Μέχρι 23 λεπτά το καλαμπόκι πάει πίσω η ζήτηση για τα αποθηκευμένα τριφύλλια
Στο χύµα καλαµπόκι, οι τιµές έχουν σταθεροποιηθεί µισό µε ένα λεπτό κάτω από τα προηγούµενα επίπεδα, στο εύρος 21 µε 23 λεπτά το κιλό για Βόρεια Ελλάδα και Βοιωτία – Φθιώτιδα αντίστοιχα, καθώς έγιναν κάποιες συµφωνίες για παραδόσεις σε λιµάνια Βόλου και Πάτρας από Ρουµανία στα 235 ευρώ ο τόνος CIF, έναντι 255 ευρώ ο τόνος πριν ένα µήνα, οι οποίες έκοψαν το ανοδικό σερί. Άνθρωποι της αγοράς µοιράζονται στην Agrenda πως η απότοµη αύξηση της ζήτησης στη Μαύρη Θάλασσα ελέω Τουρκίας τελείωσε. Οι γείτονες έκλεισαν άµεσα περίπου 800.000 τόνους από Ουκρανία και Ρουµανία και πλέον δεν προβαίνουν σε αγορές.
Κλείνει η ψαλίδα ∆υτικής και Ανατολικής Ευρώπης
Αντιστροφή πορείας για τις τιµές στο χύµα καλαµπόκι σε ∆υτική και Ανατολική Ευρώπη, µε το καλαµπόκι σε Γαλλία – Ιταλία να τσιµπά δειλά δειλά µερικά ευρώ ο τόνος τις τελευταίες βδοµάδες, ενώ το ρουµάνικο σπυρί έχασε 15-20 ευρώ ο τόνος στα FOB. Πλέον η απόκλιση στις τιµές της ευρωπαϊκής ηπείρου παίζει στα 20-25 ευρώ ο τόνος έναντι σχεδόν 50 ευρώ ο τόνος πριν ένα µήνα. Το ενεργό συµβόλαιο στη Γαλλία παίζει χαµηλά στα 205-210 ευρώ ο τόνος, όµως δουλειές γίνονται και για τον Ιούνιο µε κέρδος 10-15 ευρώ ο τόνος, ενίοτε πάνω από τα 220 ευρώ FOB. Σε Βουλγαρία και Ρουµανία, οι τοπικές τιµές επέστρεψαν στα 210 µε 220 ευρώ ο τόνος.
Κάπως έτσι, η αγορά αναµένεται σταθερή µέχρι να βγει ο χειµώνας, δίχως ιδιαίτερες µεταβολές. To xύµα σπυρί από το εµπόριο συνεχίζει βέβαια να παίζει στα 25 µε 26 λεπτά ανάλογα την περιοχή, ενώ σε Σέρρες και ∆ράµα βγαίνει 1 µε 2 λεπτά φθηνότερο για παράδοση στο στάβλο. Στο σακιασµένο τώρα χύµα καλαµπόκι, το εύρος τιµών µένει ως έχει από 28 έως 32 λεπτά το κιλό. Στα τριφύλλια τώρα, τα πράγµατα είναι λιγότερο ξεκάθαρα, καθώς ακόµα δεν έχει εκδηλωθεί η εποχική ζήτηση για προµήθεια ποσοτήτων από τους κτηνοτρόφους. Οι παραγωγοί φέτος ευνοήθηκαν λόγω καιρικών συνθηκών και «κέρδισαν» ένα χέρι ακόµα, συνολικά δηλαδή επτά, µε τις τιµές να παίζουν από 15-17 λεπτά στο πρώτο χέρι, έως 28-30 λεπτά αρχές καλοκαιριού, όµως η σοδειά τους ακόµη δεν έχει αρχίσει να φεύγει, καθώς η ζήτηση θυµίζει περισσότερο Οκτώβριο παρά ∆εκέµβριο.
Λίγες και µικρότερες οι παραγγελίες
«Λείπει χρήµα από την αγορά και το γνωρίζουν όλοι. Τις τελευταίες µέρες χτύπησε το τηλέφωνο και έγιναν κάποιες παραγγελίες, καθώς πληρώθηκαν οι γνωστές επιδοτήσεις και εξοφλήθηκαν τα τιµολόγια γάλακτος του προηγούµενου µήνα. Επιβεβαιώνω πως από έτος σε έτος παρατηρείται µια µείωση στη ζήτηση κατά 15-20% και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ίσως χρειαστεί από Φεβρουάριο µια καθοδική αναπροσαρµογή στις τιµές εµπορίου ώστε να αδειάσουν οι αποθήκες πριν αρχίσει η παραγωγή του 2025», εξηγεί στην Agrenda στέλεχος επιχείρησης που δραστηριοποιείται στο εµπόριο ζωοτροφών της Κεντρικής Ελλάδας. Για την ώρα, οι τιµές εµπορίου για µηδική σε Βοιωτία και Φθιώτιδα παίζουν στα 38 µε 40 λεπτά το κιλό µε αναγωγή για τις υψηλής ποιότητας µπάλες και µερικά λεπτά κάτω στα 34-35 λεπτά το κιλό για παράδοση στο στάβλο σε άλλες ζώνες βορειότερα.
Ορατός ο κίνδυνος κορεσµού
Σε σχέση µε 1-2 χρόνια πριν, βρίσκονται σε µέγιστους ρυθµούς παραγωγής σηµαντικά περισσότερα στρέµµατα µε µηδική και πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος κορεσµού, πόσο δε µάλλον όταν η κατάσταση στην κτηνοτροφία παραµένει όσο περίπλοκη όσο σήµερα ( χαµηλότερες τιµές παραγωγού στο γάλα, απώλειες ζωικού κεφαλαίου, έλλειµµα ρευστότητας). Όσοι αγρότες έχουν αποθήκες και κρατάνε καθαρό τριφύλλι από τα καλά «χέρια», περιµένουν να το δώσουν στο εµπόριο (ή στους κτηνοτρόφους απευθείας) µε αναγωγή γύρω στα 32 µε 35 λεπτά το κιλό. Να σηµειωθεί βέβαια, πως οι αυξηµένες ποσότητες λόγω νέων φυτεύσεων δεν ισοδυναµεί µε περισσότερες αποθηκευµένες ποσότητες στα χέρια παραγωγών, καθώς δεν υπάρχουν συνήθως τα ιδία κεφάλαια για κατασκευή αποθηκευτικού χώρου.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.