
Μιχάλης Κατρίνης:”Συνέδριο αποφάσεων για μια νέα κοινωνική και δημοκρατική πλειοψηφία”
Συνέδριο αποφάσεων για μια νέα κοινωνική και δημοκρατική πλειοψηφία
Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποτελέσει την αρχή της πορείας για μια νέα, μεγάλη κοινωνική και δημοκρατική πλειοψηφία που θα φέρει τη νίκη και την πολιτική αλλαγή. Ένα συνέδριο με πολιτικό περιεχόμενο που θα πάρει αποφάσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα. Ένα συνέδριο στο οποίο οι πολίτες εκτός της αίθουσας θα μπορούν να δουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Με αίσθημα ευθύνης για την παράταξή μας που συζητά με θάρρος και ειλικρίνεια, καταθέτω 6 προτάσεις.
- Συνέδριο ουσίας και καθαρών αποφάσεων: Ανοιχτή συζήτηση για όλα τα μεγάλα ζητήματα και καθαρές αποφάσεις. Όχι εγκλωβισμός σε μάχη μηχανισμών χωρίς πολιτικό περιεχόμενο και ουσία.
- Καθαρή στρατηγική, επιστροφή στις ρίζες μας: Τα χρόνια της κρίσης θόλωσαν την πολιτική μας φυσιογνωμία και οι διαχωριστικές γραμμές έγιναν δυσδιάκριτες, ενώ το πολιτικό σύστημα επιχείρησε να εξαφανίσει το ΠΑΣΟΚ. Και αφού δεν τα κατάφερε, επιχείρησε να το εγκλωβίσει σε συμπληρωματικό ρόλο: ως «εφεδρεία» στα δύσκολα, ως άλλοθι στα «αδιέξοδα», ως «πόλο σταθερότητας» για να συνεχίσουν να κυβερνούν άλλοι.
Αν το συνέδριο δεν κόψει οριστικά τον «ομφάλιο λώρο» με το ΠΑΣΟΚ του «δεύτερου ρόλου», δεν θα μπορέσουμε να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές.
Αυτό είναι ζήτημα απόφασης για επιστροφή στις ρίζες του ΠΑΣΟΚ. Για να εκφραστούν οι σημερινοί «μη προνομιούχοι». Με ισχυρό και αποφασιστικό ρόλο του κράτους σε βασικά δημόσια αγαθά, παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και της περιφέρειας, ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, φορολογική δικαιοσύνη, φραγμούς στην ασυδοσία των funds και μια γνήσια πατριωτική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.
- Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να οργανωθεί ως κυβέρνηση εν αναμονή: Χρειάζεται ενίσχυση της κυβερνησιμότητας, με την παρουσίαση από σήμερα του μοντέλου διακυβέρνησης, των βασικών και άμεσων προτεραιοτήτων καθώς και των στελεχών που θα τις υπηρετήσουν.
- Το ΠΑΣΟΚ θέτει ως στόχο τη νίκη στις εκλογές, αλλιώς μένει στην αντιπολίτευση: Αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις επόμενες εκλογές, τότε αναλαμβάνει την πρωτοβουλία σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης. Αν οι πολίτες δεν δώσουν την πρώτη θέση στις εκλογές, τότε το ΠΑΣΟΚ παραμένει στην αντιπολίτευση.
- Προγραμματικός διάλογος με φορείς και κόμματα: Απέναντι στην κυβερνητική προπαγάνδα που θέλει ένα ΠΑΣΟΚ απομονωμένο και την δημοκρατική παράταξη κατακερματισμένη, η απάντηση είναι ο προγραμματικός διάλογος και η συνένωση δυνάμεων για την πολιτική αλλαγή. Ο διάλογος πρέπει να βασίζεται σε τρεις αρχές: να είναι προγραμματικός, να είναι κοινωνικά γειωμένος, να θεμελιώνεται στον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ. Με βάση αυτές τις αρχές, οφείλει να καταλήξει στις μεγάλες προτεραιότητες για την χώρα, για τις οποίες θα αναζητήσουμε ευρύτερη συνεννόηση και στήριξη.
- ΠΑΣΟΚ ενωμένο, δημοκρατικό, συλλογικό: Θεσμικό κόμμα με κανόνες και όργανα που λειτουργούν. Χαρακτηριστικές προτάσεις: Τακτική συνεδρίαση των οργάνων, δικαίωμα και έκτακτης σύγκλησής τους με αίτημα του 1/3 των μελών τους, ασυμβίβαστο για περιπτώσεις συνδιοίκησης με την ΝΔ σε επιμελητήρια, αυτοδιοίκηση και συνδικαλισμό, τέλος στα «μέλη μιας χρήσης».
Με ανοικτή συζήτηση, ενότητα, αλληλεγγύη, πίστη στο στόχο και διαρκή αγώνα θα τα καταφέρουμε. Για ένα ανοικτό, πολυσυλλεκτικό και πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ. Για μια σύγχρονη, αυτοδύναμη και παραγωγική Ελλάδα. Για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.








Ακολούθησε τα Ηλειακά Νέα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








