Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mpantounasbb
auto moto news gr logo
agroikaneadd

Μια ανάσα από τα 5 ευρώ το ελαιόλαδο Λακωνίας, στις δεξαμενές 65% της σοδειάς

ladi

Όπως και να χει, η αγορά περπατά προς αυτή την κατεύθυνση, ξεπερνώντας σταδιακά το τρίτο κύµα υποτίµησης που υπέστη τον τελευταίο µήνα.

Σηµαντικές ποσότητες λακωνικού ελαιολάδου (>500 τόνους) διατέθηκαν το τελευταίο 14ήµερο στο εύρος 4,70 µε 4,85 ευρώ το κιλό, ενώ πλέον φαίνεται πως τα συλλογικά σχήµατα τραβούν άτυπα κόκκινη γραµµή και δεν θα δέχονται το επόµενο διάστηµα χαµηλότερες προσφορές. Για την ιστορία,την προηγούµενη βδοµάδα ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Μολάων – Πακίων προχώρησε σε συµφωνία για πώληση 80 τόνων έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στα 4,75 ευρώ, ενώ την ίδια ηµέρα ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισµός Ασωπού συµφώνησε στην πώληση τεσσάρων βυτίων σε τιµές από 4,70 έως 4,75 ευρώ το κιλό.

Στην Μεσσηνία τώρα…κολοκύθια µε λάδι, κωλοτούµπες το βράδυ. Το έργο που στήθηκε την προηγούµενη βδοµάδα από κακόγουστο… σκηνοθέτη και στο σενάριο έγραφε υποχώρηση των τιµών παραγωγού στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κάτω από τα 4 ευρώ, τελικά δεν προβλήθηκε, ενώ από ∆ευτέρα οι περισσότερες περιοχές παίζουν στα 4,30 µε 4,40 ευρώ το κιλό.

Λίγα χαµόγελα, πολύς προβληµατισµός

Σε καµία των περιπτώσεων η εξέλιξη αυτή δεν προκαλεί ιδιαίτερα χαµόγελα στους παραγωγούς, ωστόσο προδίδει το εµπορικό παιχνίδι που θα στηθεί τις επόµενες 75 µέρες. Σε πανελλαδικό επίπεδο, οι ποσότητες που έχουν διατεθεί είναι λίγες για την εποχή. Με εξαίρεση τους συνεταιρισµούς της Λακωνίας που ιστορικά κρατάνε πάντα ποσότητες προς διάθεση για το καλοκαίρι και την περίοδο Σεπτεµβρίου – Οκτωβρίου, όλες οι υπόλοιπες ζώνες βρίσκονται πολύ πίσω σε όρους εµπορίου.

Η Κρήτη µάλλον διατηρεί την µάλλον πιο σκληρή και αµυντική στάση. Αν και επίσηµα νούµερα δεν υπάρχουν -δοµικό πρόβληµα- οι περισσότεροι συνοµιλητές της Agrenda εκτιµούν ότι το 65-70% της σοδειάς βρίσκεται στις δεξαµενές, ενώ εσχάτως συνεταιρισµοί πήραν το ρίσκο και απέρριψαν προσφορές από 4,70 έως 5,20 ευρώ το κιλό.  Στην υπόλοιπη Ελλάδα επικρατεί µια ανοµοιογένεια. Οι τιµές παίζουν από 4,20 έως 4,80 ευρώ το κιλό, πάντα για τις 3 γραµµές, ενώ το ενδιαφέρον των παραγωγών για πράξεις είναι περιορισµένο και εκδηλώνεται κυρίως µόνο όταν το επιβάλλουν οι όροι διαβίωσης του καθενός.

Πωλήσεις από ανάγκη, όχι από επιλογή

∆υστυχώς η τροπή που πήρε κατά το πρώτο µισό της η σεζόν 2025/26 δεν ήταν η αναµενόµενη, όσο και αν το ψάξει κανείς. Φυσικά, αναµενόταν µια λογική και οµαλή διόρθωση, µετά και το άνοιγµα της αγοράς στην Πελοπόννησο στα στρογγυλά 7 ευρώ, καθώς όλοι γνώριζαν από νωρίς πως θα κυκλοφορήσει περισσότερο προϊόν, µε τις διαφωνίες  των πραγµατικών κλαδικών αναλυτών να περιορίζονται µονάχα στο πόσο µεγαλύτερη θα είναι η επόµενη σοδειά. Πλέον, η συγκοµιδή σε όλη τη Μεσόγειο ολοκληρώνεται και η διαπραγµατευτική δύναµη της «προσφοράς» αρχίζει να µεγεθύνεται. Αν και η όποια πρόβλεψη είναι ριψοκίνδυνη, πολλοί περιµένουν µια ανοδική προσαρµογή τουλάχιστον κατά 50 λεπτά µέσα στην άνοιξη.

– Ελαίας Καρπός

investment red long banner

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos