
Μεταβίβαση της Δρος Αυγερινοπούλου στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν για την 150η Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης

Μια ιστορική στιγμή για την δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό
2 Απριλίου 2025, Τασκένδη, Ουζμπεκιστάν
Ως μια ιστορική στιγμή για τη δημοκρατία και τα κοινοβούλια παγκοσμίως οργανώνεται η επετειακή 150η Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (Interparliamentary Union – IPU), η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν από τις 5 έως τις 9 Απριλίου, στην οποία θα συμμετάσχει η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ως Μέλος της Αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων. Η Δρ. Αυγερινοπούλου μεταβαίνει στην Τασκένδη ήδη από σήμερα, 2 Απριλίου, καθώς διατελεί μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της IPU, η οποία θα συνεδριάσει ήδη από τις 3 και 4 Απριλίου προσφέροντας κατευθυντήριες οδηγίες για την Διάσκεψη, ενώ θα συμμετάσχει και στις συνεδριάσεις της Γεωπολιτικής Ομάδας Twelve Plus στις οποίες μετέχει και η χώρα μας. Αυτή η σημαντική Συνέλευση δεν αποτελεί μόνο έναν εορτασμό της μακρόχρονης ιστορίας και των επιτευγμάτων της IPU, που αποτελεί τον ιστορικότερο πολιτικό οργανισμό στον κόσμο, με έτος ίδρυσης 1889, αλλά προωθεί σε διεθνές επίπεδο την δημοκρατία, την ειρήνη και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την βιώσιμη ατζέντα διεθνώς.
Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, οι εκπρόσωποι κοινοβουλίων από κάθε γωνιά του πλανήτη θα συζητήσουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που διαμορφώνουν το παγκόσμιο τοπίο. Ως κεντρικό θέμα της Διασκέψεως έχει οριστεί η “Κοινοβουλευτική δράση για κοινωνική ανάπτυξη και δικαιοσύνη”, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε κοινωνικά θέματα, όπως η εξάλειψη της φτώχειας, η προώθηση αξιοπρεπούς εργασίας, η ενίσχυση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και η αύξηση της συμμετοχής των περιθωριοποιημένων ομάδων στη λήψη αποφάσεων.
Βασικά σημεία της εκδήλωσης περιλαμβάνουν:
- Η IPU θα τιμήσει τη σημαίνοντα 150η Συνέλευσή της, η οποία θα περιλαμβάνει την κύρια ομιλία του Προέδρου του Ουζμπεκιστάν, Σαβτσάτ Μιρζιγιογιέφ.
- Το Forum των Γυναικών Κοινοβουλευτών της IPU θα γιορτάσει επίσης την 40η επέτειό του, ένα σημαντικό ορόσημο στο φόντο των νέων προκλήσεων για τα δικαιώματα των γυναικών σε ορισμένες χώρες και της στασιμότητας του ποσοστού των βουλευτών που είναι γυναίκες στο 27,2%, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της IPU.
- Όλοι οι υπόλοιποι φορείς της IPU θα συγκεντρωθούν, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων θεματικών Μόνιμων Επιτροπών της, του Forum των Νέων Κοινοβουλευτών, της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Κοινοβουλευτών, της Επιτροπής για τα Θέματα της Μέσης Ανατολής και της Ομάδας Εργασίας για την ειρηνική επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία.
- Η IPU είναι σε τροχιά να πλησιάσει την παγκοσμιότητα με την αναμενόμενη αύξηση των μελών της σε 182 Κοινοβούλια με την ένταξη του Μπελίζ.
- Αναμένεται ότι οι βουλευτές θα υιοθετήσουν ψηφίσματα για την προώθηση λύσης δύο κρατών στην Παλαιστίνη και για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των συγκρούσεων στη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ θα ζητηθούν και άλλα θέματα έκτακτης επικαιρότητας με στόχο μεταξύ άλλων και των μετριασμό των μακροχρόνιων συγκρούσεων.
- Η Συνέλευση θα περιλαμβάνει εργαστήρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την κοινοβουλευτική διπλωματία και τους κοινωνικούς κανόνες που επηρεάζουν την υγεία των γυναικών.
- Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, η IPU θα ανοίξει επίσης τις υποψηφιότητες για την έκδοση του βραβείου Cremer-Passy του 2025, αναγνωρίζοντας τους βουλευτές με εξαιρετικά αρχεία στη ισότητα των φύλων, το θέμα της χρονιάς της IPU.
Η 150η Διάσκεψη της IPU αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για ανασκόπηση των επιτευγμάτων των τελευταίων εκατοντάδων χρόνων και για τον προβληματισμό σχετικά με τις προκλήσεις που παραμένουν στο πεδίο της δημοκρατίας, της ειρήνης, της βιώσιμης ανάπτυξης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καθώς ο κόσμος μεταβάλλεται με ραγδαίο ρυθμό, η ανάγκη για λειτουργικά και διαφανή κοινοβούλια γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Το όραμά μας είναι η λειτουργία ενός παγκοσμίου δικτύου δημοκρατίας, όπου κάθε πολίτης αισθάνεται ότι έχει φωνή και ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες και τις προσδοκίες του.
Η σημασία της IPU έγκειται στην ικανότητά της να λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ διαφορετικών πολιτικών, πολιτισμικών και κοινωνικών πλαισίων. Μέσα από τη διασύνδεση των κοινοβουλίων, η IPU διαμορφώνει ένα παγκόσμιο χώρο ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών, όπου οι αντιπρόσωποι των λαών μπορούν να συζητούν ελεύθερα και να επιδιώκουν κοινούς στόχους. Αυτή η διαδικασία ενδυναμώνει την εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών και προωθεί μια παγκόσμια κουλτούρα δημοκρατίας, η οποία είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής κάθε πολίτη.
Η Δρ. Αυγερινοπούλου δήλωσε: «Η Διάσκεψη της Τασκένδης δεν είναι απλώς μια επετειακή συνάντηση, αλλά και μια ακόμα ευκαιρία συντονισμού των εκπροσώπων των απανταχού πολιτών, των βουλευτών όλων των κομμάτων οι οποίου μπορούν να θέσουν και να αναζητήσουν λύσεις και απαντήσεις σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων για την εποχή μας. Σε έναν κόσμο όπου οι προκλήσεις είναι ολοένα και πιο σύνθετες και διεθνείς, και ενώ φαίνεται να υπάρχουν τριγμοί – έστω και παροδικοί κατά την γνώμη μου – στα θεμέλια υφιστάμενων διακυβερνητικών οργανισμών, η συνεργασία και ο διάλογος ανάμεσα στα κοινοβούλια καθίστανται κρίσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και τη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους και για αυτό τον λόγο το έργο της IPU είναι κρίσιμο να διαφυλαχθεί και να στηριχθεί. Πρέπει να ενισχύσουμε την IPU, ώστε να γίνει ένας ακόμα πιο σύγχρονος και αποτελεσματικός για την διακυβέρνηση διεθνής οργανισμός. Για την δημοκρατία. Για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Για όλους μας.
Θα ήθελα δε να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλους τους συνεργάτες της IPU και σε όλους τους συνεργάτες των εθνικών κοινοβουλίων που μετέχουν στις εργασίες του, και πρωτίστως στο Ελληνικό Κοινοβούλιο που στηρίζει ουσιαστικά και αδιάκοπα το έργο της IPU, καθώς και σε όλους τους βουλευτές και τους πολίτες που συμβάλλουν καθημερινά στην ενίσχυση της δημοκρατίας και στην προώθηση των κοινοβουλευτικών αξιών. Η επιτυχία της IPU είναι αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας και της αφοσίωσης σε έναν κοινό στόχο: τη δημιουργία ενός καλύτερου, πιο διαφανούς και συμμετοχικού κόσμου.
Είμαι βεβαία ότι η επικείμενη συνάντησή μας στην Τασκένδη θα αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της IPU και θα ενισχύσει περαιτέρω το έργο μας για την προώθηση της δημοκρατίας και της κοινοβουλευτικής συνεργασίας παγκοσμίως. Καλώ όλους όσους συμμετέχουμε ενεργά σε αυτό το ιστορικό γεγονός και να συμβάλλουμε στην υλοποίηση του οράματός μας για ένα μέλλον όπου η δημοκρατία θα είναι πραγματικότητα για κάθε πολίτη.»
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση και το πρόγραμμα της συνάντησης, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το γραφείο δημοσίων σχέσεων της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης.
Επικοινωνία:
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την IPU, επικοινωνήστε με τον Thomas Fitzsimons στο email: [email protected].
Επίσης, επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της IPU στο: www.ipu.org.
Τέλος Δελτίου Τύπου
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.