Μιχάλης Κατρίνης: Δεν συμβιβαζόμαστε με ένα κόμμα του 13% ή του 15%
ΠΑΣΟΚ: Όλοι εναντίον Ανδρουλάκη στην ΚΕ με βαριές εκφράσεις – Ζητούν εκλογή ηγεσίας το φθινόπωρο
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι αναλαμβάνει «πλήρως» την ευθύνη για το αποτέλεσμα της κάλπης, αλλά απέφυγε να δεσμευτεί για τον χρόνο προσφυγής στη βάση του κόμματος – Σκανδαλίδης: Με απογοήτευσε η συνέντευξή σου – Σκληρή επίθεση Σαχινίδη
«Απογοητεύτηκα από τη συνέντευξή σου» ήταν η φράση-ευθεία βολή προς τον Νίκο Ανδρουλάκη από τον Κώστα Σκανδαλίδη ο οποίος τον κατηγόρησε ανοιχτά για τα περί διαγραφών.
«Αν δεν μπορείς να εγγυηθείς τη λειτουργία του κόμματος, δημοκρατία και διάλογο, να προχωρήσεις στις αναγκαίες διαδικασίες, εκλογή ηγεσίας από τη βάση» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο «μέντοράς» του, Κώστας Σκανδαλίδης.
Ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για το αποτέλεσμα ο Ανδρουλάκης
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα και την αποτυχία του στόχου για τη δεύτερη θέση, ενώ μοίρασε αριστερά και δεξιά κατηγορίες σε στελέχη και βουλευτές για τοξικότητα και αποδόμηση του έργου, χωρίς να πάρει θέση για το πότε θα στηθούν οι κάλπες για εκλογή ηγεσίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ανδρουλάκης μιλώντας στην αρχή της κοινής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας έκανε επίθεση με το «καλημέρα» στους αμφισβητίες, επανέλαβε κραδαίνοντας την απειλή των διαγραφών ότι δεν θα ανεχτεί στη συνέχεια τοξικό λόγο και απαξίωση της πορείας και παρέπεμψε για τον Οδικό Χάρτη των πρωτοβουλιών, μετά το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες που έθεσαν στελέχη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής προς το τέλος του μήνα.
Σημεία από την εισαγωγική ομιλία Ανδρουλάκη
Δέχομαι κάθε κριτική επί του αποτελέσματος. Άλλο όμως να λες ότι δεν ανεβήκαμε ποσοστιαία όσο θα θέλαμε, κι άλλο να παρουσιάζεις μια εικόνα κατάρρευσης και καταστροφής παίρνοντας τα φώτα της δημοσιότητας από τους πραγματικούς ηττημένους των εκλογών. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι κάθε ψηφοδέλτιο έχει πάνω το όνομά του και η Νέα Δημοκρατία υπέστη τη μεγαλύτερη εκλογική ήττα. Ακούω ότι χάσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ήττα η διαφορά των 24 μονάδων, που μας χώριζε από τον ΣΥΡΙΖΑ, να έχει γίνει 2;
Το 13% είναι αποτέλεσμα του δικού μας αγώνα. Χωρίς στήριξη συμφερόντων και χωρίς μιντικακό ούριο άνεμο.
Μετά από δώδεκα χρόνια το χρώμα του ΠΑΣΟΚ επανήλθε στον εκλογικό χάρτη και είμαστε δεύτερο κόμμα σε 19 περιφέρειες. Υπήρχε ένα αφήγημα από τη Νέα Δημοκρατία στο οποίο βοηθήσατε και κάποιοι από εσάς ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει το Κέντρο και οι αποφάσεις του είναι στροφή στον λαϊκισμό. Πώς λοιπόν ήμασταν πρώτο κόμμα στους κεντρώους ψηφοφόρους; Εμείς πήραμε 31%, η Νέα Δημοκρατία 21% και ο ΣΥΡΙΖΑ 8%. Άρα, οι κεντρικές πολιτικές μας επιλογές όχι μόνο δεν τραυμάτισαν τη θέση της παράταξης στο πολιτικό σύστημα, αλλά την ενίσχυσαν. Στα μεγάλα αστικά κέντρα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει στρατηγική. Να το συζητήσουμε.
Τα προβλήματα είναι δύο: μεγάλα αστικά κέντρα και κόσμος εκτός των τειχών. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναμιλήσει στην καρδιά και την ψυχή στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.
Σήμερα αναλύουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και στην Κ.Π.Ε. αποφασίζουμε τον οδικό χάρτη.
Φίλιππος Σαχινίδης
Ευθεία επίθεση στο Νίκο Ανδρουλάκη για την αυταρχική λειτουργία του κόμματος έκανε ο Φίλιππος Σαχινίδης. «Χάσαμε», είπε αρχικά για το εκλογικό αποτέλεσμα και συνέχισε το σκληρό ροκ: «Αν δείτε τον Κιμ Γιονγκ Ουν να χτυπάει και να κρυφοκοιτάζει εδώ μέσα μην παραξενευτείτε. Θα είναι γιατί θέλει να πάρει μαθήματα από το πώς λειτουργεί το κόμμα». Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που έδωσε τη μάχη των ευρωεκλογών έκανε ειδική αναφορά στην απειλή περί διαγραφών: «Και επειδή ακούω για διαγραφές, ο Μπέρια του κόμματος ποιος είναι να του στέλνω τα άρθρα μου πριν τα βγάλω;» Και κατέληξε: «όλοι οι Πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ αξιολογήθηκαν για τις αποφάσεις που πήραν και για τις αποφάσεις που δεν πήραν»
Νάντια Γιαννακοπούλου
Καταιγίδα πυρών εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη έστειλε με την τοποθέτησή της η Νάντια Γιαννακοπούλου η οποία πρότεινε εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στις αρχές του φθινοπώρου. Η κυρία Γιαννακοπούλου έκανε αναλυτική αναφορά στα του εκλογικού αποτελέσματος και στις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν, εστίασε στο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ που έλαβε στη Θεσσαλονίκη όπου εκλέγεται ο Νίκος Ανδρουλάκης ενώ στην αρχή του επιτέθηκε για την απειλή των διαγραφών:
«Αρχικά θέλω να τονίσω, και με αφορμή τη συνέντευξη του Προέδρου στην ΕΡΤ, ότι στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν απαγορεύτηκε, ούτε δαιμονοποιήθηκε, ούτε απειλήθηκε με διαγραφές η διαφορετική άποψη.
Με συνωμοσιολογία, φραστικές επιθέσεις, ανθρωποφαγία και απειλές διαγραφών το ΠΑΣΟΚ δεν θα πάει μπροστά.
Δεν προλάβαμε να συζητήσουμε και ήδη ακούσαμε για ρεσάλτα, τυχοδιωκτισμούς και συντονισμένες ή δήθεν προσχεδιασμένες παρεμβάσεις από την βραδιά των εκλογών.
Μάλλον θεωρείται ότι θα λειτουργήσω εγώ ή και άλλοι σύντροφοι υπό καθεστώς φόβου και αυτολογοκρισίας.
Θλίβομαι για αυτές τις κουβέντες. Όπως θλίβομαι όταν κάθε άποψη αντιμετωπίζεται ως διασάλευση της ενότητας για να κεντριστούν ευαίσθητα αντανακλαστικά μέρους της βάση μας.
Όπως και εξεγείρομαι, όταν λέγεται ότι όποιος έχει διατυπώσει κριτική περίπου προσπαθεί να κρύψει, να καλύψει την βαριά ήττα της Ν.Δ. Τι να πω…
Προσωπικά αισθάνομαι θιγμένη, προσβεβλημένη και ζητάω από όλα τα μέλη της Κ.Ο και του Πολιτικού Συμβουλίου να πάρουν θέση για αυτές ακριβώς τις αχαρακτήριστες συμπεριφορές.
Πρόεδρε, επειδή είπες ότι δεν θα δεχτείς τοξικό λόγο, θέλω ευθέως να σου πω, ότι η δική σου συμπεριφορά στην συνέντευξη με ευθεία επίθεση κατά πάντων ήταν και αντιθεσμική και τοξική.»
Παύλος Γερουλάνος
Βάζοντας τίτλο στην τοποθέτησή του «πως μπορούμε να κερδισουμε τις επόμενες εκλογές», ο Παύλος Γερουλάνος έκανε με κάθε του φράση σκληρή κριτική στην ηγεσία και πρότεινε την αλλαγή σελίδας, δηλώνοντας ότι για τη δυναμική πορεία χρειάζεται ένα κέντρο στο κόμμα που να εμπνέει όλους τους άλλους, που να βγαίνει μπροστά χωρίς φόβο. Όπως είπε μεταξύ των άλλων: Αλλά, υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά». Κακά τα ψέματα. Όλα αυτά απορρέουν από ένα κέντρο. Μια πηγή ενέργειας, που διατρέχει όλο το σύστημα. Που στέλνει σήμα, δίνει κατεύθυνση, ανοίγει δρόμους. Βάζει το όραμα και εμείς δουλεύουμε θέσεις και προτάσεις. Ένα κέντρο που διατάσσει δυνάμεις για μάχη, που βάζει τους καλύτερους μαχητές μπροστά και προστατεύει τους πιο αδύναμους. Που θέτει κανόνες για τη λειτουργία όλων μας στη μάχη. Που εμπνέει, σε όλους, ότι μπορούν να ακουμπήσουν πάνω του, για να πάμε μπροστά. Που δίνει το παράδειγμα και αναλαμβάνει πρώτο την ευθύνη. Ένα κέντρο, που βγαίνει μπροστά και δεν φοβάται. Αυτό το κέντρο, αυτή την ηγεσία πρέπει να την αποκτήσουμε. Διότι, μπροστά μας έχουμε τρία δημιουργικά χρόνια. Τρία χρόνια, στα οποία πρέπει να πάρουμε την Κυβέρνηση, για να απαλλάξουμε τον ελληνικό λαό από πολιτικές που έχουμε βάλει απέναντι και να φέρουμε στην Ελλάδα το όραμα που πιστεύουμε». Η ομιλία του αναλυτικά έχει ως εξής:
«Μας αρέσει στην Ελλάδα να προσωποποιούμε πολιτικές διαφορές και να πολιτικοποιούμε προσωπικές διαφορές. Το καλό είναι ότι μας παθιάζει. Το κακό είναι ότι χάνουμε τον στόχο.
Ξεκινάω, λοιπόν, από τον στόχο: Να δημιουργήσουμε έναν πόλο προοδευτικό, μοναδικό και ενιαίο, που θα νικήσει τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτή η προσπάθεια ξεκινάει σήμερα. Εδώ μέσα. Πρώτα, στο ΠΑΣΟΚ. Τα έξω είναι σημαντικά, αλλά έπονται.
Δεν θα πετύχουμε τον στόχο κατηγορώντας ο ένας τον άλλον, για το αν πάλεψε ή όχι στις Ευρωεκλογές. Όλοι, εδώ μέσα, έδωσαν ό,τι μπορούσαν. Όπως και εκατοντάδες ακόμα στελέχη, σε όλη την Ελλάδα. Κανένας δεν έκανε λευκή απεργία, κανένας δεν έτρεξε περισσότερο από άλλον. Κι όποιος σκέφτεται με τέτοιους όρους, δεν ενώνει. Διχάζει. Επίσης, δεν θα τον πετύχουμε ελπίζοντας ότι μια μέρα θα αποσχιστεί η Αττική από την Ελλάδα.
Και δεν θα τον πετύχουμε περιμένοντας. Καρπωνόμαστε μονάχα το 4%, από την πτώση των άλλων. Οι άλλοι έχασαν ενάμιση εκατομμύριο ψηφοφόρους και εμείς πήραμε 60.000. Μπορεί μια μέρα έτσι, να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία, αλλά λίγοι από εμάς θα το ζήσουμε.
Αν θέλουμε να γίνουμε Κυβέρνηση, και μάλιστα Κυβέρνηση με γερά θεμέλια στις επόμενες εκλογές, πρέπει να τ’ αλλάξουμε όλα. Πρώτα από όλα, το σχέδιό μας για τη χώρα. Καλές είναι οι προτάσεις μας. Αλλά, πρέπει να κουμπώνουν σε θέσεις. Τι πιστεύουμε για την παιδεία και γιατί; Για την υγεία; Για την οικονομία;
Να καταλαβαίνει ο κόσμος τι πιστεύουμε και κυρίως γιατί το πιστεύουμε. Και οι θέσεις να κουμπώνουν σε ένα όραμα. Συλλογικό και ατομικό. Να καταλαβαίνουν Ελληνίδες και Έλληνες, πού θα είναι η Ελλάδα σε 3, 5, 10 χρόνια, με Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.
Και άρα, να μπορούν να φανταστούν πού θα βρίσκονται και εκείνοι, αν αύριο μας εμπιστευτούν την Κυβέρνηση.
Κόμμα που δεν προεξοφλεί στην κοινωνία, πού θα βρίσκεται αν κυβερνήσει, δεν είναι κόμμα εξουσίας. Και το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα εξουσίας.
Δεύτερον, να αλλάξουμε την επικοινωνία μας. Καλό το όραμα, οι θέσεις και οι προτάσεις αλλά αν δεν τις επικοινωνήσουμε, θα τις χαιρόμαστε μόνοι μας. Αν δεν μπορούμε να πάμε τις ιδέες μας στην κοινωνία, είναι σαν να μην θέλουμε να ξέρει ότι έχει επιλογές.
Και μπορεί ένας Πρόεδρος να μην είναι τού Tik Tok. Η κοινωνία όμως είναι.
Και όταν γκρινιάζουμε ότι δεν μας «παίζουν» τα κανάλια, είναι σαν να γκρινιάζουμε που έκλεισε η παλιά εθνική που έχει διόδια, αλλά να αρνούμαστε να πάρουμε την καινούργια εθνική, που είναι τζάμπα.
Όμως το ΠΑΣΟΚ ξέρει πώς να φτάσουμε το μήνυμά μας στη βάση, σε κάθε στέλεχος, σε κάθε καφενείο, σε κάθε χώρο δουλειάς. Το πετύχαμε στον Τομέα Επικοινωνίας, πριν από 15 χρόνια. Και με μηδέν κόστος. Κανείς δεν μας ρώτησε έκτοτε, πώς έγινε.
Τρίτον, να αλλάξουμε την οργάνωση μας.
Να αποκτήσει γερό κεφάλι και σπονδυλική στήλη. Ούτε ακέφαλη μπορεί να πηγαίνει στη μάχη. Ούτε με face control. Οι νέοι μέσα, οι παλιοί έξω. Λες και το ΠΑΣΟΚ, ήταν ποτέ υπόθεση μίας μόνο γενιάς.
Ή «οι δικοί μας» μέσα, οι άλλοι έξω. Λες και το ΠΑΣΟΚ, είναι λέσχη φίλων. Διότι, το κόμμα κάνει εκλογές. Αυτό τις κερδίζει ή τις χάνει. Και αυτό οφείλει να μας οργανώνει όλους. Με ισχυρή ιεραρχία: Πρόεδρος, Γραμματέας, Όργανα. Προς ποια κατεύθυνση; Καλή οργάνωση είναι αυτή, που κάνει την κοινωνία να νιώθει ευπρόσδεκτη.
Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι και κρίνονται από την προσφορά τους στο κόμμα. Ξέρετε, για παράδειγμα, πόσοι εν ζωή ΠΑΣΟΚοι έχουν διεκδικήσει,έστω και μια φορά, ψήφο; Προσπάθησα να μετρήσω και μετά από λίγο σταμάτησα. Χιλιάδες. Δεκάδες χιλιάδες.
Δήμοι, Περιφέρειες, Επιμελητήρια, Συνεταιρισμοί, Πανεπιστήμια, Συνδικαλιστικοί φορείς. Και ξέρετε ποιο είναι το ενδιαφέρον; Όλοι πάνε (συλλογικά τουλάχιστον) καλύτερα από το ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει, για παράδειγμα, Δήμαρχος ΠΑΣΟΚ, που να πήρε χαμηλότερο ποσοστό από το κόμμα του στην περιοχή του.
Αν βάλουμε στη δύναμή μας και παλιούς Βουλευτές, δημιουργούνται στρατιές. Από όλους αυτούς τους αιρετούς, πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια.
Με ένα, μοναδικό, στόχο: Να φέρουμε περισσότερους πολίτες στην κάλπη. Όχι να ανεβάσουμε ποσοστά διότι τα άλλα κόμματα πέφτουν.
Να ανεβάσουμε τον απόλυτο αριθμό των ψηφοφόρων που ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ. Όπως κάναμε στις Ευρωεκλογές στην Α’ Αθήνας.
Πρέπει, άμεσα, να ζητήσουμε τη βοήθειά τους. Να τους κινητοποιήσουμε σε έναν κοινό αγώνα.
Τέταρτον, να αναβαθμίσουμε την ηγετική μας ομάδα.
Δηλαδή, την ομάδα που θα πείσει ότι μπορούμε να κάνουμε πράξη αυτά που υποσχόμαστε. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι μια φωτογραφία. Είναι ενεργοί πολίτες, γνώστες και παθιασμένοι, που πείθουν την κοινωνία ότι μπορεί να ακουμπήσει επάνω τους.
Και αυτοί, δεν είναι μόνο η Κοινοβουλευτική μας ομάδα. Για αυτήν είμαι περήφανος. Αλλά, είναι ακόμα πολύ μικρή για να παίξει και άμυνα στην Κυβέρνηση και επίθεση προς όφελος της κοινωνίας.
Για αυτό έχουμε το κόμμα, τα Όργανα και τους Τομείς.
Αυτοί βγαίνουν στην κοινωνία, φέρνουν ιδέες, ανοίγουν συζητήσεις, δημιουργούν εντάσεις σε θέματα που η Κυβέρνηση δεν θέλει να συζητήσει.Και σε εθνικό επίπεδο. Και σε τοπικό επίπεδο.
Αλλά, υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά». Κακά τα ψέματα. Όλα αυτά απορρέουν από ένα κέντρο. Μια πηγή ενέργειας, που διατρέχει όλο το σύστημα. Που στέλνει σήμα, δίνει κατεύθυνση, ανοίγει δρόμους. Βάζει το όραμα και εμείς δουλεύουμε θέσεις και προτάσεις. Ένα κέντρο που διατάσσει δυνάμεις για μάχη, που βάζει τους καλύτερους μαχητές μπροστά και προστατεύει τους πιο αδύναμους. Που θέτει κανόνες για τη λειτουργία όλων μας στη μάχη. Που εμπνέει, σε όλους, ότι μπορούν να ακουμπήσουν πάνω του, για να πάμε μπροστά. Που δίνει το παράδειγμα και αναλαμβάνει πρώτο την ευθύνη. Ένα κέντρο, που βγαίνει μπροστά και δεν φοβάται. Αυτό το κέντρο, αυτή την ηγεσία πρέπει να την αποκτήσουμε. Διότι, μπροστά μας έχουμε τρία δημιουργικά χρόνια. Τρία χρόνια, στα οποία πρέπει να πάρουμε την Κυβέρνηση, για να απαλλάξουμε τον ελληνικό λαό από πολιτικές που έχουμε βάλει απέναντι και να φέρουμε στην Ελλάδα το όραμα που πιστεύουμε.
Μπορούμε να το κάνουμε; Και βέβαια μπορούμε.
Οι ψηφοφόροι περιμένουν. Μην τα ξαναλέω. Για κάθε ΠΑΣΟΚο που πάει στην κάλπη, 3 μένουν σπίτι.
Αν σκεφτούμε παραταξιακά, γίνεται ακόμα πιο εύκολο. Αλλά τρία χρόνια, είναι λίγα.
Ευτυχώς, οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη, οι φίλοι και οι ψηφοφόροι του, δεν έχουν κουραστεί να δίνουν μάχες.
Χρειάζεται όμως το κέντρο του, την σπίθα του, τον ηγέτη του. Και αυτό προϋποθέτει κάλπη αναγέννησης. Όσο νωρίτερα και με συμμετοχή, τόσο καλύτερα».
Γιώργος Παπανδρέου
Έκκληση ενότητας έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου με στόχο- όπως είπε αποχωρώντας από τη Χαριλάου Τρικούπη πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση- να προχωρήσει μπροστά το ΠΑΣΟΚ και να ηγεμονεύσει η προοδευτική παράταξη στο πολιτικό σκηνικό. «Υπάρχει κοινή αγωνία για ένα μήνυμα ενότητας για να πάμε μπροστά και να πάει ψηλά η παράταξή μας», είπε χαρακτηριστικά.
Μιχάλης Κατρίνης: Δεν συμβιβαζόμαστε με ένα κόμμα του 13% ή του 15%
Τόνισε ότι στρατηγική επιλογή είναι, η μία και μεγάλη παράταξη που κερδίζει εκλογές και συνέχισε λέγοντας:
– Η πραγματικότητα είναι μία. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αυτό που ήταν για χιλιάδες πολίτες: κόμμα εξουσίας.
Κάποιοι, μπορεί να είναι συμβιβασμένοι με ένα κόμμα του 13 ή του 15%, ένα κόμμα που θα παίζει μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης. Εγώ δεν είμαι.
– Ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δεν θα φύγουν από κάποιον που απλά δηλώνει ότι θα τον νικήσει. Το έκανε και κάποιος άλλος και είδαμε τα αποτελέσματα. Δε χρειάζεται να ζήσουμε κάτι ανάλογο και στο ΠΑΣΟΚ.
-Ο κ.Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δεν θα φύγουν έχοντας απέναντι κόμματα του 13 και του 15%
– Δεν θα φύγουν όταν στελέχη μας θεωρούν φυσιολογική εξέλιξη μια συγκυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία
– Δεν θα φύγουν με στελέχη μας να φλερτάρουν με επιλογές της κυβέρνησης, να θολώνουν τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ σε αξιακά και ταυτοτικά ζητήματα.
– Δεν θα φύγουν όσο απευθυνόμαστε μόνο σε ένα συρρικνωμένο κομματικό ακροατήριο, ένα διαρκώς μειούμενο εκλογικό σώμα, στους συστημικούς παίκτες και τα ΜΜΕ, σε κάθε είδους κατεστημένα.
Πως θα φύγουν η Νέα Δημοκρατία και ο κ.Μητσοτάκης
-Η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης θα φύγουν όταν πούμε ξεκάθαρα για ποιους είμαστε εδώ, με ποιους είμαστε. Και όταν καταστήσουμε σαφές με ποιους δεν είμαστε.
-Η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης θα φύγουν όταν βρουν απέναντι τους μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη, με ένα αξιόπιστο, συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιο διακυβέρνησης.
-Η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης θα φύγουν όταν μιλήσουμε για την αυτονομία της πολιτικής απέναντι στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Και όσοι αυτό δεν το αντέχουν, ας πάνε στο φυσικό τους χώρο.
-Όταν καταφέρουμε να συνομιλήσουμε με την κοινωνική αντιπολίτευση, αυτή που τρέμει η κυβέρνηση.
-Όταν δυσαρεστήσουμε φίλους και συμμάχους που θεωρούν ότι μπορούν να μας επιβάλλουν τις απαιτήσεις τους στα εθνικά θέματα.
– Όταν τοποθετηθούμε ανοιχτά και ξεκάθαρα απέναντι στην απαράδεκτη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και το μοίρασμα του Ταμείου Ανάκαμψης σε 10 οικογένειες.
Στρατηγική συνεργασία πάνω σε προγραμματικές αρχές και θέσεις με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης
-Να γίνει μία ανοιχτή πολιτική συζήτηση για το τι έγινε, τι δεν έγινε, πως πρέπει να κινηθούμε, τι επιλογές κάνουμε. Με καθαρές λύσεις και ξεκάθαρο σχέδιο.
-Πρέπει να υπάρχει σαφής στρατηγική: να φύγουν η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης. Να ενωθούμε με τη μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση που είναι πλειοψηφία και να γίνουμε πολιτική της έκφραση.
– Με στρατηγική επιλογή του ΠΑΣΟΚ την προγραμματική συνεργασία με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης και στόχο μία, μεγάλη παράταξη που μπορεί να γίνει κυβέρνηση.»
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Το σχέδιο επανεκκίνησης του ΠΑΣΟΚ με βασικό «σταθμό» την εκλογή ηγεσίας το φετινό φθινόπωρο περιέγραψε εκ νέου ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Μιλώντας για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς είπε «όχι με τον κ. Κασσελάκη», ενώ απαντώντας στα περί επιθέσεων από τη διαπλοκή που ακούστηκαν νωρίτερα τόνισε ότι «Η συζήτηση περί διαπλοκής χρησιμοποιείται πάντα για την δημιουργία εσωτερικού εχθρού».
Λίτσα Λιακούλη
«Δεν αρέσουμε. Η παράταξη χρειάζεται ανασυγκρότηση», είπε η γραμματέας της Κ.Ο του κόμματος Λίτσα Λιακούλη.
Ο Πέτρος Ευθυμί
Ο Πέτρος Ευθυμίου είπε στη συνεδρίαση απευθυνόμενος στον Ανδρουλάκη και ζητώντας κάλπες και εκλογή ηγεσίας άμεσα: «Δεν είμαστε ΚΚΣΕ να κάνουμε ανάλυση με ποσοστά. Οι πολιτικές συγκρίσεις σε καταντούν πολιτικό νάνο. Θα γίνουμε οι άταφοι νεκροί του πολιτικού συστήματος!
Προσωπικά δεν δέχομαι τίποτα από όσα άκουσα. Είμαστε, με αυτά που ακούω, σαν γραφειοκράτες και περιπτωσιολόγοι. Δεν υπάρχουν τυχοδιώκτες και πράκτορες ανάμεσά μας, πρόεδρε!»
Ο Θόδωρος Μαργαρίτης
«Χάσαμε, μην το ψάχνεις», είπε απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη ο Θόδωρος Μαργαρίτης. «’Eχουμε την Εικονα γερασμενου κομματος, ενος ΚΚΕ του Κεντρου», πρόσθεσε, ενώ χαρακτήρισε «μεταγραφή αεροδρομιου» την υποψηφιοτητα Ζαγορακη.
Σκληρή κριτική άσκησε η Μιλένα Αποστολάκη στην ηγεσία ενώ δήλωσε ότι θα αγωνιστεί για τη μη ρευστοποίηση της παράταξης. Όπως είπε μεταξύ άλλων:
Η Μιλένα Αποστολάκη
“Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών έχει δύο αρνητικά δεδομένα:
Την τεράστια αποχή
Την περιορισμένη άνοδο μας παρά την κατάρρευση της ΝΔ και την περαιτέρω υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ
Δεν κατορθώσαμε με τις παρεμβάσεις και το συνολικό πολιτικό μας μήνυμα να φέρουμε πολίτες στην κάλπη, δηλαδή να τους γεννήσουμε ελπίδα.
Γίνεται πολύς λόγος για την ασυμμετρία του εκλογικού αποτελέσματος ανάμεσα στην περιφέρεια και το λεκανοπέδιο .
Στο λεκανοπέδιο ο παρεμβατικός ρόλος των βουλευτών δεν έχει καμία σχέση με εκείνον στην περιφέρεια. Στο λεκανοπέδιο αξιολογείται η κυβερνησιμότητα του κόμματος.Και αυτή την προσδοκία δεν καταφέραμε να την εκφράσουμε με δυναμισμό και προοπτική.
Οι λόγοι ασφαλώς είναι πολλοί. Θα σταθώ σε έναν σημαντικό προκειμένου ένα αξιόπιστο πολιτικό σχήμα να ανταποκριθεί σε κυβερνητικές ευθύνες.
Αναφέρομαι στη λειτουργία μας και πόσο πολιτικά χρήσιμο θα ήταν:
1.Ένα ΠΑΣΟΚ με 11μελές και όχι 31μελές Πολιτικό Συμβούλιο που συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και αποτελεί το κεντρικό καθοδηγητικό όργανο για όλα τα μείζονα πολιτικά και κοινοβουλευτικά ζητήματα, παρέχοντας στιβαρή πολιτική καθοδήγηση και νομιμοποίηση στις πολιτικές αποφάσεις.
2.Σύμβουλοι του Προέδρου για την Εξωτερική πολιτική και την Άμυνα, την Οικονομία, τους Θεσμούς και το κράτος, την Παιδεία, την Υγεία και την Ενέργεια οι οποίοι θα συγκροτούν ένα μόνιμο σώμα διαβούλευσης με τον Πρόεδρο και θα συνιστούσαν για την κοινωνία μαζί με την Κοινοβουλευτική ομάδα μια προμετωπίδα αυριανών στελεχών που θα πάρουν το τιμόνι της χώρας και θα κυβερνήσουν με γνώση, δικαιοσύνη, διαφάνεια και υπευθυνότητα.
3. Μια κοινοβουλευτική ομάδα που δεν αντιπαρατίθεται την παραμονή της συζήτησης στη Βουλή κρίσιμων νομοσχεδίων, στέλνοντας ένα μήνυμα διαίρεσης και έλλειψης συντονισμού, αλλά τοποθετείται συντεταγμένα καθώς έχει προηγηθεί μια επίσης συντεταγμένη απόφαση σε ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος, νομιμοποιημένη και δεσμευτική για όλες και όλους μας.
4. Ένα κόμμα που έχει από την πρώτη στιγμή γραμματέα τομέα αυτοδιοίκησης
Όμως τα ζητήματα λειτουργίας όσο σοβαρά και να είναι έπονται του πολιτικού προτάγματος, της πολιτικής συνθήκης που θα ενεργοποιήσει την κοινωνία, θα γεννήσει ελπίδα , θα προκαλέσει ξανά την συμμετοχή των πολιτών .
Και αυτή η συνθήκη είναι η ενοποίηση του προοδευτικού χώρου .
Ο Πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου με την ευγένεια που τον διακρίνει θύμισε πολύ εύστοχα και αναγκαία μέσα από τον προχθεσινό του αστεϊσμό περί Ολαντρέου όσα ζήσαμε, όσα έγιναν, όσα ειπώθηκαν από έναν πολιτικό που έγινε ο κατ´ εξοχήν εκφραστής του αριστερού λαϊκισμού και του διχασμού και σήμερα μιλά για πολλαπλασιασμούς.
Το μέλλον απαιτεί γενναιοδωρία. Απαιτεί υπερβάσεις και προσήλωση στο αύριο έναντι του χτες.
Η ενοποίηση ενός κατακερματισμένου και χωρίς πυξίδα σήμερα προοδευτικού χώρου είναι αναγκαιότητα και χρέος.
Το έχουμε κάνει στο παρελθόν, οφείλουμε να το ξαναπετύχουμε. Δεν αναφέρομαι σε κινήσεις κορυφής, και συγκυριακές συγκολλήσεις που εξυπηρετούν μόνο τους ενδιαφερόμενους .
Αναφέρομαι σε εκείνο τον πολλαπλασιασμό των δυνάμεων που η δημοκρατική παράταξη ως αυθεντικός εκφραστής της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς έχει στο παρελθόν κάνει πράξη μέσα από το αξιόπιστο πολιτικό της σχέδιο για τη χώρα πάνω στο οποίο πρέπει να ξαναγεννηθεί η ελπίδα της νέας αλλαγής.
Αυτή είναι μια αναγκαία συνθήκη για την μεγάλη επιστροφή όχι μόνο της πλειοψηφικής δημοκρατικής παράταξης, αλλά και της επαναφοράς της συμμετρίας του πολιτικού συστήματος, η οποία αποτελεί άμεση, δημοκρατική και θεσμική αναγκαιότητα.
Και κάτι λίγο πιο προσωπικό:
Δημοσιογράφοι τις τελευταίες μέρες με ρωτούν συνέχεια σε ποια κατηγορία να με εντάξουν; Στους υποστηρικτές ή στους αμφισβητίες.
Στις εκλογές του 23 επέστρεψα ως υποψήφια για να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις σε αυτή την αναγκαιότητα στην οποία αναφέρθηκα, την μεγάλη επιστροφή της πλειοψηφικής δημοκρατικής παράταξης.
Δεν επέστρεψα για να αθροιστώ σε ομάδες, δεν επέστρεψα για να μετατραπώ σε οπαδό. Με καθοδηγεί ένα σημαντικότερο κίνητρο που αφορά τις ανάγκες της παράταξης μας, τις ανάγκες της χώρας, τις ανάγκες των πολιτών.
Θα αγωνιστώ για να μην υπάρξει ρευστοποίηση του ΠΑΣΟΚ.Θα αγωνιστώ για να γίνουν πράξη όσα αναγκαία κατά την κρίση μου προανέφερα. Θα αγωνιστώ για να μην πληγεί η ενότητα της παράταξης. Αυτός είναι ο δικός μου αγώνςας.”
Δημήτρης Μάντζος
«Διαχειριζόμαστε μια ήττα ενώ δεν χάσαμε. Έπρεπε να γίνει συζήτηση εδώ και όχι βιαστικά στα ΜΜΕ. Στην ΚΠΕ πρέπει να μιλήσουμε για όλα τα επίπεδα δράσης του κόμματος. Και να μιλήσουμε πολιτικά. Να βρούμε πού διαφωνούμε, αν διαφωνούμε. Όχι προσωπικά. Μην κάνουμε το προσωπικό, πολιτικό».
Πάρις Κουκουλόπουλος
Απευθυνόμενος προς το Νίκο Ανδρουλάκη του ζήτησε να αναλάβει πρωτοβουλίες: «Να τα δούμε όλα από την αρχή και εκλογή προέδρου από τη βάση».
Παύλος Χρηστίδης:
“Δεν ήμασταν πάντα τρίτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις, πρέπει να δούμε τι έφταιξε”, υποστήριξε ο Παύλος Χρηστίδης, χωρίς ωστόσο να θέτει θέμα ηγεσίας.
protothema
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.