ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΟΙΝΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Α.Α.Ν «ΤΑΞΙΔΕΨΕ» ΓΙΑ ΠΡΏΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΑΣ
Η καρδιά του Μιαούλη «ξανακτύπησε» δίπλα στα νερά του Ιονίου.
Μέσα σε μία συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, το Σάββατο το απόγευμα (28.09.24), ο Δήμος Πύργου υποδέχθηκε τη λήκυθο, όπου φυλάσσεται η καρδιά του ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη από το 1835, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ναυμαχία του Κατακόλου που έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1821.
Από την πρόεδρο του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας κα Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου παραδόθηκε στα χέρια του Δημάρχου Πύργου κ. Στάθη Καννή ο οποίος την μετέφερε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση παρουσία Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων, καθώς και κατοίκων της περιοχής.
Κατά τη διάρκεια των σύντομων χαιρετισμών τους, τόσο ο Δήμαρχος κ. Στάθης Καννής όσο και ο πρόεδρος του Παραρτήματος Ηλείας της Ε.Α.Α.Ν. κ. Ζώης Υφαντής αναφέρθηκαν στην κοινή πρωτοβουλία που ανέλαβαν προκειμένου για πρώτη φορά η λήκυθος με την καρδιά του ήρωα του 21 να «ταξιδέψει…» μέχρι τον Πύργο και το Κατάκολο.
Χαιρετισμό απεύθυνε επίσης ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στην διαχρονικότητα των μηνυμάτων των αγώνων που δόθηκαν για την εθνική ανεξαρτησία.
Οι απόγονοι του Ανδρέα Μιαούλη, κα Φαίη Βώκου και των αγωνιστών Ηλείας του 1821 κα Βάλια Μπερτσάτου καθώς και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δήμο Ύδρας κ. Μανώλης Καραμήτσος, μίλησαν για την αξία της θυσίας των αγωνιστών του 1821 και του Έλληνα ναυάρχου.
Η πρώην διευθύντρια της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Πύργου κα Νίκη Κατσιάπη και η πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας κα Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου αναφέρθηκαν στην συνολική δράση και την προσωπικότητα του Έλληνα θαλασσομάχου.
Την Κυριακή το πρωί, στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου στο Κατάκολο μίλησε για την ναυμαχία ο πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Παντείου πανεπιστημίου, ιστοριοδίφης και ιδρυτής του εκδοτικού οίκου «Βεργίνα» κ. Νίκος Ασημακόπουλος, ο οποίος παρουσίασε γνωστά αλλά και άγνωστα στοιχεία, σε σχέση με τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν την περίοδο εκείνη.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Κατάκολο και απαγγελία ποιήματος για τον Έλληνα θαλασσομάχο, από την μικρή απόγονο του Ανδρέα Μιαούλη Αμάλθεια Μπάλα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η καρδιά του ΗΡΩΑ Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη έχει φύγει από το Μουσείο της Ύδρας μόνο 3 φορές, μία φορά στην Αθήνα και δύο φορές σε νησιά του Αιγαίου!! Μετά την κοινή πρωτοβουλία του Δήμου Πύργου και του παραρτήματος Ηλείας της Ε.Α.Α.Ν ήρθε τιμής ένεκεν για 1η φορά στον τόπο μας μετά από 189 χρόνια!!!!!
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.