Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mpant antonoauto
auto moto news gr logo

Μιχάλης Κατρίνης:”Εκτός ενισχύσεων μένουν τα στέγαστρα τύπου ΤΟΛ για τους αγρότες της Ηλείας”

katrinis mixalis vouli

Σοβαρό πλήγμα για την παραγωγή πρώιμων κηπευτικών στην Ηλεία προκαλούν οι τελευταίες αλλαγές στο πλαίσιο ενίσχυσης θερμοκηπιακών κατασκευών μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς οι πιο απλές και διαδεδομένες λύσεις στέγασης τύπου ΤΟΛ αποκλείονται από τις επιδοτήσεις. Το θέμα έφερε στη Βουλή με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, τονίζοντας τον κίνδυνο να τεθεί εκτός αγοράς μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων παραγωγών που στηρίζουν την τοπική οικονομία της Ηλείας.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κατρίνης, πολλοί αγρότες στην Ηλεία και σε άλλες περιοχές της χώρας καλλιεργούν πρώιμα προϊόντα, όπως φράουλες, πατάτες, καρπούζια, πεπόνια και κολοκυθάκια, χρησιμοποιώντας στέγαστρα τύπου ΤΟΛ, απλές, οικονομικές και λειτουργικές κατασκευές που λειτουργούν ως θερμοκήπια και προσφέρουν σημαντικό πλεονέκτημα σε μια αγορά ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Μέχρι πρόσφατα, οι κατασκευές αυτές ήταν επιλέξιμες για χρηματοδότηση, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 59717/5-3-2025, η οποία ενέτασσε και τα στέγαστρα τύπου ΤΟΛ στις επιδοτούμενες επενδύσεις μέσω της Παρέμβασης Π3-73-2.9 του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ.

Ωστόσο, λίγες εβδομάδες αργότερα, με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (82728/27-3-2025), τροποποιήθηκε το τεχνικό πλαίσιο, αφαιρώντας το κριτήριο του ελάχιστου ύψους υδρορροής, γεγονός που οδήγησε σε δύο σημαντικές επιπτώσεις: αφενός, οι κατασκευές από γαλβανισμένο σίδερο θεωρούνται πλέον “τυποποιημένες” και απαιτούν έγκριση τύπου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος και γραφειοκρατία, και αφετέρου, οι κατασκευές από “μαύρο” σίδερο δεν μπορούν καν να λάβουν έγκριση τύπου, με αποτέλεσμα να αποκλείονται πλήρως από τις ενισχύσεις.

«Ο αποκλεισμός αυτών των κατασκευών από το πρόγραμμα ενίσχυσης οδηγεί σε άδικη και ασύμφορη μεταχείριση χιλιάδων παραγωγών, ειδικά στην Ηλεία, όπου η πρώιμη παραγωγή αποτελεί βασικό πυλώνα του αγροτικού εισοδήματος», τονίζει ο βουλευτής Ηλείας, υπενθυμίζοντας πως οι κατασκευές τύπου ΤΟΛ δεν είναι πρόχειρες ή ευκαιριακές, αλλά δοκιμασμένες, με χαμηλό κόστος και υψηλή απόδοση, που ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες μικρομεσαίων αγροτών.

Ο Μιχάλης Κατρίνης καλεί τον αρμόδιο υπουργό να προχωρήσει άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις, είτε με τροποποίηση των σχετικών αποφάσεων, είτε με την έκδοση διευκρινιστικών οδηγιών, ώστε να συνεχίσουν να θεωρούνται επιλέξιμες για ενίσχυση οι συγκεκριμένες κατασκευές. Παράλληλα, αναδεικνύει την παρέμβαση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, το οποίο με επίσημο έγγραφό του ζητά την αποκατάσταση της αδικίας, ώστε να μη χαθούν τα οφέλη της Παρέμβασης Π3-73-2.9 για τους παραγωγούς.

investment red long banner

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

stamoulis anakainisi

This will close in 20 seconds

ILIAKANEA

This will close in 20 seconds