αφιερωμένο σε έναν σπουδαίο ιερωμένο και ακούραστο επιστήμονα της Θεολογίας και της Ιστορίας. Πρόκειται για τον πατέρα Γεώργιο Μεταλληνό (1940-2019), Καθηγητή Θεολογικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που επέδειξε μέγα συγγραφικό και ερευνητικό έργο, ο οποίος κατά καιρούς είχε έρθει και στην Ηλεία προσκεκλημένος. Το Συνέδριο είχε ως  γενικό τίτλο: «Μία σύγχρονη Ρωμαίικης παρουσία- Πράξη και Λόγος στον βίο και την πολιτεία του π. Γεωργίου Μεταλληνού».

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου 9 Μαρτίου, στις 19.00, στην αίθουσα της «Θείας Οικοδομής» στην Αμαλιάδα, ενώ προηγήθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Αμαλιάδος στις 17.00. Μετά από την έναρξη των εργασιών από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανάσιο και την ανάγνωση των χαιρετισμών εκ μέρους διαφόρων φορέων, εκφωνήθηκε προλογική εισήγηση  από τον Πρόεδρο του Παραρτήματος Ηλείας της Π.Ε.Θ., Θεολόγο καθηγητή και Γυμνασιάρχη κ. Παύλο Παγκράτη για τον λόγο και την σημασία του Συνεδρίου.

Την πρώτη εισήγηση της Συνεδρίας παρουσίασε  ο υιός του αειμνήστου Καθηγητή και Πανεπιστημιακός κ. Δημήτριος Μεταλληνός, ΕΔΙΠ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με θέμα «Η επαλήθευση των λόγων του μακαριστού π. Γ. Μεταλληνού».

Ακολούθησε η εισήγηση της κ. Αθηνάς Κονταλή, Δρ Θεολογίας και διδασκούσης στο ΕΚΠΑ και το ΕΑΠ, με θέμα «Τουρκοκρατία και Ελληνική Επανάσταση στο έργο του π. Γεωργίου Μεταλληνού». Η Συνεδρία ολοκληρώθηκε με συζήτηση επί των εισηγήσεων.

Την επομένη, Κυριακή 10 Μαρτίου 2024 τοπική εορτή  των Αγίων Νεομαρτύρων Χρήστου, Πανάγου και Κανέλλου και ετέρων πεντήκοντα, των εν Γαστούνη μαρτυρησάντων  1716, το Θεολογικό Συνέδριο φιλοξενήθηκε στην πόλη της Γαστούνης.  Το  πρωί με την παρουσία του Μητροπολίτου Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανασίου έγινε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με χειροτονία νέου Ιερέως και Αρχιερατικό μνημόσυνο εις μνήμην του μακαριστού πατρός Γεωργίου Μεταλληνού στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Ακολούθως στην Αίθουσα του Κουρβισιάνειου Πολιτιστικού Κέντρου, στο κέντρο της Γαστούνης, φιλοξενήθηκαν οι εργασίες της δεύτερης Συνεδρίας.

Πρώτος εισηγητής ο κ. Λέων Μπραγκ, Διδάκτωρ Θεολογίας,  Αντιπρόεδρος της Π.Ε.Θ. και πνευματικό ανάστημα του π. Γεωργίου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η Ορθόδοξη Εκκλησιολογία και οι διαχριστιανικές σχέσεις κατά τον π. Γεώργιο Μεταλληνό».

Στην συνέχεια ο Καθηγητής Θεολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Μπελέζος   παρουσίασε το θέμα «Το επιστημονικό έργο του μακαριστού π. Γεωργίου Μεταλληνού», Και αυτή η Συνεδρία ολοκληρώθηκε με συζήτηση επί των εισηγήσεων και την ανάγνωση των Πορισμάτων του Συνεδρίου τα οποία και θα ανακοινωθούν λίαν συντόμως στον τοπικό Τύπο και τα Ηλεκτρονικά Μέσα.

Ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, μία ζωή προσφοράς στην επιστήμη και την Ορθοδοξία

Ο Πρωτοπρεσβύτερος και Πανεπιστημιακός π. Γεώργιος Μεταλληνός γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1940, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο (1958). Αντλώντας στοιχεία από την ιστοσελίδα Βιβλιονέτ, διαβάζουμε πως σπούδασε Θεολογία και κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά την απόλυση του από τον Στρατό (1965), διορίστηκε επιστημονικός βοηθός στην έδρα Πατρολογίας (Αθήνα). Κατά τα έτη 1969-1975 σπούδασε Θεολογία, Φιλολογία, Φιλοσοφία, Ιστορία και Κοινωνιολογία στην Δυτική Γερμανία (Bόννη και Κολωνία). Το 1971 εισήλθε στις τάξεις του Κλήρου στην Γερμανία. Ήταν Διδάκτωρ Θεολογίας στην Αθήνα και Φιλοσοφίας (Ιστορίας) στην Κολωνία. Διετέλεσε καθηγητής στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και δίδασκε «Ιστορία και Πνευματικό Βίο της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την Μεταβυζαντινή περίοδο». Υπηρέτησε ως κληρικός στον πανεπιστημιακό Ναό Άγιος Αντύπας της Οδοντιατρικής Σχολής. Εξεδήμησε προς Κύριον στις 19 Δεκεμβρίου του 2019. Στην Ηλεία είχε βρεθεί το 1994 ως κεντρικός εισηγητής στο  Θεολογικό Συνέδριο της Ι. Μητροπόλεως Ηλείας, ενώ μέχρι και το 2018 και άλλες φορές βρέθηκε στην Ηλεία για επιστημονικούς λόγους.

Έγραψε άνω των 40 βιβλίων. Μερικά από αυτά είναι : Δοκίμια ορθόδοξης μαρτυρίας, Πηγές εκκλησιαστικής ιστορίας, Εκκλησία και πολιτεία στην ορθόδοξη παράδοση, Πολιτική και Θεολογία, Ελληνισμός και Ορθοδοξία, Η θεολογική μαρτυρία της εκκλησιαστικής λατρείας, Παράδοση και αλλοτρίωση, Τουρκοκρατία.

Εκ μέρους του Παραρτήματος της ΠΕΘ στην Ηλεία.

Ο Πρόεδρος                                                  Η Γραμματέας

Παύλος Παγκράτης                                              Δήμητρα Χροναράκη

investment red long banner

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

This will close in 20 seconds