
Mιχάλης Kατρίνης: «Επιβάλλεται αποφασιστική στάση της χώρας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα»

Σφοδρή κριτική για την αδυναμία της κυβέρνησης να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και την ενεργειακή πολιτική της χώρας, αλλά και για την απουσία ξεκάθαρης θέσης απέναντι στην ενισχυόμενη τουρκική παρουσία στον υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκό μηχανισμό άμυνας, άσκησε ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο κ. Κατρίνης ανέδειξε την κρισιμότητα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι το έργο αυτό έχει στρατηγικό χαρακτήρα, καθώς συνδέεται άμεσα με την ενεργειακή αυτονομία και τη γεωπολιτική ενίσχυση της χώρας. Τόνισε ότι η παρεμπόδιση της πόντισης του καλωδίου από την Τουρκία συνιστά άμεση αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και εντάσσεται στο πλαίσιο της τουρκικής πολιτικής της «Γαλάζιας Πατρίδας». Υποστήριξε ότι, παρά την τεχνική ωριμότητα και την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση του έργου, η ελληνική κυβέρνηση τηρεί στάση σιωπής και αδράνειας, αντί να προωθήσει δυναμικά ένα έργο που θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό πυλώνα της εξωτερικής και ενεργειακής πολιτικής της χώρας.
Αναφερόμενος στην τουρκική εμπλοκή στον υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκό μηχανισμό άμυνας, σημείωσε ότι η Ελλάδα απουσιάζει από κρίσιμες διαβουλεύσεις, την ώρα που η Τουρκία προωθείται ως εν δυνάμει εταίρος στα ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα, παρά τις αναθεωρητικές της θέσεις, την κατοχή τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις απειλές casus belli κατά της Ελλάδας. Υπενθύμισε τις πρόσφατες δηλώσεις του νέου γ.γ. του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε που τάχθηκε υπέρ της απόκτησης μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter από την Τουρκία, την αλλαγή στάσης της Γερμανίας, με τον νέο καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς να στηρίζει δημόσια την αμυντική συνεργασία με την Τουρκία και την υπογραφή από τη Τζόρτζια Μελόνι μιας σειράς αμυντικών συμφωνιών της Ιταλίας με την Τουρκία, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αποφεύγει να διατυπώσει ξεκάθαρη αντίθεση.
Ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την αεροναυτική συνεργασία και την έρευνα και διάσωση, σημειώνοντας ότι η συμφωνία αυτή ενισχύει την ελληνική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο και θωρακίζει την ελληνική αρμοδιότητα στο FIR Αθηνών και στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πειραιά. Αντίθετα, σχετικά με την κύρωση της Τεχνικής Διευθέτησης της άσκησης “NOBLE JUMP 2017”, δήλωσε ότι αφορά διαδικασίες οι οποίες συνδέονται με το Μνημόνιο Συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, το οποίο το ΠΑΣΟΚ είχε καταψηφίσει το 2009. Όπως ανέφερε, η διαφωνία του ΠΑΣΟΚ δεν είχε να κάνει με την ανάγκη ύπαρξης θεσμικού πλαισίου συνεργασίας με τη Συμμαχία, αλλά με το συγκεκριμένο πλαίσιο και τον τρόπο που αυτό διαμορφώθηκε.
Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι η χώρα μας πρέπει να χαράξει μια εθνική στρατηγική άμυνας και εξωτερικής πολιτικής που θα στηρίζεται στην ενεργητική διπλωματία, την ισχυρή αποτρεπτική παρουσία και την αποτελεσματική υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.